Българските автомобили в Shell Еco-marathon Европа 2015 бяха представени официално

Българските автомобили в Shell Еco-marathon Европа 2015 бяха представени официално

© Shell БългарияСъдържание от Shell България

За осма поредна година Shell България приветства на официална церемония талантливи български ученици и студенти дни преди участието им в международното състезание за иновации и енергийна ефективност на пътя Shell Eco-marathon Европа Отборите на Техническите университети в София и Варна, Русенския университет "Ангел Кънчев" и Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм "Н. Й. Вапцаров" – гр. Чепеларе, представиха своите енергийно ефективни автомобили на специално събитие за медиите, преди да отпътуват за финалите на градската писта в Ротердам, Холандия.


Участието на българските ученици и студенти през 2015 г. минава под патронажа на  Министeрството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите. За втора поредна година родните участници в Shell Еco-marathon се ползват и с подкрепата на Националната Комисия на Република България за ЮНЕСКО.


На събитието присъстваха представители на институциите патрони, посланикът на Великобритания Емма Хопкинс, посланикът на Холандия Том ван Оорсхот, и заместник-ректорът на Русенския университет "Ангел Кънчев" проф. Михаил Илиев.


В своето изказване докторът по икономика Методи Иванов, съветник на министъра на образованието и науката, подчерта ангажираността на институцията към професионалното образование и инженерните професии и изрази подкрепа за стремежа на студентите и учениците към разработване на иновативни технологични идеи в контекста на образователна платформа като Shell Eco-marathon, предоставяна от бизнеса. Иван Ангелов, директор на дирекция "Опазване чистотата на въздуха" от Министерството на околната среда и водите, изрази привързаността на ведомството към идеите на Shell Eco-marathon по отношение на намаляване на въглеродните емисии от транспорта и подобряване на чистотата на атмосферния въздух в градската среда. Представителите на двете министерства пожелаха на добър час на учениците и студентите на състезанието в Ротердам.


"В 30-годишната история на Shell Eco-marathon Европа български екипи ще участват за осма поредна година в състезанието. Това е невероятно постижение и аз се гордея с постоянството, амбициите и успехите на нашите ученици и студенти, които показват, че силните идеи за бъдещето се раждат именно благодарение на екипния дух. Сигурна съм, че представянето им в Ротердам ще бъде достойно, каквото е било винаги досега", каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.


Учениците и студентите – участници в Shell Eco-marathon’2015 представиха автомобилите си, разказаха за технологичните промени и иновациите, извършени с цел подобряване на представянето им на състезанието в Ротердам, и направиха демонстрации с тях пред гостите на събитието.


Вече 30 години Shell Eco-marathon Европа е израз на  отдадеността на Shell да работи отговорно за подпомагане посрещането на нарастващите енергийни потребности на планетата. Инициативата показва, че намирането на решение е плод на съвместните усилия на всички заинтересовани страни. Екипната работа е в основата на постиженията и затова Shell Eco-marathon oбединява в едно ученици, студенти, партньори, академичния свят, държавни институции, неправителствени организации и широката общественост .


Shell Eco-marathon Европа ще отбележи своята 30-та годишнина от 21 до 24 май 2015 г. в спортсменско състезание на идеи и проекти в Ротердам, Холандия.


За повече информация за състезанието, можете да посетите www.shell.com/semeurope или да последвате официалните профили в социалните мрежи
 


ЗА SHELL ECO-MARATHON


Shell Eco-marathon е уникална глобална инициатива, която поставя пред студенти и ученици предизвикателството да изпитат границите на енергийната ефективност на пътя. Състезанието предлага арена за студентите и учениците да тестват превозни средства по свой дизайн и изработка. Целта на Shell Eco-marathon e да вдъхнови младите хора да се превърнат в учени и инженери на бъдещето.


Предизвикателството изисква иновативен подход към заданието, креативност и екипна работа. То е уникално преживяване в реална среда, която предоставя на студентите безценни умения и познания. Shell Eco-marathon, заедно със Shell Energy Lab и форумът Powering Progress Together, привлича хиляди посетители всяка година и предизвиква дебат около бъдещето на енергията и мобилността.


По време на Shell Eco-marathon Европа помежду си се състезават представители на бъдещото поколение от инженери и учени на възраст между 16 и 25 години от около 30 страни. Успехът се определя от разстоянието, което всеки отбор изминава с 1 кВтч енергия или 1 литър гориво. Домакин на надпреварата е град Ротердам, Холандия, където,благодарение на пригоденото за целта улично трасе, Shell прави състезанието достъпно за широката общественост.


Shell Eco-marathon Европа демонстрира нагледно отдадеността на Shell да помогне отговорно на света за решаване на проблема със задоволяването на нарастващите му енергийни потребности и показва своя стремеж към екипна работа, като обединява заедно ученици, студенти, партньори и широката общественост.


Shell Eco-marathon Европа ще отбележи своята 30-та годишнина от 21 до 24 май 2015 г. по улиците на Ротердам, Холандия. В града състезанието се провежда за четвърти пореден път. За да привлече вниманието и да вдъхнови европейските граждани, които са заинтересовани от бъдещето на нашата енергия и от технологиите, които могат да задоволяват бъдещите ни потребности, наред със състезанието, на мястото на провеждането му се предлагат различни съпътстващи събития и дейности.


Shell Eco-marathon е глобална инициатива с подобни ежегодни събития в САЩ и в Азия: Shell Eco-marathon Северна и Южна Америка се проведе от 9 до 12 април в Детройт, щат Мичиган, САЩ, а Shell Eco-marathon Азия - от 26 февруари до 1март в Манила, Филипините.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK