Молба за подкрепа за изграждане на нов иконостас за Храм "Свето Успение Богородично" в град Кърджали

 Съдържание от Иван Янев. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Обръщам се към Вас с молба за подкрепа от името на Инициативен комитет за изграждане на нов иконостас за Храм "Свето Успение Богородично" в град Кърджали. Храмът е изграден с дарения и е открит на 29 май 1939 г.


Благодарение на усилията отец Боян Саръев и изцяло със средства на дарители около храма бе създадено Православното духовно средище-манастир "Св. Успение Богородично", открит през 2003 г. Манастирът е едно много посещавано и от българи, и от чужденци място и може да се каже, че в областта на поклонническия туризъм е номер едно, не само в Кърджали, но и в региона. Там се съхранява единствената в България частица от Светия кръст. Манастирският комплекс е център на културно–просветна и социална дейност – там работи трапезария за бедни, неделно училище по вероучение, компютърна зала, безплатен медицински кабинет, музикален салон.


Сега съществуващият иконостас е бил изграден като временен от дърво и шпертплат в началото на миналия век. Храм "Св. Успение Богородично" има нужда от нов дърворезбован иконостас, който да отговаря на традициите и канона на Българската Православна Църква. Роденият в Кърджали Иван Янев е изработил проект, зад който застават местни общественици, банкери, бизнесмени и специалисти, обединени в Инициативен комитет. Необходимата сума за реализиране на проекта е 92 000 лева.


Иван Янев е завършил Художествената гимназия за приложни изкуства в гр. Трявна и Националната художествена академия в гр. София, специалност Дърворезба. Твори в областта на живописта, скулптурата и дървопластиката. Участва в редица изложби и прояви в страната и в чужбина. Негови работи са в частни галерии и колекции в България, Швеция, Швейцария, Германия, Великобритания, САЩ и др,. През 1993 г. печели /в колектив/ първа награда в архитектурен конкурс за изграждане на храм "Св. Висарион Смоленски" в Смолян.


Подкрепете едно богоугодно дело.


Дарителска сметка: Инициативен комитет за нов иконостас
В храм "Успение Богородично" в Кърджали
BG 04 BUIB 9888 503 894 5900
При СИБАНК ЕАД, клон Кърджали в бг лева


С уважение:
КърджалиИнициативен комитет
Тел. за връзка:
Валентина Иванова +359 887 673935 e-mail [email protected]
Иван Янев +359 888 405252 e-mail [email protected]

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK