Българското земеделие пред фалит заради лични и партийни интереси

Георги Василев, председател на ПП &bdquo;Република БГ&ldquo;<br />

© ПП „Република БГ“

Георги Василев, председател на ПП „Република БГ“Съдържание от ПП "Република БГ". Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Българските земеделски производители са заплашени да останат без европейски средства заради лични икономически и партийни сметки. 1 милиард лева може да не достигнат до земеделците заради продължаващата битка за овладяване на огромни финансови потоци от страна на ДПС.


Конфликтът между земеделския министър Димитър Греков, част от квотата на ДПС в Министерски съвет, и шефа на Фонд "Земеделие" Мирослав Николов, назначен с подкрепата на БСП, е на път да застраши ключов сектор от националната икономика и да доведе до нови сериозни проблеми с усвояването на европейски средства в сектор "Земеделие".


Тази поредна страница от употребата на институциите за уреждане на лични сметки и за партийно парцелиране на властта ще докара българското земеделие до фалит, ще доведе до увеличаване на цените на основните селскостопански продукти и хляба, ще нанесе вреди на трудно постигнатото закрепване на селскостопанския сектор, с който България толкова много се гордееше в миналото.


Ние от "Република БГ" настояваме:


  1. Да се спре задкулисното поделяне на европейските пари по партийни квоти.
  2. Да се професионализира напълно администрацията, обслужваща земеделските производители.
  3. Да се назначат експерти във всички звена на Министерството на земеделието и храните, а не да се правят формални конкурси и да се назначават верни и лоялни партийни кадри.
  4. Да се спре с порочната практика получатели на европейски пари да бъдат и фирми близки до министри, зам.-министри, шефове на фондове и агенции и други.
  5. Да престане блокирането на работата на институциите заради лични конфликти или заради партийни апетити.
  6. Да се въведе устойчива практика всяко решение засягащо основните потребители на услугите на земеделското министерство да бъде публично и да се обсъжда предварително с максимално широк кръг заинтересовани организации.
За нас, българските републиканци, от основно значение са институциите и тяхното демократично функциониране, а не личността на заемащите отговорните позиции. За да работи една институция е от жизненоважно значение стриктното придържане към установените правила, а не залитанията според нездрави и вредни за обществото партийни интереси.


Ние сме убедени, че който и да дойде на власт след настоящия министър, положението няма да се подобри, ако продължи да функционира тази порочна система на съобразяване с личността и с партийната лоялност, а не с обществените интереси и в частност с интереса на българските земеделски производители.


Смятаме, че оказването на натиск върху действията и решенията на ръководството на Фонд "Земеделие" от страна на земеделския министър Димитър Греков не само ще лиши земеделските стопани от 1 милиард лева, но и ще задълбочи политическата криза в страната.


Европа нееднократно ни показа, че няма повече да толерира подобни ощетяващи европейските данъкоплатци практики. Остава и ние като общество ясно да заявим, че категорично ще се противопоставим на всякакви опити за правене на партийни сметки зад гърба на гражданите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK