Осма национална археологическа изложба "Българска археология 2014"

Съдържание от Vivati PR. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

За осма поредна година Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките организира Националната археологическа изложба "Българска археология 2014". По традиция тя представя резултатите от проучванията през изминалия археологически сезон, като излага най-интересните находки и богат илюстративен материал.


Тази година съорганизатори на изложбата са 16 исторически и археологически музеи в страната, които участват с находки от своите фондове. Изложбата се организира по повод деня на археолога, 14 февруари, и ще бъде открита на 16 февруари, понеделник, от 18.00 часа в сградата на НАИМ на ул. "Съборна" 2.


"2014 година ще се запомни с рекорден брой археологически проучвания – над 400 наблюдения, издирвания и разкопки", сподели директорът на НАИМ при БАН доц. Людмил Вагалински. "Причина за този интензивен сезон са мащабни инфраструктурни проекти като магистралите Струма и Марица и трасетата на газопроводи и ж.п линии, както и сериозното финансиране от страна на българската държава. Резултатите са забележителни."


Изложбата представя експонати и постери от 23 обекта и само постери от близо 30 обекта, илюстриращи различни като вид и хронология обекти. Сред тях са продължаващите проучвания на пещерата Козарника, Белоградчишко, праисторическата селищна Козарева могила, къснобронзовият некропол на Балей, Видинско, античната Аполония и могилният некропол Сборяново, римските градове Деултум, Бургаско и Улпия Ескус, Плевенско, средновековните български столици Плиска и Преслав, Перперикон, средновековните крепости Лютица и Каликра. Впечатляващи находки са открити още при мащабните спасителни разкопки на неолитното селище Мурсалево, проучванията на античния град Хераклея Синтика и др.


Настоящата изложба стана възможна благодарение на приятелската подкрепа на редица археологически и исторически музеи в страната, които участват като съорганизатори и предоставят предмети, постъпили в техните фондове от регионите на проучванията. Това са: Регионален исторически музей (РИМ) Видин, РИМ Добрич, РИМ Кърджали, РИМ Кюстендил, РИМ Плевен, РИМ Разград, РИМ Търговище, Археологически музей (АМ) Созопол, Общински исторически музей (ОИМ) Ивайловград, ОИМ Поморие, ОИМ Средец, Исторически музей (ИМ) Белоградчик, ИМ Димитровград, ИМ Каварна, ИМ Петрич и ИМ Харманли.


Предметите и постерите ще бъдат достъпни за всички гости на Националния археологически музей в Залата за временни изложби до 29 март 2015 г.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK