Училище "Ерих Кестнер" – история и настояще

Училище "Ерих Кестнер" – история и настояще

© Училище "Ерих Кестнер"Съдържание от Училище Ерих Кестнер. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Големият немски писател Ерих Кестнер споделя в своя роман "Антон и Точица": "Казват, че някога Земята била рай. Няма нищо невъзможно. Земята би могла пак да се превърне в рай!". Преди близо 20 години няколко ентусиазирани мечтатели повярваха, че може да се създаде любимо кътче за децата, където те да изпитват удоволствие от срещата си със знанието и да бъдат щастливи. През 1996 г. в това кътче в столичния град разцъфтя едно красиво цвете и то стана знак за изпълнено с надежди ново начало. Така се появи Частно немско училище "Ерих Кестнер" – в първата година с ученици от 1. до 4. клас, а в настоящия момент респектираща образователна структура с широк възрастов диапазон – от най-малките в детската градина до абитуриентите в гимназията. За свой символ избрахме представител на далечния австралийски континент – кенгуруто. Както то отглежда и пази рожбите си в своята торба, така и ние се грижим с много обич за възпитаниците си и превръщаме училището в техен уютен втори дом, както се пее в химна на ЧНУ "Ерих Кестнер".


Пътят през годините


С всяка изминала година в нашата пъстра градина се появяваха нови цветя и те бяха свидетелство, че ние се развиваме, вървим напред, не се задоволяваме с постигнатото. Ето кои са важните етапи, през които преминахме, водени от желанието да съхраняваме добрите традиции, но и да възприемаме всичко позитивно в модерното европейско образование.
През учебната 1997/1998 г., когато външното оценяване все още не беше наложено като практика, училището установи ниво на своите ученици със съдействието на Регионалния инспекторат по образованието – град София.


През 1998 г. съвместно с Фондацията за образование и немска култура "Йохан Готфрид Хердер" и посолството на Федерална Република Германия беше изграден учебен сектор за деца от немскоезични страни и бе поставено началото на образователния проект Begegnungsschule. Започна сътрудничеството с Германската служба за немски училища в чужбина.


На 01.09.2000 г. беше открита Частна немска гимназия "Ерих Кестнер", а през 2001 г. отвори врати Частна детска градина "Ерих Кестнер". През 2005 г. завърши първият гимназиален випуск. Наред с дипломата за средно образование за първи път бе връчена и немска езикова диплома на зрелостниците, положили успешно изпитите.


През 2007 г. стартира участието на преподавателите от детската градина в международния проект "Опознай Европа чрез приказка" по програма "Коменски". Детската градина е избрана от СУ "Св. Климент Охридски" като партньор и база за апробация и консулт по проекта на EС "Учене с картини".


През 2008 г. беше сключен договор за образователно сътрудничество на гимназията с Нов български университет. Съгласно този договор наши абитуриенти се приемат директно в трети семестър на програмата "Германистика". DSD ІІ дава максималния брой кредити по чужд език в НБУ, а в Германския инженерен факултет на Техническия университет в Софиясе признава за успешно положен приемен изпит по немски език.


От 2012/2013 учебна година обучението по английски език се осъществява с методическата помощ на специалисти от Британския съвет.


Настоящето


Нашето училище вече навърши своето пълнолетие. Приемствеността между различните степени на обучение е предпоставка за осъществяването на плавен преход от детските мечти към юношеските творчески проекти и целеустремеността на най-големите, на зрелите личности. Не са малко учениците, които извървяват целия път – от детската градина до последния гимназиален клас, и ние ставаме свидетели на тяхното духовно и интелектуално израстване.
В древността е била популярна теорията за трите кита, на които се крепи Земята. Ето кои са тези три "кита", поддържащи нашата планета на знанието и радостта: детската градина, основното училище и гимназията.


Детската градина


Учебният процес, обхващащ деца от 2 до 7 години, е единство от покриване на националната програма за предучилищно обучение и овладяване на немски език. Крайната цел е достигане до висока училищна зрялост и добра езикова компетентност пред прага на училището.
Постигането на високи резултати е заслуга на екипа от професионалисти, които участват в курсове, семинари, конкурси, следдипломни квалификации в СУ, НБУ, Гьоте-институт и в практики в Германия.
За възпитаниците на детската градина, както и за учениците в Немски училища "Ерих Кестнер" се грижат педиатър, медицинска сестра, психолог и логопед. Просторните, слънчеви стаи и обширният двор със съоръжения дават възможност за различни игри. Храната е здравословна и разнообразна.
Очаквани и атрактивни са организираните празници, както и разходките сред природата и ски училищата.


Основното училище


Училището съчетава задължителната програма на МОН с интензивното изучаване на чужд език. Методиката на обучението по немски език е изготвена съвместно с немски учители и е съобразена със съвременните методи на преподаване. Подготовка на учениците е ориентирана към Европейската рамка за чужди езици. Във връзка с проекта "Училище с интеркултурно обучение" от 1. до 7. клас се разширява въвеждането на предмети, преподавани на немски език.
В програмата на основното училище се включват компютърно обучение от 1. клас и английски като втори чужд език от 4. клас. На разположение на всички ученици са компютърна зала, физкултурен салон, кабинети по изобразително изкуство и музика, богата библиотека с книги на български и немски.
Провеждат се 15 извънучилищни дейности. Програмата по интереси дава възможност за упражняване на различни видове спорт и изкуства.
Ежегодно се организират зелени и бели училища, както и летен образователен лагер.


Гимназията


Тя е едно от училищата в страната, които с методическата и финансовата подкрепа на Консултантския отдел по немски език от Федерална република Германия провеждат специализирано обучение по немски език. От 9. клас започва билингвално обучение - на немски и български език.
Гимназията е утвърдено DSD училище, в което след централизиран изпит зрелостниците получават немска езикова диплома SprachdiplomII на ниво В2/С1, която им осигурява постъпване в престижни университети в немскоговорящи страни. Учениците успешно издържат и изпита за австрийска диплома ниво B2.
"Ерих Кестнер" е член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Всяка година наши възпитаници получават сертификати за владеене на английски език – PET и FCE, отговарящ на B2 по европейския езиков стандарт, а някои гимназисти се представят отлично на нива С1 и С2.
Учебният процес в гимназията, както и в основното училище се провежда в малки групи, което дава възможност на висококвалифицираните учители (в гимназиалния етап и немски преподаватели) за индивидуална работа с всеки ученик.


Изброените положителни страни в дейността на Немски училища "Ерих Кестнер" са основание за гордост и морално удовлетворение от постигнатото. Успехите на нашите ученици, високата професионална квалификация и богатият педагогически опит на преподавателите, сред които има автори на учебници и помагала, методици, художници, музиканти, изграждат облика на една модерна образователна институция, която гледа уверено към бъдещето.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK