Едва 11 500 лева са събрани за спасяване на паметника на Илинденско- Преображенското въстание

Съдържание от Кристина Божинова. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Един месец преди 111-тата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, едва 11 500 лева са постъпили в благотворителната сметка за реставрация на паметника в местността Петрова нива край Малко Търново. Монументът, който всяка година събира около себе си хиляди българи, днес е в окаяно състояние- огромна пукнатина зее точно в средата му и опасността да се срути е реална. Според специалисти състоянието на светинята е толкова лошо, че се налага да бъде съборена почти до половината и изградена наново. 70 000 лв. са необходими за нейното спасяване, става ясно след направено обследване.


От две години кметът на община Малко Търново Илиян Янчев алармира институциите с молба да обърнат внимание какво се случва на паметното място. През миналата година Министерството на отбраната е отпуснало 17 000 лв., от които 4 500 са дадени за процедурата по проектиране. "След като видяхме, че почти никой не желае да помогне за решаването на проблема, преди няколко месеца заедно с историческия музей в града открихме набирателна сметка. Не мога да не се чувствам обиден заради пренебрежението към историята, незачитането на културната и историческата памет от страна на държавата." - казва Илиян Янчев. "Отчаяното положение изисква отчаяни мерки, общината е бедна и не може сама да се справи с финансирането на ремонта, а държавата нехае. Затова се обръщаме към всички, които милеят за българщината и не са патриоти само на хартия. Това е нашата история и е наш ангажимент да не я оставяме да се превърне в купчина камъни, потънали в забрава. Нека се покажем достойни за земята, която още пази кръвта на дедите ни и да не забравяме, че Илинденско- Преображенското въстание е един от най-мащабните актове на съпротива по нашите земи."


Седмици преди тържествените чествания на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, Илиян Янчев е решен заради безопасността на хората, които ще почетат паметта на Преображенци, да постави защитни съоръжения около паметника. "Безхаберието и нихилизма вече не са само козметичен проблем, последните събития в България показват, че са се превърнали в животозастрашаващ фактор. Няма да допусна поредната трагедия да се случи в Малко Търново, дори да се наложи паметните венци да бъдат поставяни върху ограничителни ленти." категоричен е кметът.


През тази година президентството категорично е отказало да поеме патронажа на честванията и с нелеката задача по тяхното финансиране ще се заеме общината.


ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ "ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР ФОЛ"
БУЛСТАТ: 102826129
IBAN: BG05UNCR70003119850362
BIC: UNCR
БАНКА УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK