В разгара на сезона Пощенска банка отчита 50% ръст на агро кредитирането

Съдържание от PR Postbank. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

В разгара на активния земеделски сезон Пощенска банка (www.postbank.bg) отчита 50% ръст на усвоените кредити за земеделски стопанства на годишна база към юни 2014 г. Най-голям обем има при усвояването на кредити за оборотни средства, като около 70% от тях са предназначени за финансиране на зърнения сектор, а останалите са за инвестиции в модерна земеделска техника и изграждане на селскостопански постройки.


Банката отчита добри резултати и при усвояването на средства от земеделски производители, отпускани по подписаното през април споразумение с Българската банка за развитие (ББР) на обща стойност 5 млн. лева. По линия на ББР банката предлага оборотни и инвестиционни кредити при лихвени нива до 5.75% и без такса управление по кредита за селскостопанските производители. В рамките на партньорството са усвоени над 90% от средствата.


"Земеделието е ключов отрасъл за българската икономика, тъй като формира близо 16% от общия износ и 12% от общия външнотърговски стокообмен на страната. По прогнозни данни на Агростатистиката към края на юли, зърнената реколта ще бъде по-добра от миналогодишната, въпреки влошените метеорологични условия в страната през последните месеци. Относителният дял на зърнено-житните култури е 62% от общите обработваеми площи у нас и това в известна степен обяснява и по-високата активност сред зърнопроизводителите в търсенето на финансиране. Нашата амбиция е да бъдем партньори с повече земеделци от други сектори на селското стопанство и с това да подпомогнем резултатите и на българското животновъдство, зеленчукопроизводството и овощарството", коментира Ангел Матеев, началник управление "Банкиране малък бизнес" в Пощенска банка.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK