Стартира дарителска кампания за стипендии на талантливи деца в неравностойно положение

Съдържание от Драгомир Гюров | [email protected] Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

На официална церемония по време на 65-ото общо събрание на БЧК в София на 15 май бе оповестен стартът на конкурс в подкрепа на "Фонда за насърчаване и развитие на творческите способности на деца и младежи със специални образователни потребности и/или нисък социален статус" към БМЧК. Целта на тази инициатива е да бъдат осигурени стипендии на участниците, класирани на призовите места за учебната 2015/2016 г. По този начин младите таланти ще имат възможността да посещават подготвителни курсове за кандидатстване в професионални гимназии или висши училища за изобразително изкуство.


Един от основните корпоративни дарители – Societe Generale Експресбанк, в лицето на Мая Клевцова – Ръководител отдел "Комуникации" към банката, връчи дарителски чек на председателя на БЧК Христо Григоров на стойност 4000 лв. в подкрепа на кампанията. "За празника на майката и жената – 8ми март, дамите в Societe Generale Експресбанк получават определена сума за закупуване на подарък. Вече няколко години обаче жените в банката се обединяваме в общата идея да дарим тази сума и чрез гласуване предоставяме средствата за определена благотворителна кауза. За втора поредна година изборът ни се спира на инициатива на БЧК. Щастливи сме, че можем да помогнем в осъществяването на кампания, обединяваща развитието на деца в неравностойно положение и изкуството – две основни насоки, залегнали силно в корпоративната социална отговорност на банката", споделя Мая Клевцова.


Инициативата е продължение на проведените през годините конкурси за уязвими деца и младежи, които желаят да развиват творческите си способности в сферата на изобразителното изкуство. Направленията по които децата могат да кандидатстват са "Изящно изобразително изкуство" с раздели: живопис, графика и скулптура и "Приложно изобразително изкуство" с раздели: дърворезба, текстил и керамика. В конкурса могат да участват деца и ученици от I до XII клас, разделени в следните възрастови групи: I група – I – IV клас; II група - V – VIII клас; III група - IX – XII клас; IV група – деца със специални образователни потребности.


Всеки участник има право да изпрати не повече от две произведения като може да използва всички видове живописни, графични и приложни техники. Всяка творба трябва да е придружена от следната информация: три имена, възраст, клас, училище, телефон за контакт, прикрепена в долния десен ъгъл на гърба на творбата или на основата на пластика, керамика и др.


Компетентно жури в отделните категории ще извърши подбор по предварително зададени критерии. Във всяка група ще бъде присъдено I-во, II-ро и III-то място. Крайният срок за кандидатстване е 15.10.2015 г.


Сметката на фонда е отворена и всеки желаещ да подкрепи тази кауза, може да направи това като дари сума по сметката на БЧК (може да бъде видяна на сайта www.redcross.bg) или да получи съдействие от Радостина Гетова - експерт "Социални дейности", на е-mail: [email protected]

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK