Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на Виното, Интерфуд&Дринк

Съдържание от Интер Експо Център – София

От 5 до 8 ноември 2014 г. в Интер Експо Център – София се провеждат международните специализирани изложби за хранително-вкусовата индустрия МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД&ДРИНК и изложбата в хорека сектора СИХРЕ.


Директни изложители са 302 български фирми и чуждестранни компании от Италия, Гърция, Словакия, Полша, Испания, Унгария, Румъния, Молдова и Китай.


На изложбите за храни и напитки производители, дистрибутори, търговци представят новите постижения - храни, напитки, суровини, материали, консумативи, подправки и овкусители, машини, технологии, измервателна техника, опаковки и всичко важно за хранителната индустрия.


Те представят продуктите и услугите на 348 фирми подизложители от 28 държави. Освен традиционни, има и 111 нови фирми и организации участници в изложбите.


Тази година колективни участия имат фирми както от родната индустрия (месопреработвателни, млекопреработвателни, винопроизводителни компании, преработвателите на плодове и зеленчуци и биопроизводителите), така и от Италия и Унгария. За първи път с колективни щандове се включват 10 компании от Молдова и 6 компании от Китай.


За първа година Италия е страна партньор на изложба ИНТЕРФУД&ДРИНК и тази нова страница в историята на изложбата се отбелязва с богата програма от инициативи (Лаборатория за италиански вкус, проект "Марка за италианско гостоприемство", специална гурме зона с дегустации и др.), разкриващи кулинарното богатство на страната и специфики от "кухнята" на създателите на италианските ястия и напитки.


Посолството на Аржентина представя бели, червени вина и розета от изби в различни региони. Посолството на Южна Африка освен с традиционни вина, ще разкрие привлекателността на страната на семинар "Промотиране на Южна Африка посредством туризъм, храни и напитки". Посолството на Република Полша също се включва с инициативи, стимулиращи партньорството между бизнеса от хранителната индустрия.


Български и чуждестранни организатори запознават с новостите във важни за храненето направления – БИО ЗОНА със сертифицирани био продукти, Зона Диета & Фитнес за здравословно хранене и спортен режим, Европейските зеленчуци Vegiterraneo от Крит и Средиземноморските ценности. Богата програма с дегустации и храни, приготвяни на живо, ще предложи Автентична българска кухня "Кулинарен историк". Българската хранителна банка отново ще бъде мост към повече сигурност и надежда с инициативи за подкрепа с храна на нуждаещи се хора. На изложбите ще се проведе Фестивал на карвинга, с участието и на няколко балкански държави.


МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД И ДРИНК имат богата програма от делови събития и иниицативи .


В рамките на изложба МЕСОМАНИЯ Сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти" ще проведе Национален съвет и дегустация на традиционни сурово-сушени месни продукти. За първи път Асоциация на месопреработвателите в България (АМБ) е подготвила специален щанд на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), на който месопреработвателите ще имат възможност да се възползват от услугата "Верификация на проекти на фирмени етикети", която ще бъде предоставена от експерти на БАБХ и АМБ.


По време на СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО Асоциацията на млекопреработвателите в България организира Национална конференция "Проблеми и решения в млечния сектор" и семинар – обучение за промяна на европейски Регламент 1169/2011 по отношение етикетирането на хранителните продукти.


САЛОН НА ВИНОТО ще предложи на специалистите майсторски клас – "Вертикална дегустации на вино по ценови категории" и "Дегустация на местни сортове вина от Балканския регион, представени на Винобалканика 2014", информиране за европейските регламенти за етикетирането, анимацията във винарския туризъм.


Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци в България (СППЗ) ще представи проекта "Освободете европейския вкус", насочен към пазарите на Русия и Обединените арабски емирства. Проектът е разработен и спечелен от Съюза в съответствие с регламент 501/2008 на ЕС - "Насърчаване на селскостопанските продукти на ЕС в трети страни". Под мотото "Модерни в традицията", гостите ще дегустират висококачествени продукти от преработени плодове и зеленчуци, произведени от членове на СППЗ.


Делови участници и гости на БУЛПЕК могат да се включат в кръгла маса по актуалната тема "Хлябът – храна на боговете и на хората от 21 век", организирана от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.


Специалисти от българската пивоварна индустрия ще посветят време на научната среща "Натуралният свят на пивото" - инициатива на Съюза на пивоварите в България и Института по криобиология и хранителни технологии.


Конференцията "Подпомагане на био земеделието в следващия програмен период 2014-2020 при прилагане на общата селскостопанска политика в България"на Българската Асоциация Биопродукти и Фондация "Биоселена" ще бъде в помощ на биопроизводителите в страната.


Специалисти от Кооперация "Хранително-вкусова промишленост" ще предоставят безплатни консултации за производители на храни и напитки.


"Основни акценти на здравословното хранене" е тема на дискусия, подготвена от Българското дружество по хранене и диететика.


По време на изложбата Унгаро-българската стопанска камара организира Унгарски бизнес форум със съдействието на Посолството на Унгария в България и участието на представители на бизнеса.


За бизнес участниците и посетителите на изложбите за храни и напитки ще се проведат Конкурс "Златен медал с диплом" и Конкурс на потребителя. За посетителите с късмет са подготвени интересни награди.


Изложбите са отворени от 5 до 7 ноември от 10.00 до 18.30 часа, на 8 ноември – от 10.00 до 16.00 часа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK