"Преди 10" стана "Ресторант на годината 2013 Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino"

Десислав Звънчаров от "Преди 10" обеща занапред да вложи още повече усилия, за да отговори на високите очаквания, които клиентите ще имат към ресторанта след наградата

© Велко Ангелов

Десислав Звънчаров от "Преди 10" обеща занапред да вложи още повече усилия, за да отговори на високите очаквания, които клиентите ще имат към ресторанта след наградата



След като в миналогодишното издание на "Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino" "Преди 10" спечели наградата за дебют, тази година столичният ресторант успя да спечели небцето на журито и така се пребори и за голямата награда, изпреварвайки Cinecitta, Este, Diwine и Rose в Бургас. Нещо повече: ресторантът спечели още едно особено ценно отличие - вота на читателите на "Бакхус", които също го посочиха за свой избор в категорията "Ресторант на читателите".


"Преди 10" заслужи наградите си, показвайки в последната година постоянство и надграждане на добрите практики. Това е един от малкото ресторанти в България които предлагат т.нар. heritage кухня. Зад нея стои идеята да се опази традицията и да се възродят стари, древни рецепти – в случая от района на Балканите и донякъде на Близкия изток. Разбира се, без да се лишаваме от някои удобства на модерния глобален свят и съвременните техники. В комбинация с перфектно подбраната за менюто винена листа, внимателното обслужване и чаровната обстановка, резултатът може да се опише с три думи: вкусно и запомнящо се изживяване.
Наградата на собственика на "Преди 10" - Десислав Звънчаров, връчи Лука Антонели, мениджър "Бизнес Развитие" за Югоизточна Европа в компанията San Pellegrino.


Победителите във всички категории бяха обявени на церемония в сряда вечерта. Категориите са общо шест, в три от които, включително и голямата награда, бяха номинирани по пет места. Това, както отбелязаха организаторите, е много добър показател, че броят на добрите ресторанти в България расте.




Наградата за "Дебют" отиде при френския вкус на L'Instant, който пребори конкуренцията на софийския Rose и Talents.


"Вкусно място" е Sage, изпреварил Atelier и Lavanda.


Най-добрият хотелски ресторант според журито е варненския Red Canape, който получи повече точки от пловдивския "Хеброс" и Shades of Red.


Победителят в тази категория беше номиниран и за "Най-добра селекция на напитките", но там го изпревари от друга варненска звезда - Diwine, който взе приза. И в тази категория номинирани бяха Shades of Red, "Хеброс" и бургаският Rose.


При авторската кухня изборът на "Бакхус" падна върху Este, който пребори "Московска 15", Chef's, Diwine и Talents.


Наградата за млад готвач, връчвана съвместно с Acqua Panna и S. Pellegrino и кулинарната академия HRC, отиде при Евгений Димов от Diwine. Гостите на събитието можеха да опитат приготвените от него вкусотии, както и тези на другите двама номинирани млади готвачи - Георги Георгиев от Hamachi и Александър Цеков от "Кемпински" в специалната гурме зона, а също така да се насладят и на интересните предложения от Red Devil Catering.


За доброто настроение на гостите се погрижиха партньорите ни Acqua Panna и San Pellegrino, уиски Chivas, коняците Hennesy, узо "Адобо" и Veuve Clicquot, представяни в България от компанията "Авенди", както и винарска изба "Катаржина". Събитието се случи с подкрепата още и на "Сузуки", "Филип Морис", МЕТРО , "Томеко", "Храна от класа", "Уеб Технолоджи".
Партньори на "Ресторант на годината" бяха още кулинарна академия HRC и фондация "София Диша", която предостави възможността събитието да се проведе в рамките на "Зона Култура Фест" 2014.


В историята на добрата ресторантска кухня съществува версията за Френската революция, която завинаги е променила разбирането за качествено хапване навън. Преди нея да ядеш навън означавало, че или нямаш време и възможности да го правиш вкъщи, или просто си на път и нямаш избор. Тогавашните велики шеф-готвачи били ангажирани в домакинствата на аристокрацията да създават специалитети само за отбран вътрешен кръг. Революцията обаче помела заключените за обикновените хора врати и така много готвачи трябвало да се справят сами – отваряйки малки ресторанти. По-късно, с напредъка на друга революция – Индустриалната, и с увеличаването на пътуванията ставало все по-наложително да се появят места за хранене извън дома…


И така до наши дни, когато да намериш любимото си място понякога означава дълго време търсене и разочарования, а понякога късметът ти проработва бързо и попадаш там, откъдето не искаш да тръгнеш, докато не си опитал всичко. Номинираните във всички категории "Ресторант на годината" могат да се впишат в личната ви карта на места за вкусно хапване. Не ги пропускайте.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK