Отборът на Техническия университет – София зае второ място в състезанието Shell Eco-marathon Европа 2015 в категорията "Градски тип" с водородна горивна клетка

Съдържание от Драгомир Гюров | dragomir.gyurov@amic.bg. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Отборът на Техническия университет – София зае почетното второ място сред 8 отбора, които се състезаваха в категорията автомобили "Градски тип" с водородна горивна клетка на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2015. Отборът измина забележителните 215 км/м3, като остави пред себе си единствено студентите от Политехническия университет в Нант, Франция, с резултат 373 км/м3. Така за трети път в своето дългогодишно успешно участие в Shell Eco-marathon ТУ-София утвърди мястото си сред най-добрите отбори на състезанието.


"Постижението, което реализирахме в Ротердам по време на 30-годишнината на Shell Eco-marathon, ни прави особено горди и уверени за бъдещото развитие на проекта в Техническия университет - София. Всеки километър в повече, изминат с единица енергия, е плод на дълги часове упорит труд и отдаденост на Shell Eco-marathon от страна на членовете на отбора. За да стопим разликата между нас и първия в категорията, ще работим още по-всеотдайно, ще бъдем още по-креативни и иновативни. Нашите намерения са през 2016 г. да участваме в състезанието с автомобил с обновена концепция, за да постигнем още по-висок резултат," каза Симеон Михов, пилот на отбора.


Автомобилът на Техническия университет – Варна зае 6-о място от 8 в категорията "Градски тип" автомобили на бензин с постижение от 105 км с литър гориво. Отборът преодоля успешно неочаквано възникналото сериозно предизвикателство на състезанието. Студентите от ТУ-Варна бяха разработили автомобила си на компресиран природен газ (метан), но в Ротердам стана ясно, че няма друга кола от "Градски тип" с това гориво и отборът бе принуден да премине на бензин – задача, с която отборът се справи блестящо.


Останалите български отбори също реализираха по-високи резултати в сравнение с предишните години на участие. Двата екипа от България в категорията "Прототипи" с електрическа батерия - на Русенския университет "Ангел Кънчев" и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм "Н.Й. Вапцаров" – гр. Чепеларе, заеха съответно 28-о и 31-о място в категорията, в която се класираха успешно общо 33 автомобила. Отборът от Русе измина 213 км за киловатчас – 21% повече в сравнение с 2014 г., а отборът от Чепеларе – 132 км за киловатчас или с 30% над постижението от миналата година.


"Поздравявам от името на Shell България четирите български отбора, участници в Shell Eco-marathon Европа, с постиженията им на 30-тото издание на надпреварата. Гордеем се с учениците и студентите, които преодоляха много трудности, следваха упорито целите си и се трудиха се неуморно върху автомобилите си. Обръщаме поглед към бъдещето и вярваме, че през 2016 г. броят на българските отбори ще се увеличи, а постиженията ще са още по-добри", коментира Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.


Shell Eco-marathon Европа 2015 се проведе за 30-ти път от първото му организиране през 1985 г. Тазгодишното състезание беше от 21 до 24 май на градската писта в Ротердам, Холандия, и в него взеха участие 197 отбора от 26 европейски страни. В тези конкурентни условия бяха поставени три нови рекорда на писта и бе отбелязно значително подобряване на автомобилите в категорията "Градски тип". Като цяло, екипите представиха подобрен дизайн и иновации в софтуера и контрола върху шофирането, както демонстрира носителят на наградата за технически иновации Vector Ecoteam. Този отбор, който се състезава в категорията "Протитипи" с електрическа батерия, разработи контролна система, която прецизно адаптира скоростта на превозното средство чрез компютър, така че да се гарантира най-нисък разход на енергия.


През 1985 г. превозното средство, което заема първо място, е достатъчно ефективно, за да пропътува разстоянието от Ротердам до Лондон само с един литър гориво. Сега, 30 години по-късно, отборът на Microjoule-La Joliverie може да пропътува разстоянието от Ротердам до Москва със същото количество гориво, като по време на състезанието измина 2551,8 км. Отборът се представи в категорията "Прототипи" на компресиран природен газ, а резултатът му е най-ефективният в състезанието тази година.


В категорията "Прототипи", екипът TED от Франция, постигна най-висок резултат от изминати 2308,3 км с 1 литър бензин, а отборът IUT GMP Valenciennes постави нов рекорд на писта от 1323,1 км с литър дизел.


В категорията "Градски тип" отборът Lycee Louis Delage от Франция отбеляза най-високо историческо постижение и рекорд на пистата от 517,3 км с литър бензин, а отборът DTU Roadrunners от Дания регистрира най-доброто историческо постижение и рекорд на пистата от 665 км с литър етанол.


Норман Кох, глобален технически директор на Shell Eco-marathon каза: "Това бе една забележителна година. Празнуваме 30 години на Shell Eco-marathon и сега, когато казваме благодаря и довиждане на Ротердам, с гордост предаваме щафетата на следващия град домакин през 2016 г. – Лондон."


През четирите дни състезанието в Ротердам е посетено от около 50 000 гости. Посетителите, сред които много семейства с деца, имаха възможност да се запознаят с новите идеи в развитието на енергийно ефективни решения за транспорта при посещенията си в Shell Energy Lab.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK