Актьорът и лице на кампанията The Venture Чиветел Ежиофор: Чудесно е да подкрепяш хора, които инвестират в обществото

 

© Chivas

 Съдържание от Chivas. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Какво разбирате под успех?


Смятам, че успехът зависи от много неща, но най-вече от характера на човека. Аз винаги съм търсел творчески успех. Работя това, което обичам и вярвам, че с това съм успявал както да излъчвам важни послания, така и да забавлявам. Но, разбира се, това е само една форма на успеха. Има го и по-търговския, финансов успех, който също е много важна част от живота ни.
Важно е да имаш по-широки представи за успеха. Търговският успех може да има ефект не само върху теб лично, а и за да помагаш на други хора да развиват потенциала си.


С какви черти се отличават най-успешните хора, с които сте се срещали и работили?


Най-успешните хора, които съм срещал се отнасят с голяма страст към това, което правят. Умеят да мислят извън стандартното, да черпят вдъхновение от необичайни места и да достигат до заключения за света, с които всички се съгласяват, но никога не им е хрумвало да погледнат по този начин.


С какво ви привлече кампанията?


Просто мисля, че е чудесна идея да подкрепяш хора, които правят внимателна и отговорна инвестиция в други хора и които успяват да съчетаят търговския успех с подобряване на живота на другите.
Друго, което харесвам в тази кампания е, че набляга на нови, по-млади социални предприемачи. Има много шедри хора, които са и предприемачи, и се занимават с благотворителност като Ричард Брансън и Бил Гейтс. Но смятам, че е важно непрекъснато да показваме и подкрепяме млади хора, които от нулата градят бизнес модела си, така че той да прави инвестиции в обществото. Мисля, че това е отличителна черта на кампанията и един от аспектите, който аз много харесвам.Защо смятате социалното предприемачество за важно?


По някакъв начин този тип предприемачество е една еволюционна стъпка след пряката благотворителност, защото финансовият успех и даването на обществото вървят ръка за ръка. Мисля, че това е нещо, което наистина може да работи добре и за двете страни и това е вълнуващо.


Мислите ли, че бизнесът може да бъде сила, която създава добро?


Абсолютно. Даже мисля, че бизнесът все повече ще бъде сила, която твори добро. Има все по-голямо напрежение в начина, по който живеем и задълбочаваща се пропаст между имащите и нямащите. Бизнесът по някакъв начин е начална точка да поправим това. Да въвличаш хората в бизнес процесите по прогресивен начин е всъщност начинът да започне да намалява дистанцията между богатството и бедността.


*Всеки, който има бизнес идея с кауза и иска да участва в конкурса The Venture може да го направи през специална форма на сайта theventure.com до 9 януари.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK