Гебрюдер Вайс продължава стратегическия растеж през 2014 г.

 

© Гебрюдер Вайс

 Съдържание от Гебрюдер Вайс. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Лаутерах, 23 март 2015 г. Гебрюдер Вайс продължава успешното си икономическо развитие. С печалба от около пет процента, международната компания за транспорт и логистика успя да генерира нетен оборот от около 1,24 милиарда евро. "В условията на трудната икономическа ситуация в Европа ние сме много доволни от този годишен финансов отчет", обобщава изминалата бизнес година председателят на борда на директорите Волфганг Нийснер. "Постигнахме своите корпоративни цели и напреднахме с иновативни разработки."


Наред с практическия успех във всички бизнес сегменти, Гебрюдер Вайс стартира важни иновационни проекти, обобщени в дългосрочната програма "Agenda 2020" ("План 2020"). Програмата включва най-различни теми- от мултимодални решения до нови логистични концепции, от заетостта и работната сила на бъдещето до интегрирането на технологични тенденции в нови услуги. През 2014 г. експертната логистична компания инвестира в разширяването на своята световна мрежа и продължи своята стратегия за разрастване на изток с многобройни нови локации в Централна и Източна Европа.


Непрекъснато разширяване на мрежата


Главният финансов директор Волфрам Зенгер-Вайс по темата: "Непрекъснатото разширяване на мрежата в Източна Европа и към Централна Азия е част от нашата стратегия. С навлизането на пазара в Русия и нашите нови локации в Турция и Грузия успяхме да запълним една географска празнина в нашата мрежа." Освен това, компанията се премести в новата централа, както и в нов логистичен терминал в средата на 2014 г. в седалището на компанията в Лаутерах(Форарлберг) и откри нови логистични терминали във Велс, Австрия и край София, България. Предстои завършване на други строителни проекти през 2015 г.- в клона в Лаутерах понастоящем се извършват работи по допълнителна обстойна модернизация, a в Еслинген, Южна Германия, се изгражда нов транзитен склад . Също така, експертната логистична компания разширява своите локации в Хал, Австрия, Бърно, Чехия, и Белград, Сърбия, и строи нов логистичен център в Дубай.


С 56,4 милиона евро, инвестиционният обем е на същото високо ниво както през предходната година (2013 г.- 60,1 милиона евро). Наред с това компанията пое няколко лизингови обекта в Унгария и Австрия на стойност 24,4 милиона евро поради ниското ниво на лихвите и така успя да увеличи своята гъвкавост. Квотата на собствения капитал остана относително непроменен – около 55,5 процента, което осигурява на компанияте висока степен на независимост от кредитните институции (2013 г.: 56,5 процента). Броят на служителите се увеличи с над четири процента на средна годишна база, наброявайки 5 868 служители (еквивалент на пълен работен ден).


Решения за сухопътен транспорт и логистика с постоянен успех


С консолидиран оборот от 826,3 милиона евро бизнес сегментът на сухопътния транспорт успя да увеличи своя оборот през 2014 г. (2013 г.: 800,3 милиона евро). "Основните аспекти на положителното развитие в този бизнес сегмент бяха стабилната партньорска мрежа System Allicance Europe, положителните отзиви за продукта GW pro.line за общоевропейско карго и групажен транспорт, и успешното разширяване на услугите за доставка до дома GW pro.line home в Австрия, както и други държави в Централна и Източна Европа", казва Волфганг Нийснер. С експертния опит на дъщерната компания Far Freight, Гебрюдер Вайс разшири транспортния си обем в Кавказкия регион, както и в други територии на ОНД, и отвори клон в Турция. Общо около 10,6 милиона пратки бяха обработени чрез наземен транспорт през 2014 г. Затова на фокус влязоха мултимодалните транспортни решения, които Гебрюдер Вайс планира да развие още повече към Азия.
С няколко отлични проекта, сегментът за логистични решения отново се позиционира като ориентиран към клиента доставчик на комплексни логистични услуги. Разширяването на високотехнологичната специализация под марката tectraxx, както и модулно приложимите решения eFulfillment за цялата верига за доставки допринесоха за това. Благодарение на нарастващото търсене от страна на клиентите може да бъде идентифицирано друго положително развитие в новата логистична локация в Грузия.


Ръст във въздушния и морски транспорт


Бизнес сегментът на въздушния и морски транспорт успя да регистрира ръст от над 12 процента с оборот от 287,7 милиона евро. В сегмента на морския превоз услугата за групажен транспорт GWconsolution със стандартизирани нива на обслужване и разширяването на директни маршрути за морски превоз успя да се наложи още повече и достигна ръст от 20 процента в сравнение с миналата година (LCL: 433 000 кубични метра). Също така, в сегмента на въздушния транспорт компанията успя да се възстанови от спада през 2013 г. и отбеляза ръст от 10 процента с 49 500 тона. В Китай компанията разшири своята компетенция в автомобилния сектор още повече с основаването на съвместно предприятие Gebrüder Weiss Automotive Logistics. "С този експертен опит ние можем да удовлетворим още по-добре високите изисквания на клиентите в този важен пазарен сегмент и да засилим нашия ангажимент в Китай", обяснява отговорният член на борда Хайнц Зенгер-Вайс.


Обработването на голям брой сложни и специални транспортни задачи чрез новоустановения бизнес сегмент Проектни и неконтейнизирани товари, както и ангажиментът в Китай, подчертават нашата отдаденост към иновациите в тази област: "Непрекъснатото разширяване на мрежата за въздушен и морски транспорт, нейните продукти и решения, както и разширяването на логистичните дейности в Азия, са основни компоненти от нашата стратегия", казва Хайнц Зенгер-Вайс.


Стабилни дъщерни компании


С оборот от 126,3 милиона евро през 2014 г., Gebrüder Weiss Parcel Service (GWP), партньор и акционер на Austrian DPD, успя да надмине нивото от предходната година въпреки конкурентната среда (2013 г.: 126,1 милиона евро). През изминалата година услугата за колетни пратки разшири своята национална мрежа от пунктове за колетни пратки за частни клиенти до общо 580. С голям брой иновативни логистични консултативни проекти и фокус върху сегмента на електронния бизнес, дъщерната компания x|vise успя да разшири своята пазарна позиция. "Реализирахме успешни проекти за електронна търговия на B2C пазара и разработихме индивидуализирани решения за уеб магазини за нашите клиенти", казва членът на борда и управител на отдела Петер Клоибер. inet-logistics GmbH също отбеляза печалби и неговата глобална TMS (Transport Management Systems) система успя да се развие добре на международния пазар. Дъщерната компания успя да постигне ръст от над 18 процента с консолидиран оборот от 14,1 милиона евро.


По отношение на следващата бизнес година Gebrüder Weiss ще разшири своята позиция на пазара и ще увеличи още повече своята атрактивност като доставчик на услуги и работодател. "С понятието "Превъзходна услуга" нашата цел е ясно дефинирана", казва Волфганг Нийснер. "Всички предприети мерки бяха планирани с цел да очароваме своите клиенти с изключително обслужване и изпълнение."


За Gebrüder Weiss
С повече от 6000 служители, 150 собствени офиса и годишен оборот от над един милиард евро (2014 г.) Гебрюдер Вайс се нарежда сред водещите фирми за логистика и транспорт в Европа. Под шапката на GW Holding AG със седалище в Лаутерах (Форарлберг) предприятието обединява наред със своите основни бизнес-отдели сухопътен транспорт, въздушен транспорт и превоз по море, логистика, и поредица от високоспециализирани браншови решения и дъщерни фирми – между тях и логистичната консултация x|vise, tectraxx (браншов специалист за хай-тек фирми),inet-logistics (софтуерни решения за транспортен мениджмънт TMS), Railcargo (железопътен транспорт) и пакетът от услуги на , партньор на австрийската DPD. Това обединение дава възможност на концерна да реагира бързо и гъвкаво на потребностите на клиентите. С множество екологични, икономически и социални мерки днес семейната фирма с над 500-годишна история в транспортното дело се счита за пионер по отношение на устойчивия бизнес.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK