Лекарство против остра форма на левкемия влезe в България

Съдържание от Мирослава Костадинова | m.kostadinova@cook-comm.com. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Angelini Pharma, чрез дъщерната си компания CSC Pharmaceuticals и ARIAD Pharmaceuticals, Inc. оповести, че ARIAD е предоставил на Angelini ексклузивните права за Iclusig® (ponatinib) по отношение на индикациите, одобрени от Европейската агенция по лекарствата (EMA) на територията на България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Така вече в 23 европейски страни Iclusig става достъпен за пациентите с хронична миелоидна левкемия и остра лимфобластна левкемия (с положителна Филаделфийска хромозома), които са резистентни на терапия или не толерират терапията.


Съгласно условията на споразумението ARIAD остава притежател на Разрешението за употреба на Iclusig и ще управлява гореспоменаните дейности от своя европейски офис в град Лозана, Швейцария.


Angelini ще отговаря за продажбите и маркетинга, медицинските въпроси, регулациите и реимбурсацията. Angelini ще осъществява продажбите на Iclusig, като ARIAD ще доставя пакетирания продукт на Angelini. Авансовото плащане към ARIAD и стойността на търговските презентации ще възлязат приблизително на 7.3 млн. щатски долара. Допълнително Angelini ще отчислява за ARIAD съществен дял от продажбите на Iclusig в този регион.


"Чрез партньорството с ARIAD ние ще бъдем в състояние да осигурим този онкологичен медикамент за пациентите от Централна и Източна Европа с трудна за лечение хронична миелоидна левкемия (ХМЛ) или Ph+ остра лимфобластна левкемия (ОЛЛ)", заяви Джанлуиджи Фроци, изпълнителен директор на Angelini Pharna Division. "Ние с нетърпение очакваме старта на успешното ни сътрудничество с ARIAD и гарантирането на достъп до Iclusig за всички пациенти с рефрактерна ХМЛ и Ph+ ОЛЛ", каза още той.


ARIAD получи Разрешение за употреба на Iclusig от ЕМА през юли 2013 г. Очаква се продажбите на Iclusig в тези седем страни от Централна и Източна Европа да стартират през 2015 г.


"Чрез това споразумение ние продължаваме да вървим в посока на осигуряване на Iclusig за показаните пациенти извън териториите, в които сме работили досега", заяви Марти Дювал, изпълнителен вицепрезидент и търговски директор на ARIAD. "Angelini ще бъде наш важен партньор в един регион, където според EMA живеят приблизително 8000 пациента с ХМЛ, които могат да изградят рефрактерност или да развият непоносимост към останалите одобрени тирозин-киназни инхибитори. Angelini има опита и географското покритие, необходими за маркетирането на Iclusig в тези страни".

За Iclusig® (ponatinib)


Iclusig е киназен инхибитор. Прицелна точка на действието му е BCR-ABL – абнормна тирозин киназа, която се експресира при ХМЛ и Ph+ ОЛЛ. Iclusig е създаден с помощта на изчислителна и структуро-базирана лекарствена платформа на ARIAD, специфично насочена към инхибиране активността на BCR-ABL. Iclusig таргетира не само нативната BCR-ABL, но и нейните изоформи, носещи мутации, които са отговорни за резистентност към лечението, вкл. мутацията T315I, която се асоциира с резистентност към останалите одобрени тирозин-киназни инхибитори.


За Angelini


Angelini е частна компания от среден мащаб, осъществяваща производство и маркетиране на фармацевтични и други здравни продукти във фармацевтичния и масовия сектор.
Фирмата е основана в Италия през 1919, а в нея понастоящем работят около 4,000 души. Фармацевтичният сектор е ядрото на бизнеса на групата, съставлявайки над 50% от годишните приходи на компанията за 2014 г., възлизащи на 1.4 блн. евро.


Angelini има свои представителства в Италия, Испания, Австрия, Португалия, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България, Словения, Хърватска, Гърция, Турция, Русия, САЩ, Пакистан; продуктите на компанията присъстват в повече от 60 държави чрез обширна мрежа от местни стратегически партньори.
В глобален мащаб компанията се фокусира предимно върху лечението на болка и възпаление, заболявания на ЦНС, антиинфекциозни агенти, гинекология, а също така има силно присъствие и на пазара на продукти без лекарска прескрипция. Научно-изследователският отдел съсредоточава усилията си в развитието на същите области, като особено се залага на публично-частни проекти с нови химически субстанции и развиването на клинични програми с вече маркетирани продукти, изцяло разработени и наложени в Европа от Angelini.
Angelini оперира също в области като лична хигиена, производство на машини, парфюмерия, отглеждане на лозя и винопроизводство, притежава и съвместно производство на санитарни продукти с Procter & Gamble.


За ARIAD


ARIAD Pharmaceuticals, Inc., базирана в Кембридж, Масачузетс и Лозана в глобален аспект е фокусирана в областта на онкологията и се стреми да промени живота на пациентите със злокачествени заболявания посредством разработването на революционни медикаменти. ARIAD работи върху създаването на нови лекарства с цел постигане на напредък в лечението на различни форми на хронична и остра левкемия, рак на белия дроб и други трудни за лечение карциноми. ARIAD използва иновативни технологични подходи в разработването на нови малки молекули, посредством които да се преодолее резистентността към съществуващите противоракови лекарства. За допълнителна информация посетете www.ariad.com or follow ARIAD on Twitter (@ARIADPharm).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK