MEDI VALLEY WINERY - Винената перла на долината на Струма

Съдържание от eventA Communications. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

С елегантно парти отвори врати за посетители изцяло обновената винарска изба MEDI VALLEY WINERY . На събитието присъстваха клиенти и партнори на компанията, ВИП личности, журналисти от специализирани издания за вино и колеги лозари и винари.


Гостите имаха възможност да направят подробна обиколка на винарския комплекс и да разгледат производствените помещения, обновената избена част и помещението за отлежаване на виното. Събитието бе съпроводено с дегустации на отбрани вина от сериите "A Good Year" , "Exentric" и изключителния премиум бранд "INCANTO".


Преди да разгледат винаранта, гостите взеха участие в традиционния водосвет на лозовите масиви с който се ознаменува началото на гроздоберната кампания.


Преди хилядолетия земите по средното течение на река Струма са били населявани от тракийското племе Меди. Освен с легендарния Спартак, оглавил най-голямото робско въстание срещу древния Рим, медите са известни с развитото лозарство и винарство, и с култа си към виното. В чест на хората, положили основите на винарството в тази част от долината е наречена и винарната- MEDI VALLEY (Долината на медите).


MEDI VALLEY WINERY е класически винарски комплекс, изграден през 2007 г. Намира се в село Смочево, в полите на югозападна Рила, на 630 м надморска височина, в най-северната част на долината на река Струма, на живописния път за Рилския манастир. Състои се от модерна винарска изба и 370 дка лозови масиви, засадени със сортовете Шардоне, Траминер, Совиньон блан, два клона Мерло и два клона Каберне Совиньон.


През 2010 в MEDI VALLEY WINERY започва реализирането на новата концепция на винарната, чиято цел е да я превърне в перлата на българския югозапад. Започва създаването на интересни, богати, специфични тероарни вина със собствен стил и уникален характер,направени от специално селектирано за всеки сорт и тип вино грозде в оптимална зрялост.


Уникалният и благодатен за лозарството тероар благоприятства отглеждането както на бели, така и на червени сортове, които с планирани, навременни и подходящи агротехнически мероприятия и редуциран добив, съобразен с технологичните изисквания на енолозите, дават грозде от което да бъдат направени впечатляващи вина с високо качество.


Климатът е преходно-континентален. Характеризира се с мека зима и сравнително сухо лято. Средното слънчево греене е 2900 часа, а средногодишната сума на валежи 588 мм. Лозята са с югозападно изложение, върху алувиално-ливадни и канелени горски почви, отцедливи, слабо кисели, с подходящо съдържание на глина и желязо. Интересното е, че в тях има дребни карбонатни отломки, които действат като естествен дренаж и допринасят за минералните нотки в белите вина. Формировките на лозята са единичен, двоен и двоен нискостъблен Гюйо, като в един декар са засадени по 400 лози.


Освен собствените лозя MEDI VALLEY WINERY прави вина и от гроздето на единични, специално подбрани заради сортовия си състав, географското положение и подходящи характеристики лозя. Под контрола на винарната е и лозов масив от 250 дка в района на Видин. Избран е заради специфичността на тероара. Климатът е умерено – континентален с влияние от река Дунав. Лозето се намира на 125 м надморска височина върху терен с подчертана денивелация. Почвата е хумусно-карбонатна, образувана върху основна скала варовик. Примесена е с пясък и глина, а безброй черупки от миди и ракообразни с древен произход я правят уникална. Сортовете са Шардоне, Вионие, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Пти Вердо и Рондо.


Вината на Меди Валей са разделени по сортове и стил в различни ценови и качествени категории.


Средият клас са вината от серията A Good Year (Добра Година). Това са разпознаваеми вина с характерен стил, създадени от селектирано грозде с добро качество за хора с изградена винена култура и високи изисквания. В концепцията им е заложена идеята, че добри вина с разпознаваем стил се правят само от грозде, отгледано в условията на една добра година.


Белите вина в серията A Good Year са Траминер, Шардоне, Шардоне & Вионие и Совиньон блан.


Червените вина са Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Кюве (Каберне Совиньон & Мерло & Сира & Рубин), Мавруд & Каберне Совиньон.


A Good Year Розе се прави основно от сортовете Каберне Совиньон, Мерло и Мавруд.


Серията eXcentric са вина с високо качество на ексцентрично добра цена, при които различното и странното създават стила. Заради следването на идеята за очарование те запазват думата INCANTO (от итал. "очарование") в името си. Същността на вината eXcentric е в постигането на хармония и създаването на стил. eXcentric Incanto Вионие и eXcentric Incanto Мавруд са първите две вина в тази серия.


Високият клас са вината INCANTO. Това е премиум бранда на MEDI VALLEY WINERY . Вината са направени от от най-доброто, специално селектирано грозде, без компромис, притежават неповторим характер, уникален стил и много високо качество. Те са с най-малък обем.


Вината в серията са INCANTO Шардоне Barrel Fermented, INCANTO Мерло, INCANTO Сира и INCANTO Розе.


Вината INCANTO от червени сортове отлежават дванадесет месеца в нови френски дъбови бъчви тип "barriques", в които постигат завършеност и хармония. Виното във всяка бъчва има собствен живот и се развива по различен начин. Затова в края на отлежаването от всички бъчви с вина, носещи неповторимостта на тероара на долината на река Струма от най-северната му до най-южната точка се избират най- добрите няколко, които в най-голяма степен изразяват разбиранията за вино с неповторим стил, съчетаващо нежността и хармонията. Това е INCANTO Black - топ виното на MEDI VALLEY WINERY.


Винарската изба се състои от административна сграда и отделна, изцяло покрита производствена част. Първият етаж на административната сграда разполага с голяма зала- винен бар, и магазин предлагащ вината на избата. Панорамната тераса, с изглед към величествената Рила е чудесно място за дегустации на открито. Производствената част се състои от приемно отделение за преработка на гроздето, отделение за първично винопроизводство и съхранение на вината, и цех за бутилиране. В подземието се намира избата за стареене на вината в бъчви и отделението за отлежаване на бутилираните вина при оптимални условия (температура и влажност) преди реализацията им.


MEDI VALLEY WINERY се намира в живописна местност на пътя за Рилския манастир. От тук започва югозападният лозаро- винарски район, известен като Долината на Струма.


Атрактивното географско разположение на винарната, условията с които разполага и изключително добрите вина които предлага, отличени с престижни награди на национални и международни конкурси превръщат MEDI VALLEY WINERY в най-очарователната нова дестинация за винен туризъм.


Винарната MEDI VALLEY е отворена всекидневно за посещения. Тук ценителите могат да открият любимото си вино и да станат негов приятел завинаги.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK