Как да управлявате банковите си карти през мобилния телефон?

 

© Борика Банксервиз

 Съдържание от Борика Банксервиз

Познато ли Ви е това чувство, когато осъзнаете, че сте си забравили смарт-телефона у дома? Безпокойство, раздразнение, празнота… Той е станал толкова важна част от нашия живот, че без него се чувстваме половин човек.


Освен да ни забавлява, "умният" телефон се е превърнал в наш личен асистент. Той организира задачите ни, помни важни дати и намира информация по наше усмотрение. С развитието на смарт телефоните и м обилния интернет, се промени и начина, по които контактуваме. Вместо да изпращаме SMSи или да говорим по телефона, ние контактуваме през WhatsAp и Viber, споделяме снимки в реално време във Facebook и клипове в YTube.


Ако до скоро беше по-скоро въпрос на лукс, то днес с "умен" телефон и мобилен интернет разполагат повечето активни хора. Разпространението му е толкова широко, че според последни проучвания телефонът постепенно измества десктоп компютъра, когато става въпрос за достъп до социални медии, имейл, споделяне на видео, музика и игри.


През последната година, мобилният телефон успешно навлезе и в света на разплащанията. В края на 2013 г. БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ представи своето приложение mobb, с което потребителите могат да виртуализират своите банкови карти. Така те превръщат телефона си в удобно и сигурно средство за управление на картите и разплащане.


Приложението е налично за iPhone, Android и Windows Phone 8. Безплатно е за сваляне от съответния магазин, но за да можете да го ползвате трябва да го активирате онлайн на www.mobb.bg или на банкомат на банка-участник. Условието е картите да бъдат издадени от банки-участнички в системата на mobb, като към момента това са: Централна Кооперативна Банка, СИ Банк, Инвест Банк, Общинска Банка, Токуда Банк, Д Банк, Интернешънъл Асет Банк и Зираат Банк.
mobb не пази никакви данни за картите или титуляря на самия телефон и използва криптирана връзка за комуникиране със сървъра на приложението. Също така няма нужда да сменяте своята SIM карта и не сте ограничени от това на кой мобилен оператор сте абонат.


Предоставяните услуги са разделени на два пакета: икономичен и пълен. За използване на информационните услуги се заплаща годишен "икономичен" абонамент, който е в размер на 7.40 лв. Той Ви позволява да регистрирате неограничен брой карти и да следите техния баланс и направените последни 5 покупки. В допълнение, всяка една карта може да бъде отключвана и заключвана. При състояние "заключена карта" тя се деактивира от авторизационната система и с нея не могат да се правят покупки или да се теглят пари на банкомат. Така, mobb надгражда съществуващата сигурност като гарантира, че когато картата е заключена, тя не може да се използва нито във физическия свят, нито онлайн, било то през приложението или чрез пластиката.


Плащанията изискват "Пълен" абонаментен пакет, който е на стойност 14,40 лв./година. Той дава възможност да прехвърляте пари от един mobb потребител на друг, както и да извършвате плащания. Към момента в мрежата на mobb участват 50+ търговеца, с 200+ локации. Пълният списък можете да откриете в секцията Участници-Търговци на www.mobb.bg;

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK