Възрожденски учебници могат да се четат онлайн

Съдържание от Фондация НАБИС. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Уникални помагала, които са били в помощ при обучението на българските ученици от преди два века, могат да бъдат намерени вече онлайн. Учебни програми, буквари, атласи, учебници по български език и риторика, по физика и химия и други книги, които са издадени преди Освобождението или малко след това, са лесно откриваеми в дигитален вид в националния онлайн каталог на академичните библиотеки в страната – Своден каталог НАБИС. Търсенето и четенето им е безплатно и достъпно за всеки балгодарение на едноименния проект на Фондация "Национална академична библиотечно-информационна система".


Придобиването на знания и добро образование е било престижно в онези години. Съставителите на учебните програми са се опитвали да осигурят и съответните учебни пособия, които да предоставят най-новите и модерни за онова време научни постижения. Например учебникът по "Зоология: За долнитѣ класове на българскитѣ реални училища и гимназии"(1881) , е бил превод на помагалото, което тогава са използвали в гимназиите в Австро-Унгария. Друг подобен учебник е бил този по "Физика за главны народны училища" (1872).


"Общое землеописание вкратце за сичката земля", издадено в Смирна през 1843 г., както и "Малъкъ учебенъ атласъ въ девять карты", публикуван през 1865 г. от "Книжарница на Хр. Г. Данов и Друж.", са безценни помагала по география. Второто от тях съдържа между другото и "Гороописателна карта на Земното кълбо", "Горо- и водоописателна карта на Европа", карти на Европа и Азия в "граждански преглед" и отразява етап от политическите промени в света, когато държави като Персия, Белуджистан и Хындостан все още са съществували, а днешните Китай и Австралия са се именували Хына и Нова Холандия.


Интерес представляват и учебниците по математика: "Опытна численница: За употребленіе на тѣхъ, които ся учатъ на най долнытѣ чинове на Елленските училища" от Х. Вафа, издаден през 1846 г., и "Математическа географія. В. Бардовски; Преведена отъ русскійтъ нѫ ново-бѫлгарскійтъ езыкъ отъ Иван А. Богоров" от 1842 г., които синтезират най-доброто от тогавашните познания по въпроса.


Освен учебни помагала, в националния онлайн каталог на академичните библиотеки в България (вж. www.nalis.bg) може да бъде открит изключително любопитен педагогически наръчник от 1872 г. за тогавашните учители – "Рѫководство по звучнѫтѫ методѫ за учителите въ пьрвоначалните училища". Забележителна е и оригиналната учебна програма отпреди два века, използвана като основен документ при подготовката на учениците в габровските гимназии през 1873 г. Тя е препоръчително четиво за съвременните читатели, които биха искали да сравнят днешната училищна система с тази отпреди Освобождението. В онези години "първоначалното обучение" е започвало в първо и второ "отделение", където се е наблягало на четенето "по български и по славянски", на преписването от книги, както и на "умствено счисление". На този етап момичетата и момчетата са се обучавали заедно. Преминавайки обаче в Главното училище, те се разделяли. Приоритет се давал на Главното мъжко училище, където се наблягало на сериозно изучаване на български език и словесност, история, математика, естествени науки и чужди езици. Специално внимание се отделяло и на предмета "Законътъ Божiй" и всеки час започвал с молитва.


Намирането и четенето на тези и други възрожденски книги през интернет е не само възможно – благодарение на единния онлайн каталог на академичните библиотеки в България – но е също лесно, безплатно и достъпно за всеки. Проектът е финансиран от Фондация "Америка за България" и предоставя интегрирано търсене в каталозите на включените в него библиотеки, както и достъп до библиографската информация за техните книжни и електронни ресурси и до предоставяните от тях услуги през общ портал. Каталогът НАБИС дава възможност за извършване на търсене (вкл. по ключова дума) на заглавия на книги, на списания, архивни материали и други библиографски данни сред почти 2 милиона и 500 хиляди записа от 30 библиотеки в България.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK