На 5 октомври избираме между олигархията и ясните правила за всички

Съдържание от ПП "Зелените"

Владислав Панев е собственик от 2006 г. на дружество, което управлява договорни фондове с активи за около 20 млн. лв. Преди това е работил като изпълнителен директор и портфолио мениджър на компании на западна финансова група в България, бил е и финансов репортер във вестниците "Банкеръ" и "Дневник". Лицензиран инвестиционен консултант и регистриран професионален инвеститор. За изборите на 5 октомври е кандидат на партия "Зелените" (с номер 23 в бюлетината), като е на второ място в листата им в 23 район в София (общини Витоша, Изгрев, Красно село, Лозенец, Младост, Панчарево, Студентски и Триадица), както и на трето в област Враца.


Вие сте бизнесмен, "Зелените" не са ли против бизнеса?
- Зелените са против бизнеса, който заобикаля правилата и съществува само, защото е подкрепян "на тъмно" от държавата. Всъщност това изкривява бизнес средата и ощетява всички останали, като им отнема пазари, финансиране и достъп до европейски фондове. Виждаме, че създадената с цел да подкрепя малкия и средния бизнес държавна Българска банка за развитие напоследък работи, за да може да финансира проектите на Делян Пеевски. Това, разбира се, означава, че тя не изпълнява ролята си. Друг е въпросът дали въобще имаме нужда от подобна банка, при положение, че не можем да я контролираме така, че да не задоволява частния интерес на един корпулентен бизнесмен. И нея ли ще трябва да спасяваме след години с държавни пари? "Зелените" сме критикувани и че пречим на големите енергийни проекти - като новите атомни реактори в Белене и Козлодуй и "Южен поток". Именно в тях обаче се крие рискът от осъществяването на огромни по размер корупционни сделки. Те вече се реализираха с АЕЦ "Белене", като разходите за този проект, за който от самото начало беше ясно, че няма да се случи, са милиарди. Същото би станало и с евентуално строителство на седми блок на АЕЦ "Козлодуй", както и с "Южен поток". Тези проекти освен че са генератор на корупция и толерират близките до властта фирми, спъват развитието на нормалния бизнес. Защото ако примерно седми блок на Козлодуй наистина бъде изграден, това ще означава рязко намаляване на интереса на държавата към инвестиции в саниране и енергийна ефективност на частни и обществени сгради. В такъв случай просто за произведената от новите мощности електроенергия няма да има купувач. Изходът за държавата ще е да държи високи както потреблението, така и сметките на хората. И да увеличи зависимостта си от вносителите на енергийни суровини. "Зелените" предлагаме точно обратното. Инвестиции в саниране и енергийна ефективност, които от една страна, ще се извършат от малкия и среден строителен бизнес и ще създадат десетки хиляди работни места в цялата страна, а от друга - ще намалят потреблението на енергия и ще ограничат до голяма степен зависимосттта ни от доставчици. Всичко това може да се осъществи с държавна подкрепа, така че отделните домакинства да имат пряк финансов интерес да се включат. И ползите да останат за тях, а не за близки до властта фирми, които биха изграждали нови атомни блокове или "Южен поток". И които ще са почва за развитие на корупционната среда, за задлъжняване на държавата и за практическото ни колонизиране от външни монополи.


Добре ли е държавата да тегли нови заеми за 4.5 млрд. лв., както е заложено в предложенията на финансовото министерство за актуализация на бюджета за тази гоина?
- Искането за нови държавни заеми в такъв размер е първият етап от реалното осчетоводяване на популизма и кражбите, извършени от последните три редовни правителства. Ако допуснем това да се случи, ще означава да дадем празен чек и на следващото управление и близките му фирми да вършат същите безобразия. Защото ще знаят, че накрая някой друг няма да има нищо против да плати сметката. "В името на националното спасение" или други красиви фрази. Ще ни плашат с апокалиптични сценарии, че ако структуроопределящата компания Х или банка Y фалира, ще настъпи краят на света. Това е целта на господин Ковачки да желае да влезе в парламента. Това е целта и на господин Пеевски. И на всички, които защитават Цветан Василев и оцеляването на банката му, включително бившият премиер Иван Костов. Няма нищо вярно в тази теза. Според мен е точно обратното. Фалитът на защитаващите олигархичния модел медии ще доведе до изчистване на медийния пазар. Фалитът на отказващите да инвестират в очистващи инсталации ТЕЦ-ове ще доведе до постепенно оздравяване на енергийния пазар. Фалитът на банка, която от 2005 г. насам поддържа схемите на всички правителства, пък може да доведе до исканата от нас по-голяма прозрачност на механизмите на упражняване на властта. Поддържането на всички тези схеми ще доведе до тегленето на нови и нови държавни заеми, докато не се озовем в положението на най-задлъжнелите страни в Европа.


Какво е решението според "Зелените"?
- Който е трупал задължения под благосклонния поглед на държавата, да си ги поеме. Ако трябва и чрез фалит на олигарси. Плащането на техните дългове, което де факто ще се получи ако държавата изтегли огромни заеми и спаси големите банки и компании, означава да приемем сегашният модел и да го възпроизведем през следващите години. Съществуването на структури, чиято цел е личното облагодетелстване на собствениците им за сметка на държавата, е грешна политика и поддържането й ще е пагубно не само за макроикономическата ни стабилност, но и за конкурентната среда. Мога да дам съвсем ясни примери. Безконтролното наливане на пари чрез КТБ в медиите на олигархията води независимите медии до невъзможност да съществуват чисто икономически. Предлагането на ненормално виски лихви по депозити от една близка до властта банка намалява възможността на останалите финансови институции да работят нормално. А работата на ТЕЦ-ове против европейските правила води до натрупване на загуби в цялата енергийна система и до опасност от нейния фалит.


А какво трябва да се случи с КТБ?
- "Зелените" го посочихме още на 12 юли. Ако частните акционери на банката проявят желание да я спасят без никаква държавна помощ, да го направят. Ако пък се окаже, че вече е късно за това – нека фалира. Разходите за държавата ще са практически нулеви. Фондът за гарантиране на влоговете може да плати по-голямата част от парите на гарантираните депозанти веднага. Останалата част може да набере чрез облигации, които ще се изплатят от вноските на търговските банки през следващите няколко години. Вероятно част от платените 3.7 млрд. лв. от фонда (ако наистина сумата е такава, защото няма официално потвърждение за това) ще се възстанови от обслужването на здравите кредити на КТБ. Да се спасява банката с държавни пари обаче за мен граничи с престъпление, което ще оказва влияние върху бизнессредата за дълги години напред. Знаете какво значи moral hazard. Да управляваш чужди пари, но да знаеш, че печалбите от това са си за теб, а евентуалните загуби – за другите, в случая държавата. Именно такъв извод ще си направят всички останали пазарни субекти от такова действие. И това няма как да доведе до здрава основа, върху която да стъпи възстановяването на българската икономика. Заедно с това обаче трябва да укрепим регулаторите, които напоследък работят повече за интересите на регулираните от тях лица, вместо за обществените. Оставка на цялото ръководство на БНБ, което допусна неконтролируемото раздаване на кредити на свързани лица от КТБ, е задължителна. Нямаме никаква сигурност, че такива практики не са били масови и в други банки. Вероятно през следващите години ще ни се наложи да инкасираме милиардни загуби и от слабата регулация на небанковия финансов сектор. Всички виждаме какво е положението и в енергетиката. Изходът според "Зелените" е освен задължителната смяна на ръководството на БНБ и останалите регулатори, и бързи стъпки за влизането ни в Европейския банков надзор. Това ще гарантира, че добрите западни практики за контрол над дейността на банките най-после ще бъдат внесени и у нас.


Каква е визията ви за България през следващите 10-20 години?
- Всичко говори, че сме на път да се превърнем в провалена държава. Факторите за това са изцяло вътрешни. Може би водещ е тоталният срив на моралните ценности. След това идват демографската катастрофа, това че възприемаме корупцията като част от живота и така нататък. Аз обаче съм оптимист за България в дългосрочен план. И оптимизмът ми е подплатен от това, че с членството си в Европейския съюз ставаме все по-отворена към света държава. Непрекъснатата комуникация на българите със света, независимо дали са емигрирали, учат, ходят в командировки или на екскурзии, са улеснени по уникален за последното столетие начин. Това променя манталитета ни изключително бързо. Може би не го забелязваме, тъй като е част от ежедневието ни, но е факт. И той се отнася за всички групи хора в страната. От най-богатите до хора, които допреди 10 години са живели в гета, а сега имат възможност да работят във всяка точка на Европейския съюз без никакви административни проблеми. Това неминуемо ще даде своите резултати. От нас зависи да се случи по-скоро.


На Запад зелените партии постигат много добри резултати и често са част от управлението на страните си. Защо в България това не се получава?
- Четох статистика на обществените групи, които гласуват за зелените в Германия. Там най-големият дял е на хората с доходи над 100 хил. евро годишно, и на младите образовани хора. Обяснението е просто. Тези хора имат възможност да мислят в дългосрочен план. Дали защото са си надвили на масрафа или понеже животът е пред тях, но въпросите които ги интересуват, са свързани със запазването на чиста природа, с чистотата на храните, със създаването на по-добра среда за живот. Все теми, които са основни и за Зелените. За съжаление в България точно тези две групи са малобройни. И макар основната част от нашите избиратели да са точно такива, засега това не ни е достатъчно.Но вярвам, че тази група се увеличава с бързи темпове заради промяната в манталитета ни и съвсем скоро ще имаме зелени депутати в парламента.


Защо зелените партии не се обединят? Не е ли смешно да има три зелени партии?
- На всички избори досега са се явявали и по няколко леви, десни или националистически формации. Може би това е народопсихологически проблем. Колкото до трите зелени партии, разграничението е много лесно. И то се прави като човек види кой наистина има влияние в обществото в периода между изборите. Победите в каузите срещу застрояването на места от Черноморието, Витоша, Пирин и Странджа, срещу ГМО, са постигнати с активното участие на Зелените (с номер 23 на тези избори впрочем). Останалите две партии ги виждаме само когато има избори. И стават известни обикновено с това, че в листите им гъмжи от агенти на бившата Държавна сигурност. Сред нашите кандидати такива няма. Факт е обаче, че и сред другите зелени има качествени хора, с които можем да работим заедно, така че обединение може да се получи, но отдолу нагоре.


Защо да гласуваме за партия, която едва ли ще влезе в парламента?
- А защо да гласуваме за партии, които всеки път влизат в парламента? Наистина, ако сме доволни от статуквото, рационалното решение е да си го възпроизведем. Чалга политиката взе превес през последните години и натикването й обратно в ъгъла няма как да се случи чрез основните партии, защото те са носители на този модел. Няма как да се случи и чрез хлабави коалиции, в които всеки кандидат си е платил за избирането и е близко до ума, че първата му задача като попадне в Народното събрание ще бъде да си върне "инвестицията" с добра "доходност". Нагледахме се на такива примери в миналото. Наистина имаме нужда от честна политика, какъвто е и девизът на "Зелените" в тази кампания. Освен това хубавите неща стават бавно. Постепенният растеж е много по-устойчив във времето. И определено за предпочитане пред появяването на нов месия на всички избори досега.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK