Агрион: Сделките със земеделски земи са средно за 15 дка

 

© Агрион

 Съдържание от Агрион. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Силна разпокъсаност, семейни битки за малки ниви и незаинтересованост - това са едни от основните фактори, които продължават да тежат на пазара на земи у нас. Оказва се, че въпреки динамичното развитие на сектора в последните години и опитите за окрупняване, на него продължават да доминират сделки за малки парцели. Средният размер на сделките при нас е около 15 дка., но обикновено това са пакетни покупко-продажби. Масово имаме запитвания за по-малки парцели – 3,4 дка, посочиха от компанията за купуване и наемане на земеделска земя "Агрион". На практика по-малко от половината собственици притежават земя, която е изцяло комасирана. По-често тя е частично или напълно раздробена на малки части, с което се обяснява и амплитудата на цените между по-големите окрупнени парцели и по-малките. Друга особеност на пазара е, че хората, които живеят в големите градове и особено в София, имат нереалистични очаквания по отношения на цените.


През есента на миналата година "Агрион" официално бяха открити офисите й в 21 от големите градове у нас като мрежата й се разрасна с още 5 търговски точки- две в София и една в Силистра, Добрич и Сливен. "Наблюденията ни показват, че много от наследниците и собствениците на земя нямат време и възможност активно да се разпореждат с този свой актив и съответно пропускат добри шансове да спечелят от него. Затова решихме да направим още една крачка, с която да застанем по-близо до клиента като предложим гъвкави решения в удобно време. А и смятаме, че на пазара определено липсва професионален подход към поземлените активи". Така от "Агрион" коментираха решението за разширяване на още офиси в цялата страна.
"Да кажем, че вие имате земя в отдалечена община на другия край на страната. Не знаете какво се случва с нея, дали се обработва и от кого. Нашите експерти могат да ви помогнат да се ориентирате какво да правите с нея, дали моментът е удачен за продажба или за отдаване под наем", разказаха още експертите. Освен купуването и наемането на земя, те предлагат да предоговорят от името на собственика условията за стопанисване на парцелите му, правят замени, участват в комасационни проекти.


Сделки със земя могат да се приключат и за ден, ако собственикът или наследникът има всички необходими документи. Често обаче се оказва, че някой наследник е пропуснат и са необходими допълнителни справки и още документи.


Друга особеност на пазара е воденето на т.нар. "семейни войни" по отношение на наследени земеделски земи като липсата на консенсус между наследниците в крайна сметка спира ефективното им управление. Затова и компаниите за управление на поземлени активи все по-често се налага да влизат в ролята на медиатори, за да успеят да реализират сделка. "През годините се специализирахме в решаването на казуси по т.нар. трудни сделки – както наричаме в бранша тези с много наследници, предлагаме да извадим от името на собственика необходимите документи, да направим справките, да водим комуникацията с другите собственици/наследници", разказаха от "Агрион".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK