10 ноември – Международен ден на науката за мир и устойчиво развитие

Съдържание от M3 Communications Group, Inc.

Днес се отбелязва Международният ден на науката за мир и устойчиво развитие по инициатива на ЮНЕСКО. Темата на тазгодишното издание е "Качествено научно образование: осигуряване на устойчиво бъдеще за всички". Целта на този ден е да насочи общественото внимание към взаимовръзката между високите научни постижения и въздействието им върху ежедневния живот на хората, както и да стимулира широк публичен дебат по актуални социални проблеми, за чието разрешаване науката би могла да съдейства.


По този повод днес в централата на ЮНЕСКО ще бъде представена и новата онлайн Световна научна библиотека (World Library of Science) със свободен достъп, която съдържа стотици специално разработени материали, снимки, илюстрации и научни концепции, представени по разбираем от широката публика начин.


Освен инициативите за празника ЮНЕСКО всяка година насърчава жените да допринесат за развитието на науката в света чрез съвместната програма с L’Oréal – "За жените в науката". От създаването си през 1998 г. програмата отличава жени изследователки от целия свят. Партньорството "За жените в науката" създава и глобална мрежа от Международна, Регионална и Национална стипендиантска програма, за да подкрепи младите жени, които са бъдещето на науката.


Националната стипендиантска програма се провежда за пети пореден път в България, като процесът за кандидатстване продължава до 15 декември 2014 г.
Жени от цяла България на възраст до 35 години, които учат по докторски програми или вече имат докторска степен, и се занимават с научни изследвания в сферата на естествените науки, могат да участват. Три стипендии, по 5000 евро всяка, ще бъдат присъдени на жени учени с цел да подпомогнат тяхната изследователска работа в България и да ги поощрят да продължат своята академична кариера.


Кандидатите могат да изпратят своите заявления и документи за участие по пощата в Националната комисия за ЮНЕСКО в България или на имейл адрес: [email protected].


За първи път тази година един от стипендиантите ще има възможността да участва в новата и наскоро стартирала международна програма – International Rising Talents, която избира най-добрите учени сред победителите в националните и регионалните стипендиантски програми от съответната година. 15 международни гранта ще бъдат раздадени на 15 избрани учени от целия свят.


Пълна информация за програмата и документите за кандидатстване е налична на уебсайта www.zajenitevnaukata.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK