GLOBUL с конкурс за млади социални предприемачи

 

© Telenor

 Съдържание от Telenor. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Наскоро GLOBUL стартира конкурс за активни млади хора с интерес към социалното предприемачество и дигиталните технологии, които да представят България на международния форум Telenor Youth Summit 2014 в Осло. Кандидатите трябва да са настоящи или завършили студенти на възраст от 18 до 25 години, както и да могат свободно да общуват на английски език. За да се включат в конкурса, те трябва да изпратят своя актуална автобиография и есе на тема "Ролята на дигиталните технологии за създаването на социална промяна и възможности за обществото" на английски език на имейл [email protected] до 30 септември 2014 г.


Telenor Youth Summit се провежда за втора поредна година като платформа за обмяна на опит и идеи за това как мобилните технологии могат да спомогнат за позитивна промяна в общество, а целта му е да насърчи младите хора, желаещи да се занимават със социално предприемачество. Повече за този сравнително нов вид дейност, както и за реализацията на подобни проекти у нас разказва Виктор Кирков, изпълнителен директор на Sports Мanagement Bulgaria, официален партньор на международната фондация Homeless World Cup за страната. Виктор е мениджър и създател на проекта "Отбор на надеждата", насочен към социална интеграция на младежи в неравностойно положение чрез спорт, чийто генерален спонсор е GLOBUL.


Какво означава термина "социално предприемачество"?
Аз имам свое разбиране за социалното предприемачество. Това е бизнес дейност, чиято основна цел е свързана с решаването на обществено значим проблем. Същевременно тя носи на всички засегнати страни в нея повече ползи в сравнение с техните инвестиции в проекта под формата на време, труд и финансов ресурс. Тези ползи могат да са чисто финансови, но биха могли да бъдат също опит, знание, имидж, положителни преживявания или висока еквивалентна рекламна стойност за корпоративните партньори.


 

© GLOBUL


Защо "Отборът на надеждата" е такъв вид инициатива?
Проектът е част от мащабната инициатива на фондация Homeless World Cup, която всяка година организира световно първенство за бездомни хора. Фондацията има официални партньори в 70 страни по целия свят и целта на всеки от тях е социалната интеграция на хора в неравностойно положение чрез тренировки по футбол и участие на специфичния Мондиал. Организациите във всяка страна работят по различен начин и повечето от тях не развиват социално предприемачество, а просто имат социална дейност с държавно или частно финансиране. По отношение на инициативата в България, твърдо считам, че "Отбор на надеждата" е проект, който се развива под формата на социално предприемачество. Социалният ефект от инициативата е неоспорим - над 75% от всички бенефициенти по проекта и над 90% от младежите, участвали на световните първенства, успешно са се интегрирали в обществото. Същевременно искрено вярвам, че участниците, треньорите, корпоративните партньори и аз получаваме от проекта повече, отколкото влагаме в него.


Трудно ли е да се реализира подобен проект в България?
Винаги е трудно, когато изграждаш от нулата нещо, което не е правено до този момент. Най-важното е да намериш съмишленици, които да ти се доверят. В началото на проекта "Отбор на надеждата", който стартирахме през есента на 2011 г. с тогавашния треньор Методи Здравков и помощника му Кирил Кюлев, нямахме нищо друго освен ентусиазъм. А бенефициентите ни, които бяха настанени в социални институции, нямаха никакви спортни обувки, някои от тях тренираха със сандали в края на месец октомври. Именно в този труден период започна и партньорството с генералния ни спонсор GLOBUL. Ръководството на телекомуникационната компания ни се довери, повярва в каузата ни и бързо успяхме да организираме закупуването на обувки за футзал за близо 100 участника в проекта. Този прекрасен жест постави началото на изключително ползотворно партньорство, което продължава вече трета година.


 

© GLOBUL


Какво бихте посъветвали младите хора, които искат да се занимават със социално предприемачество у нас?
Да се фокусират върху крайната цел и да я следват въпреки трудностите, през които ще преминат. Трябва да обичат това, което правят, и да отдават цялата си любов на хората, с които работят. Моят съвет е да не се стремят да променят живота на някого, а да създадат предпоставки хората сами да променят живота си към по-добро. В нашия проект например това се случва чрез изграждане на базови качества като дисциплина, носене на отговорност, организираност и работа в екип. Много важни са и позитивните очаквания към хората, с които работят.


Какво могат да научат младите хора от участието си в международен форум като Telenor Youth Summit?
Това е уникален форум, в който млади и мотивирани за развитие хора ще получат шанс да се самоусъвършенстват и да разширят мирогледа си. Вярвам, че много от идеите, споделени в рамките на форума, ще получат своята реализация. Telenor организира събитието едва за втора година и все още е рано да се види дългосрочния ефект от него. Лично аз съм убеден, че в Осло ще бъде поставено началото на много обществено значими инициативи и на прекрасно професионално развитие за тези талантливи младежи. Пожелавам им да се възползват максимално от участието си във форума, да вярват в своето призвание и да са щастливи от това, което изберат да правят.


Желаещите да се включат в конкурса могат да научат повече за него тук.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK