Намаляването на дела на сивата икономика чрез увеличаване на електронните разплащания е сред приоритетите на Visa Европа в България

Съдържание от AMI Communications. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Красимира Райчева изрази удовлетворението си от новината, че на ГКПП "Капитан Андреево" е въведено изцяло електронно заплащане на такси и услуги и отправи предложение към присъстващия на кръглата маса министър на финансите Владислав Горанов електронните разплащания да станат приоритетни още и в държавната администрация, здравеопазване и образование.


Мениджърът на Visa Европа за България сподели с участниците във форума интересни факти за мерките, които вземат страните от Европейския съюз в ограничаването на сивата икономика. Красимира Райчева се спря специално на намаляването на тавана на разплащанията в брой и на необходимостта в България този таван също да бъде намален от сега действащия в размер на 15 000 лв., който беше приет още през 2010 г.


В своето изказване на кръглата маса "ЗА икономика на светло" министър-председателят Бойко Борисов заяви, че правителството обмисля намаляване на тавана на разплащанията в брой от 15 000 на 10 000 лв. "Задачата ни е да изсветлим една трета от дела на сивата икономика от това, което е в момента, а защо не и да го намалим с една втора," заяви премиерът Борисов.


Проучване на AT Kearney по поръчка на Visa Европа показва, че увеличаването на електронните разплащания дори само с 5% води до спад от три процентни пункта в показателя за сивата икономика.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK