Път, изпълнен с успехи

 

© Частно немско училище

 Съдържание от Частно немско училище "Ерих Кестнер". Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

За период от 20 години "Ерих Кестнер" се превърна в авторитетна образователна институция с много широк възрастов диапазон на своите възпитаници – от 2-годишни до 19-годишни.


Частна детска градина "Ерих Кестнер"


ЧДГ "Ерих Кестнер" предлага отлични условия за обучение и възпитание на деца от две до седем години. Те овладяват устната немска реч в учебни занимания, в които има игри, песни и рисуване. Възможностите на децата се развиват в многобройните клубове по интереси – по спортни дисциплини, вокално, изобразително, танцово и театрално изкуство. Подготвителният клас на детската градина всяка година показва високо ниво на знания и умения - в поредица състезания "Аз мога, аз знам" по ТВ 7, при драматизацията на българската народна приказка "Момче и вятър", представена на работната среща по проекта "Опознай Европа чрез приказки". Нашата детска градина беше домакин на тази проява, в която участваха представители на детски заведения от Германия, Португалия, Естония и Франция.
Признание за постигнатите резултати са грамотите за педагогическо майсторство и активен принос в развитието на частното училищно образование, връчени от Българската асоциация на частните училища на Биляна Милева, директор на ЧДГ "Ерих Кестнер", и на Лилия Стоянова, учителка в детската градина, както и почетното отличие "Неофит Рилски", връчено от Регионалния инспекторат по образованието – София-град на Любка Данова за високопрофесионална трудова дейност в системата на народната просвета.


Частно основно училище "Ерих Кестнер"


Много са отличията за наши ученици от музикални и танцови фестивали и конкурси – първа награда на международния детски песенен фест в Сапарева баня; първо място за танцовия състав във фолклорния преглед "Нашите корени", организиран от БАЧУ; второ място на вокалната група в конкурса за детска песен на Евровизия. Вокалната група "Пеещите кенгура" записа и изпя химна на националния фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен "Родолюбие". На Шестия национален фестивал "Родолюбие" вокалната група завоюва първо място, а наши ученици получиха три първи индивидуални награди в различни възрастови групи. Пламена Златева спечели наградата на името на Анна Главчева за музикален ръководител. Други постижения на вокалната група са наградата Гранд-при на фестивала за детско-юношеска забавна песен "Изгряват звезди" в Петрич, втората награда за солово изпълнение от същия фестивал, две първи награди на международния детски песенен фестивал в Берковица и издадените два диска с песни на Хайгашод Агасян – "Вяра, надежда, любов" и "Песничка за цифрите".
Йоана Сталянова спечели златни медали на националното състезание по модерни танци в Разлог, златен медал за изпълнение на индийски танц на турнира по класически и характерен танц на Българската спортна танцова федерация, както и бронзов медал на световното първенство по класически, джаз и модерен танц във Франкфурт, Германия. На световното състезание Dance World Cup Вероника Стоянова зае първото място сред 340 участници.
Олег Димов спечели златен медал във възрастовата група до 12 години на конкурса за пианисти непрофесионалисти "Вивапиано" и втора награда за изпълнение на пиано в международния конкурс за млади дарования в музикално-изпълнителското изкуство, проведен в София.
Възпитаниците на ЧОУ "Ерих Кестнер" изявяват своите умения и в областта на изобразителното изкуство. Наши ученици от 4. клас през 2008 г. станаха първенци в националния конкурс за рисунка "Безопасност за всички". Наградата за победителите беше тридневна екскурзия до Дисниленд – Париж. Талантливи второкласници през следващата учебна година бяха финалисти в международното състезание в Париж за рисунка под надслов "Безопасност за всички". 32 деца, разпределени в екипи във възрастовите групи 7 -14 и 15 – 18 години, участваха в конкурса на Европейската комисия на тема: "Нарисувай ми своите права" и получиха официалния плакет на Столичната община. Сред значимите постижения са и спечелването на голямата награда на националния конкурс за рисунка "Здравей, ваканция!", организиран от МОН, както и първото място на националния конкурс за рисунка "Аз, Пипи и нейните приятели", организиран от Посолството на Швеция и Софийската градска библиотека.
Училище "Ерих Кестнер" е известно и със спортния дух на своите ученици, излезли победители в много състезания. Печелени са първи места в турнири по футбол между частните училища, тенис на маса, сноуборд, ски, бадминтон за купата на София "Златното перце", лека атлетика.
Освен в сферата на изкуството и спорта възпитаниците ни се проявяват и в природоматематическите и хуманитарните учебни дисциплини, като демонстрират своите задълбочени знания. Доказателство за това са първите места в международното математическо състезание "Европейско кенгуру", в математическо състезание между частните училища в София, в "Софийско коледно математическо състезание", в националния конкурс "Мъдростта на народа ни", в националния кръг на "Лингвистично кенгуру" по немски език, в конкурса на издателство "Просвета" на тема: "Аз и природата". Неколкократно наши ученици от началния етап бяха победители в престижното състезание на Втора немска телевизия, ZDF – "1, 2 или 3". Повод за гордост са и високите резултати на ХVІ софийски математически турнир, както и отличното представяне на областния кръг на олимпиадите по математика, география и икономика, химия и опазване на околната среда, история и цивилизация. Трима ученици бяха класирани на националния кръг на олимпиадата по математика. Трябва да се отбележи и участието във финалния етап на националното състезание, организирано от Сдружението на българските начални учители и МОН. За да стигнат до финала, учениците постигнаха максимален брой точки в двете състезания през настоящата учебна година: "Аз и числата" и "Аз и буквите".
Всички успехи, оставили следа в богатата история на основното училище, се дължат и на всеотдайната работа на ръководството и учителите, сред които има много носители на професионално-квалификационна степен. Във връзка с 10-годишния юбилей на Българската асоциация на частните училища през 2007 г. грамота за педагогическо майсторство и активен принос в развитието на частното училищно образование получи Прокоп Павлов, директор на ЧОУ "Ерих Кестнер". За особени постижения беше отличена с грамота и преподавателката по математика Жени Маринова. През 2011 година в тържествената зала на Регионалния инспекторат по образованието – София-град бяха връчени почетни отличия "Неофит Рилски" на МОН на Прокоп Павлов, Лили Тончева, начален учител, и Пламена Златева, учител по музика, за високопрофесионална трудова дейност в системата на народната просвета. През същата година началната учителка Маргрета Тенекеджиева спечели приза "Учител на годината" на фондация "Кузманов" в категорията учител-директор.


Частна немска гимназия "Ерих Кестнер"


През настоящата учебна година ЧНГ "Ерих Кестнер" чества своя 15-годишен юбилей, както и 10 години от завършването на първия випуск. Гимназията е едно от училищата в страната, които с методическата и финансовата подкрепа на Консултантския отдел по немски език от Федерална Република Германия провеждат специализирано обучение по немски език. Радващи са постиженията на дванадесетокласниците на ежегодно провеждания изпит за DSD ІІ. През 2006 г. Даниел Шекерлетов беше с най-висок резултат за България. В периода от 2005 до 2015 г. 90 % от зрелостниците получиха Немска езикова диплома - второ ниво на Конференцията на културните министри на ФРГ (KMK). Много от възпитаниците ни продължиха образованието си в Германия.
Впечатляващо е представянето на абитуриентите и на държавните зрелостни изпити. През 2007 - 2008 учебна година Васил Хаджийски постигна втори най-висок резултат на зрелостния изпит по история за град София (Отличен 5.58), Мария Кирова – втори най-висок резултат на зрелостния изпит по география за град София (Отличен 5.54), а Константина Христова се нареди сред най-добрите на зрелостния изпит по български език и литература (Отличен 5.99). През 2008 – 2009 учебна година най-висок резултат (Отличен 6) постигнаха Александър Николов - на зрелостния изпит по немски език, и Йоанна Спасова – на зрелостния изпит по български език и литература. През 2012 – 2013 учебна година ЧНГ "Ерих Кестнер" беше сред десетте най-добри столични училища на зрелостния изпит по български език и литература. През 2013 – 2014 учебна година резултатите от зрелостните изпити отново бяха много високи.
Показателно за качеството на обучението в нашата гимназия е и успешното участие на учениците в олимпиади по различни предмети и в проекти и лингвистични състезания. През 2008 г. единадесетокласниците участваха като единствени представители за България в международния конкурс по проект на Германската индустриална и търговска камара - "Учениците строят мостове по света". През същата година Йоанна Спасова от 11. клас спечели награда от националния кръг на олимпиадата по немски език, организирана от Службата за педагогически обмен на ФРГ. Носители на тази награда през следващите години станаха Алекс Петров и Мила Манева от 11. клас, взели участие и в семинари в Германия. Йоанна Спасова победи в националния кръг на олимпиадата по немски език, организирана от Гьоте – институт, и беше национален представител в международната олимпиада в Дрезден, където получи първа награда в категорията "Работа в група". През 2009 г. наши ученици постигнаха най-висок резултат в София на ІІ кръг на олимпиадата по немски език, организирана от МОН, и заеха челни места на националния кръг на състезанието по творческо писане на немски език и на националния кръг на "Лингвистично кенгуру" по немски език – в категория 11. – 12. клас. През 2010 г. Йоана Кръпова победи в националния кръг на олимпиадата по немски език, организирана от Гьоте – институт. През 2011 г. ученик от гимназията беше сред дванадесетте най-добри в България на националния кръг на олимпиадата по немски език, организирана от Германската служба за академичен обмен, и спечели стипендия за триседмичен езиков курс в Германия.
През 2013 г. гимназистите участваха успешно в международния проект "Дунав свързва", организиран от Външното министерство на Германия и Немската служба за педагогически обмен. С подкрепата на Столичната община беше осъществен и проектът на гимназия "Ерих Кестнер" "Да превърнем София в по-приветлив и усмихнат град". През 2014 г. деветокласниците се включиха в международния проект "Четящите".
През 2015 г. Мария Кръстева от 12. клас доказа, че е сред най-добрите ученици, изучаващи немски език в България. Тя беше избрана сред много кандидати и номинирана за пълна стипендия за следване в Германия на Немската служба за академичен обмен.
На 30 януари 2015 г. в резиденцията на английския посланик бяха връчени отличията на Британския съвет на най-успешно представилите се училища за придобиване на международно признати езикови квалификации на Cambridge English сред които беше и нашето училище. За поредна година учениците от "Ерих Кестнер" - член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, бяха сред отличените по програмата Addvantage. Освен на PET и FCE нашите възпитаници се представят отлично и на нива С1 и С2.
Повод за радост бяха и постигнатите високи резултати на националния кръг на олимпиадата по физика, както и успешното представяне на деветокласничката Анне-Лизе Ахаммер на националното състезание по английски език. Със своя резултат - 67,5 точки от 70, тя се класира на трето място в София и на седмо в страната.
Гордеем се и с постиженията на Любомир Янчев в областта на информационните технологии. В екип с ученик от СМГ той разработи софтуер, който улеснява работата на учителите, правещи разписанието на часовете. Любомир спечели първо място на състезанието "Млади таланти", организирано от МОН, и второ място на националната олимпиада по информационни технологии. Презентира своя проект "Модерният иконом" на най-голямата TEDx конференция в Европа и се представи успешно в Европейския конкурс за млади учени. Любомир спечели стипендия по проект "1000 стипендии" на фондация "Комунитас".
Трябва да бъдат отбелязани и спортните успехи на гимназистите, които станаха победители в турнир по футбол на частните училища, а Доменик Аврамов завоюва голмайсторския приз. Филип Кьониг спечели второ място на републиканското първенство по сноуборд, както и наградата за най-прогресиращ сноубордист.
Високите постижения на гимназистите в различни учебни дисциплини се представят пред обществеността в превърналия се в хубава традиция Ден на отворените врати - форум, който се провежда от 2012 – 2013 учебна година.
В гимназията работят всеотдайни учители с богат педагогически опит, които са допринесли за успехите на учениците. Някои от преподавателите са носители на престижни отличия. Лидия Василева, директор на ЧНГ "Ерих Кестнер", е удостоена с наградата "Проф. Фишер Апелт" на Фондация "Св. Св. Кирил и Методий" за постижения в хуманитарната област и е учител по немски език за 2012 г. на издателство "Понс". Иван Инев, преподавател по български език и литература, е носител на грамота от МОН и РИО – София-град за принос към столичното образование (2007) и на почетното отличие "Неофит Рилски" за високопрофесионална трудова дейност в системата на народната просвета (2011). С юбилейна грамота и почетен плакет на Българската асоциация на частните училища през 2012 г. са наградени Ели Манова, преподавателка по немски език, и Елица Митова, преподавателка по физическо възпитание и спорт.
Постиженията на учениците и учителите от ЧНУ "Ерих Кестнер" ни изпълват с гордост и ни вдъхват оптимизъм, че предстоят още много вдъхновяващи успехи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK