Нова съвременна лаборатория по възобновяеми енергийни източници отвори врати в Технически университет - София

 

© Роберт Бош

 Съдържание от Роберт Бош. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

София – На 29 май 2014 г. в Технически университет - София беше открита нова "Лаборатория по възобновяеми енергийни източници Роберт Бош". По този начин студентите от факултет "Топлинна и хладилна техника" получават отлична възможност да се запознаят практически с най-съвременните технологии в сферата на топлотехниката. В момент, когато сближаването на образованието с практиката е един от най-коментираните въпроси в нашето общество, дарението на компаниите Роберт Бош и АХИ КЕРИЪР е добър пример в тази посока.


Лабораторията е изцяло нова, в нея са изградени три системи – соларна, термопомпена и система с котел на твърдо гориво с монтирана пелетна горелка. В лабораторията студентите могат да експериментират и да симулират различни работни състояния. Системата позволява дори осъществяването на различни отоплителни схеми. Освен това към всички консуматори и генератори на енергия има монтирани топломери, с помощта на които могат да наблюдават работните параметри на системата и да осъществяват измервания.


Соларната система е със соларен колектор Bosch Solar 4000TF, който за целите на лабораторията е монтиран върху фабричната си стойка, но на колела, за да може да бъде насочван към слънчевите лъчи. Системата се управлява от соларно управление Bosch B-sol 100, което поддържа постоянна модулация на циркулационната помпа и представя състоянието на системата и текущите данни чрез удобни пиктограми. Соларната система се допълва чрез соларна помпена група Bosch AGS5E – в термоизолирания й корпус са поместени всички необходими компоненти за задвижване и защита на системата.


Системата с котел на твърдо гориво освен заводската си концепция за изгаряне на въглища и дърво, има оборудване на котела с пелетна горелка BioTech, което следва пазарните тенденции за системи на пелети в България.


Термопомпената система включва инверторен агрегат (въздух-вода) Toshiba ESTIA, 4-тръбен вентилаторен конвектор Carrier тип 4-пътна касета серия 42GW, вентилаторен конвектор за нискостенен монтаж Carrier серия 42N. Поради ниски шумови характеристики конвекторите 42N са подходящи за използване както в административни, така и в жилищни помещения, 4-пътните касети се използват масово в офис сгради, магазини, зали и складови помещения. Последното поколение термопомпи Toshiba ESTIA все повече навлизат в битовия сектор поради ниския разход на енергия и високата си надеждност, с което студентите получават достъп до иновативна и ефективна технология за отопление и охлаждане на помещения.


Трите системи са обединени около един общ 300-литров соларен бойлер Bosch WST300. Монтираната в лабораторията чешма е свързана със системата и на практика показва възможните резултати.


Това не е първото дарение от страна на Бош в посока подобряване нивото на обучението. Компанията вече е оборудвала Лаборатория с газови котли в Минно-геоложкия университет в София и Българо-германския център за професионално обучение в град Стара Загора.


Освен това представители на компанията два пъти годишно изнасят лекции за студенти от Техническия университет за новостите в соларните системи, газовата техника и котлите.


Социалната ангажираност на компанията Бош, особено в сферата на образованието, е приоритет, наложен от самия й основател – Роберт Бош. В началото на 20-ти век той се бори за каузата за неограничен достъп до образование, с което изпреварва времето си. Също така подпомага редица университети и образователни институции и участва в създаването на организация за насърчаване на даровити деца.Групата Бош е водещ световен доставчик на технологии и услуги. През 2013 г. нейните 281 000 служители реализират продажби в размер на 46,1 млрд. евро (Забележка: Поради изменения в счетоводната политика данните за 2013 г. не могат да се сравняват напълно с тези от 2012 г.). Дейността на Бош Групата е организирана в четири направления: "Автомобилни технологии", "Индустриална техника", "Потребителски стоки" и "Енергийна и сградна техника". Тя включва RobertBoschGmbH и неговите над 360 дъщерни и регионални дружества в повече от 50 страни. Заедно с търговските и сервизни партньори Бош има представители в около 150 страни. Тази развойна, производствена и търговска мрежа, която се простира в целия свят, е основата за един постоянен растеж. През 2013 г. Бош регистрира около 5000 патента в целия свят или средно по 20 патента на ден. Цел на Бош Групата е да предлага на своите клиенти "техника за живота" – всички продукти и услуги с марка Boschповишават качеството на живот, като предоставят решения, които са едновременно иновативни и ефективни.


Компанията е основана през 1886 г. в Щутгарт от Роберт Бош (1861-1942) като "Работилница за фина механика и електротехника". Специфичната правна структура на Robert Bosch GmbH гарантира предприемаческата свобода на Бош Групата, давайки възможност за дългосрочно планиране и инвестиции в значими за нейното бъдеще иновации. Благотворителната фондация Robert Bosch Stiftung GmbH притежава 92% от капитала на Robert Bosch GmbH. Мажоритарното право на глас се държи от индустриалния тръст Robert Bosch Industrietreuhand KG, който изпълнява и предприемаческите функции на собственика. Останалата част от дяловете се управляват от семейство Бош и Robert Bosch GmbH.


Допълнителна информация можете да намерите на www.bosch.com, www.bosch-press.com и twitter.com/BoschPresse

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK