Депутати и министри бяха предизвикани да изразят подкрепа срещу опасния вирус на хепатит С

Съдържание от M3 Communications Group, Inc.. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

На 14 януари 2015 г., Сдруженията за борба с хепатита "Хепасист" и "ХепАктив" изпратиха имейли и писма до всички депутати и министри на Република България с апел да подкрепят страдащите от хепатит С българи. Политиците са приканени да споделят на личния си профил във Facebook поста "Аз съм Съпричастен към хората, страдащи от хепатит С", с който да изразят своята подкрепа към болните, както и силната си вяра и надежда за скорошното им излекуване.


Депутати и министри имат точно две седмици да изявят своята съпричастност към страдащите от хепатит С и техният пример да послужи за повишаване интереса на обществото към този здравословен проблем.


Всички публикации на политиците ще бъдат ежедневно оповестявани на сайта на novinite.bg, който е официален медиен партньор на кампанията.
На Facebook страницата на кампанията www.facebook.com/HEPi.li.Si можете също да следите колко и кои от политиците са подкрепили инициативата.


Инициативата се осъществява в рамките на националната информационна кампания за хепатит С – "Хепи ли Си?", която има за цел да привлече вниманието на обществото и институциите към проблемите, свързани с хепатит С и да повиши тяхната осведоменост относно начините, по които могат да се предпазят от заразяване с този опасен вирус.
Счита се, че броят на заразените с хепатит C хора в България е около 110 000, като повечето от тях не знаят за състоянието си, тъй като заболяването протича безсимптомно. От друга страна, скорошно национално представително проучване показа, че едва 10% от българите са се изследвали за заболяването през изминалата година, а 64% никога не са се тествали за


хепатит С. 90 % от българите не са наясно какво означава хепатит С и болестта масово се бърка с "болестта на мръсните ръце" – хепатит А. Тези данни доказват необходимостта от предприемане на спешни мерки за повишаване информираността на обществото ни и насърчаване профилактичните изследвания за заболяването.
За "Хепи ли Си?"


"Хепи ли Си?" е национална информационна кампания за повишаване информираността на обществото относно болестта хепатит С. Основните цели на кампанията са да акцентира върху проблемите, свързани с това тежко хронично заболяване, да информира за възможните начини за превенция от заразяване, както и да насърчава широката общественост към профилактика и социална ангажираност по темата.


Преди по-малко от месец се проведе поредната инициатива на кампанията – "ИзСледвай се!", която беше насочена към широката общественост. Огромни жълти букви С бяха разположени на ключови локации в София – метростанции, автогара и жп гара, и привличаха интереса на минувачите, а в метростанциите се проведоха редица активности с цел ангажиране на общественото мнение по темата за хепатит С и насърчаване на изследванията за болестта.


Всички актуални и минали събития, новини, полезна информация за хепатит С, за начините на заразяване, последствията от инфектиране с вируса и методите за превенция може да намерите на www.facebook.com/HEPi.li.Si.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK