Хляб и култура, култура и хляб- всичко заживява в един свят

Съдържание от Десислава Данкова [email protected] Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

На 29.11.2014 г., в навечерието на Андреев ден официално се откриха Хлебната Къща в София и Фурна "НадЕжко". Адресът е улица "Лудвиг Бетховен" 12, непосредствено до парк Гео Милев.


За първи път в Хлебна Къща София ще има и образователна програма "Културите на световете: Културна антропология за деца и възрастни". Всеки ще има възможност да се запознае и докосне до различни страни от света благодарение на личните снимки и истории на културния антрополог д-р Надежда Савова-Григорова, "Пътешественик с мисия на годината, 2012", на световния Нешънъл джиографик. Самата тя вярва, че чрез тази инициатива не само ще успее да сподели своя опит и да запознае хората с различните култури, но всичко това ще развие любовта на хората към тях.   


Хлебна Къща София- Фурна "НадЕжко" ще функционира освен като социално-културен център, както другите 6 Хлебни Къщи в страната, такаи като фурна-социално предприятие, която ще работи под различни форми с незрящи хора и други уязвими групи. Ще се организират седмични безплатни общностни месения за най-различни възрасти, с мисия и социална интеграция на изолирани групи и институции за хора с увреждания и сираци.
Повече информация за Хлебна Къща София - Фурна "НадЕжко":


 Името "НадЕжко" и логото с таралеж имат визията да вдъхновяват и децата и възрастните, че "таралежите се раждат без бодли" и че най-важното е да се учим  как да не се "ежим" един на друг, а да подхождаме към всичко в ежедневието си с любов – олицетворено от как месим и споделяме насъщния хляб!


Тя е част от МРЕЖАТА ХЛЕБНИ КЪЩИ, която освен че се роди в България и има Хлебни Къщи на национално ниво - в Габрово (2), Търново, Златарица, Пловдив и село Лобош (община Радомир) - стана популярна и разви мрежа  по света, вече в над 15 страни на 5 континента.
Предстоящи събития:


СЪБОТА, 13.12.2014 г.,


-         10:30-12:00 всеки може да се включи в месенето на коледни сладки с джинджифил и канела, както и да помогне при украсяването на нашата елха, изцяло с естествени украси (пуканки, орехи, сушени плодове).


-         16:00-17:00 пропусналите сутринта също могат да направят своите коледни сладки


-         17:00-18:00 Поставяне на началото на образователната програма "Културите на света:Културна антропология за деца и възрастни". Д-р Надежда Савова-Григорова ще разкаже за Етиопия- как се празнува Рождество Христово, ще има истории от местни племена и традиции.


ПЕТЪК, 19.12.2014 г.


-17:00-19:00 "Театър на трохите" ще е посветен на празника "Игнажден" и докато месим хляб ще си припомним, че за да бъдем добри е важно "да станем като децата" (думите, които Христос казва докато държи в прегръдката си Св. Игнатий Богоносец).


СЪБОТА, 20.12.2014 г


16:00-17:00 Месене на коледни сладки и декорации за елха от солено тесто


17:00-19:00 Програма "Културите на света" с тема "СВЕТИТЕ ЗЕМИ: Израел и Палестина" – разкази за местните традиции и как хората там празнуват Рождество Христово.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK