Напредък в изграждането на електронно правителство в България

Съдържание от Силвия Николова. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Агенцията по вписванията планира разширяване и подобряване на услугите, които предоставя на бизнеса и гражданите. Това стана ясно от отчетения днес напредък по проект "Подобряване обслужването на гражданите и бизнеса чрез развитие на информационната система на Търговския регистър към Агенция по вписванията" по Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансиран от ЕС чрез ЕСФ, която се състоя днес, 21-ви май 2013 г. от 11:00 ч. в Пресклуба на БТА.


От планираните подобрения в софтуера на агенцията ще могат да се възползват всички търговци, които оперират на територията на страната и на ЕС. Чрез развитието и усъвършенстването на информационната система на Търговския регистър и въвеждането на нови електронни услуги за бизнеса се цели значително редуциране на документооборота на хартия, произтичащ от взаимодействието между бизнеса и държавната администрация. Наред с това, чрез електронизирането на услугите, предоставяни на бизнеса и съкращаване на времето за административно обслужване се цели подобряването на условията за развиване на бизнеса в страната и в дългосрочен план стимулиране на икономическия растеж и заетостта.


Предвидените нови надградени функционалности на информационната система на Търговския регистър са необходими и обосновани с оглед изпълнение на изискванията на българското законодателство и улесняване на потребителите при работа с регистъра.


Планираните нововъведения предвиждат и подобряване на взаимодействието между Агенцията по вписванията и останалите държавни ведомства. Благодарение на това на компаниите ще им се налага все по-рядко да изискват издаването на определени типове документи, ами те ще бъдат теглени по служебен път между ведомствата. Осигурена е и свързаност между Търговския и Имотния регистър, каквата не съществуваше до настоящия момент.


В най-скоро време софтуерът на агенцията ще заработи и на английски език, което ще подобри взаимодействието между местните търговци и чуждестранните им партньори. Въвеждането на двуезична версия е изискване на ЕС.


Сериозен проблем, който е отчетен по време на работата по проекта, е огромният брой откази, които получат търговците при регистриране на определени заявки. Експертите на агенцията и изпълнителите по проекта са изследвали и анализирали 5 600 откази, с цел да се видят причините поради, които бизнесът не успява да спази нормативните изисквания. Написаните препоръки за подобряване на софтуера с цел чувствително намаляване на броя на отказите са реализирани в новата онлайн система.


Служителите на агенцията ще имат достъп и до съдебната практика в областта на търговското право, за да могат да взимат максимално бързо решения при разрешаването на определени казуси при работата си с бизнеса. Това би съкратила чувствително времето за обработка на заявките на търговските компании.


Важно внимание е отделено и на раздел "Несъстоятелност", където целта е информацията да е максимално обективна, добре структурирана и лесна за управление.
В хода на целия проект Агенцията по вписванията ще обучи и голяма част от експертите, които работят директно с бизнеса и гражданите. Целта е да подобри качеството на обслужване и да се съкрати времето на обработка на заявките.
Участие в пресконференцията взеха Моника Димитрова – Бийчър – ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Административен капацитет", Румяна Душкова – Колчева – ръководител на проекта от страна на Агенцията по вписванията, Златозар Златев и Бианка Георгиева – експерти "Търговски регистър" по проекта и изпълнителите на дейностите по проекта "Сиела норма" АД, "Ню ай" АД и "Маркет Тренд" ООД.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK