Когато видовете изчезват, няма с какво да се гордееш

 Съдържание от WWF. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Дунавските есетри са се появили преди 200 милиона години, когато динозаврите са се разхождали по Земята. Днес обаче тези древни видове са изправени пред все по-непреодолими препятствия. Язовирни стени спират тяхната миграция, фабрики замърсяват средата им на живот, багери изкопават инертни материали от размножителните им места, а бракониери ги ловят безразборно и по жесток начин заради техния скъпоценен хайвер.


Какво става когато видовете изчезватВ долното течение на Дунав все още има диви жизнеспособни популации на тези величествени риби. За тях не е късно да се вземат мерки. В България и Румъния има забрана за улова на есетри, която продължава до края 2015 година.


Есетрите са семейство от видове, които живеят в морета, но се размножават в реки. В Дунава те са шест – чига, пъструга, руска есетра, шип, атлантическа есетра и моруна. Най-голямата хващана моруна е била над 7 метра и е тежала 1 571 кг. Предполага се, че живее над 100 години. Пъстругата пък е изключително рядка риба. Тя спира да се храни по време на миграцията и след като хвърли хайвера си, бързо се връща в Черно море. Чигата живее само в сладки води и не мигрира в Черно море. Този вид е и единственият, чийто популации се възстановяват.


WWF работи за опазването на есетрите от двата бряга на Дунав. Запази дунавското богатство, научи как на esetri.wwf.bg.


 

© WWF

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK