На Световния хепатитен ден медии, лекари и пациенти се обединиха в борбата срещу хепатит С

Съдържание от M3 Communications Group, Inc.

На 28 юли 2014 г. НСБХ "Хепасист" и пациентско сдружение "ХепАктив" по повод Световния ден за борба с хепатита организираха дискусия на тема "Ролята на медиите за повишаване информираността на обществото относно хепатит С". Лекари, лидери на пациентски организации и журналисти взеха участие в срещата и заедно обсъдиха проблемите, свързани с общественото възприятие на болестта и възможните решения за промяна в социалните нагласи.


Сред медицинските специалисти, които взеха активно участие на събитието, бяха проф. Людмила Матева, национален консултант по гастроентерология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски", и доц. Генов, завеждащ Трето отделение по хепатология в Клиниката по гастроентерология, КЦГЕ, МУ – София, УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ". Те направиха въведение по темата и представиха основните проблеми, пред които е изправено обществото в борбата с хепатита.


"Има само четири заболявания в света, на които е посветен световен ден – малария, туберкулоза, СПИН и хепатит. Това са заболявания с огромна социална значимост. По света има около 170 милиона болни от хепатит С. И всяка година възникват между 3 и 4 милиона нови случаи на хепатит С. В световен мащаб смъртността от хепатит С е около 1, 5 млн. души годишно. В Европа има между 7 и 9 милиона болни. Пациентите с хепатит С в Европа умират три пъти по-често, отколкото всички останали хора. Средната смъртност е между 3 и 11 на 100 000 души", каза доц. Генов.
Проф. Матева допълни: "Имаме огромна нужда от изготвяне на Национална програма за профилактика, скрининг, ранна диагностика и лечение на вирусните хепатити в България, както и от изготвяне на Национален регистър на HCV инфектираните. Само по този начин можем да допринесем за ранното диагностициране на хроничния хепатит С и да предотвратим бъдещи усложнения при развитие на болестта".


Силвана Лесидренска, пациент и председател на пациентско сдружение "ХепАктив", коментира: "Време е да се обърне сериозно внимание на тихата епидемия от хепатит С, която само в България засяга 110 000 души. Специалистите от години алармират за мащаба и последиците от заболяването, но проблемът се задълбочава. За съжаление, липсата на симптоматика, както и предразсъдъците, ширещи се в обществото, допринасят за това българите масово да не се изследват за хепатит С. Надявам се здравната система да се ангажира със създаването на национална програма за профилактика и информираност относно начините на заразяване и лечение на хепатит С. Едва тогава стигмата в обществото ще изчезне".


В края на дискусията участниците стигнаха до единно мнение, че е необходимо да се положат общи усилия в борбата с хепатита, като се повишат ангажираността и информираността на обществото по проблемите, свързани с тежката болест, както и да се промени отношението към пациентите с това заболяване. Това мнение беше подкрепено с действия още днес, когато журналисти, лекари и лидери на пациентски организации се включиха в инициативата на Световния хепатитен алианс по повод отбелязването на Световния хепатитен ден, като застанаха пред фотообектива и се снимаха. Повече информация за инициативата може да намерите тук.


След официалната част на събитието всички участници пуснаха балони във въздуха в знак на съпричастност към хората, страдащи от болестта.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK