Учени от 10 страни ще обсъждат съвременни проблеми на пост-комунистическите общества

Съдържание от Vivati PR

На 12 и 13 юни 2014 г. Американският научен център в София ще бъде домакин на международна конференция, посветена на 25 годишнината от падането на комунизма. Конференцията "Живот след падането: преди и сега в Югоизточна Европа" ще събере в София учени от 10 страни, които ще обсъдят теми, свързани със съвременния живот на пост-комунистическите държави, връзките между миналото и настоящето и начина, по който хората си спомнят и се свързват с комунизма четвърт век след неговия крах.


Организатори на конференцията са Кристофър Скарбъро, стипендиант и научен сътрудник на Американския научен център в София, доцент по история и директор на програмата "Хонорс" в Кингс Колидж, САЩ и проф. Ивайло Дичев, професор по културна антропология в Софийския университет.


В разговор за предложените теми на конференцията и начина, по който са подбрани докладите, Кристофър Скарбъро сподели, че е изключително доволен от интереса на учени от цял свят: "Получихме 46 предложения за участие от 13 страни, включително от учени от отдалечени от темата страни като Германия и Израел. Всички те са от много висок калибър и демонстрират нови подходи към въпросите за ежедневието, паметта и политиката на пост-комунистическата ера. Очакваме интересни и продуктивни сесии. Елате и се присъединете към нашите разговори за начините, по които обществата и техните ценности се изграждат, оспорват и преобразуват от връзките им с комунистическата ера.


Миналото носи своя отпечатък. Оттам и заглавието на конференция - "преди и сега в Югоизточна Европа". Тя е разделена на 6 теми: Политиката и държавата след падането; Култура; Памет и пространство; Социални движения, права и свободи; Памет и идентичност; Беседи за междувоенните и следвоенните общества на Югоизточна Европа. Заедно с директора на Американския научен център в София проф. Ерик де Сена и организаторите Кристофър Скарбъро и проф. Ивайло Дичев, приветствие към участниците на официалното откриване ще произнесе и Искра Баева, професор по съвременна история от Софийския университет, познат и уважаван член на българските академични среди.


Специалисти в областта на хуманитарните и социалните науки от България, Сърбия, Румъния, Гърция, Албания, Украйна, Косово, Грузия, Германия и САЩ ще представят възгледите си за живота и неговите успехи сред руините от ерата на комунизма, какво превръща миналото в минало и заключения от дистанцията на времето. Конференцията ще се проведе в сградата на Американския научен център в София на ул. Васил Петлешков 75. Работен език – английски.За Американския научен център в София


Създаден през 2004 г., Американският научен център в София (АНЦС) е неправителствена организация, посветена на популяризирането и подпомагането на академичните изследвания в областта на хуманитарните и социалните науки в контекста на България и съседните ѝ балкански страни и изграждането на връзки между учени и институции от Северна Америка и Югоизточна Европа, както и между академичните и обществени сфери. Центърът защитава опазването на археологически и исторически обекти и паметници в страните от Югоизточна Европа и поддържа широка мрежа от учени, които живеят и работят в тях.


Американският научен център в София разполага със специализирана научна библиотека с повече от 16 000 тома, което я нарежда след най-важните библиотеки в страната. Наред с други свои дейности, центърът предлага стипендии на учени от университети и институти от Северна Америка и Югоизточна Европа, и финансова подкрепа и експертно мнение на музеи и ръководители на археологически обекти в България чрез годишни конкурси заедно с Музея "Фийлд" в Чикаго.


Повече информация за АНЦС можете да намерите на уебсайта на центъра arcsofia.org.


Кристофър Скарбъро е доцент по история и директор на програмата "Хонорс" в Кингс Колидж, Пенсилвания, САЩ. Печелил е множество стипендии за научни изследвания, включително и от Американския научен център в София. Сред останалите донори са Фондация Фулбрайт-Хейс, Американския съвет за научни общества, Център Удроу Уилсън и Руски и Източноевропейски център на Университета Илиноис.


Ивайло Дичев е професор по културна антропология в Софийския университет "Климент Охридски".Ппреподава във Франция, САЩ и други. Работи в сферата социалните науки с фокус върху политическата култура, градската антропология и балканските идентичности. Последните му изследователски интереси са в областта на гражданството, миграцията и антропологията на пространството. Редактор на онлайн изданието за културни изследвания "СеминарБГ".


Ивайло Дичев е писател и активен есеист. Публикува в български и европейски издания. Носител е на наградите за есеистика "Паница" (1999), "Черноризец Храбър" (2002) и "Димитър Пешев" (2005).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK