Астрономи от БАН разкриват непоказвано досега космическо изображение на събитие в София

Галактика М51Съдържание от PR Agency IGM. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

На 23 април /четвъртък/ по повод 25 години от изстрелването на космическия телескоп "Хъбъл", ще се проведе специално събитие в София.


В големия салон на Българската академия на науките ще бъде изнесена лекция от астронома проф.дфн. Илиан Илиев от Института по астрономия с Националната астрономическа обсерватория към БАН. В края на дискусията ще бъде показано и съдържанието на тайно широкоформатно изображение, осигурено от представители на НАСА, Европейската космическа агенция и Европейската Южна Обсерватория.


Именно Института по астрономия с Националната астрономическа обсерватория към БАН бе избран, за да представи пред цялото българско общество съдържанието на кадъра, който е строго пазена тайна и разкриването му ще настъпи едновременно на около 60 места в цяла Европа.


Повече за телескопа Хъбъл:

Космическият телескоп "Хъбъл", с диаметър на огледалото 2,4 метра, е изведен в околоземна орбита на 24 април 1990 година от совалката "Дискавъри" . За изминалите 25 години той успя да стане най-популярният научен инструмент и има сериозен принос във всички области на съвременната астрономия.


Телескопът е съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция. Той носи името на Едуин Хъбъл – забележителен учен, открил съществуването на други галактики и тяхното разбягване, което е в основата на теорията за Големия взрив.


В момента "Хъбъл" продължава да работи и изпраща наблюдателни данни на хилядите астрономи, търсещи тайните на Вселената.


Още за събитието:

Събитието ще бъде достъпно за широката общественост, а домакините предоставят възможност на всички желаещи да присъстват на него.


Заповядайте на 23 април (четвъртък) от 18:00 часа в Големия салон на БАН (ул. "15-ти ноември" № 1, гр. София).


Новини около ивента ще бъдат обявени и във Фейсбук страницата на Инситута по Астрономия към БАН:
Институт по астрономия с Национална Астрономическа Обсерватория, БАН


Официалният сайт на "Хъбъл" с информация за събитието.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK