Готови ли сте да разкриете "Кулинарните тайни на Природата?"

 

© WWF

 Съдържание от WWF. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

В рамките на месец юни WWF, K-express и ЕКИП Българка за втори пореден път са готови да разкрият пред вас "Скритите услуги на Природата".


Забързаното ежедневие, в което живеем ни кара да хапваме на крак и между другото, храната е просто инструмент, който ни позволява да премахнем усещането за дискомфорт, когато сме гладни и последното, за което се замисляме е откъде идва тази храна, трудно ли се приготвя и какво коства на земеделските стопани да произведат първичната суровина.


Млякото не идва от бутилката, яйцата не идват от хладилника, щайгата не е родното място на тиквичката и прасковата, а животът на село може да бъде много по-живописен, отколкото си го представяме, и е началото на всичко. Днес, когато стадата по високопланинските пасища са почти изчезнали, иглолистните гори бавно завземат тези територии, с което поставят под въпрос съществуването на тяхната типична флора и фауна, а оттам се нарушава и равновесието в природата. Връщането на стадата по планинските пасища може да спре този процес. Благодарение на съвместните усилия на K-express, WWF и ЕКИП Българка 10 агънца вече тичат по пасищата и поляните на парк "Българка". Нека с Вашата помощ сега увеличим младото семейство! Включете се в инициативата "Кулинарните тайни на природа" през юни месец като заповядате отново в заведенията на веригата K-express.


През целия юни в търговските обекти на K-express в София, Пловдив, Варна, Бургас и Перник ястия, приготвени по автентични рецепти за региона на Природен парк "Българка", ни разказват историята на храната от пасищата на парка до тавата. Търсете специалният етикет, с който тези ястия са обозначени. 10% от приходите от тях ще бъдат събрани във фонд за възстановяване на застрашената порода средностаропланинска овца.


В рамките на месеца ще бъдат проведени и дегустации, при които ястията могат да бъдат опитани и закупени. Заповядайте от 3 до 6 юни между 12 ч. и 14 ч. в ресторантите K-express в The Mall на -1 ниво и на -2 ниво, както и от 3 до 5 юни от 12 ч. до 14 ч. в ресторанта на K-express в Бизнес парк София, сграда 9, когато ще се проведат дегустации на ястията. WWF ще ви разкажат за връзката между пасищата, ливадите и храната и защо е важно да съхраняваме местните породи.


Инициативата се осъществява с любезното съдействие на НетИнфо, Фондация Капитал и Идизайн и е част от схема за плащания за екосистемни услуги, целяща: "Възстановяване и поддържане на характерния генофонд в защитените територии" към проект "Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони", изпълняван от WWF, съвместно с 9 партньорски организации. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество.


За допълнителна информация и адреси всички търговски обекти K-express и специалната страницата на WWF.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK