Силните спомени се раждат от големите предизвикателстваСъдържание от Amstel. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Да приемеш едно предизвикателство е най-лесното нещо на света. Още повече, ако те предизвикат в балкански стил "е, това не можеш да го направиш". Не е трудно да се ентусиазираш. Но когато си приел облог и се изправиш пред реалните действия, е много вероятно да си кажеш "Боже, в какво се забърках". А всъщност именно това е нещото, което по-късно си спомняш.


С Дилян Марков – фотограф и пътешественик, мой приятел най-вече, приехме хвърлената ръкавица на "Амстел" за, както го казват, "добре прекарано време". И когато застанахме под отвесните скали на Вратцата – величественото природно образувание, дало името на град Враца "защо не приехме идеята да направим хранилка за животни – може и да ни майтапят в следващото десетилетие, но нямаше да ми треперят панталоните" - казах си.

Силните спомени се раждат от големите предизвикателства

© Amstel


Вярно, ние сами дадохме идеята. Преди има-няма 30 години тук катерех без да се замислям много-много. Всеки, който е катерил поне малко веднага ще разпознае "Малката Вратца". Малка е, защото от другата страна на река Лева е значително по трудно, даже много, много по-трудно. Едни от най-техничните турове на Балканите, пък и в Европа, коварна скала и маршрути стигащи до 400 метра. Но "Малката Вратца" е не по-малко коварна.


Това, което на времето ти е изглеждало фасулска работа, сега с разума на годините се струва неразумно. Меко казано. Добре че до нас беше нашият приятел – Краси Стоянов, който освен огромния си опит в планините, притежава едно много важно качество – оцелява, каквато и лудост да започне.


С Краси се знаем от едно друго безумно начинание – да заснемем промо на риалити формат преди 15 години. Такива тогава нямаше. Валери Милев режисираше, Дилян и още няколко други оператора снимаха, а трябваше от хеликоптер да пуснем сноубордистка по лавинните улеи на Витоша. Хеликоптерът се повреди във въздуха, станаха още много щури неща, но Краси Стоянов намираше начин да ни измъкне и така заснехме всичко по график. Предаването не го взеха, но останаха спомените от добре прекараното време и лудия нощен купон на снежния Черни връх с шампанско, факли и безкрайно силни спомени.

Силните спомени се раждат от големите предизвикателства

© Amstel


Този спомен топли душите, но ако сам си се набутал на близо 50 да се катериш по скалите, утешението е малко. За екипът, който ни снимаше няма какво да говоря – те бяха натопени от нас в това предизвикателство и трябваше да правят същото като нас, поне до определен момент. Но те са млади момчета – ентусиасти.


Лично за мен имаше няколко момента, в които бях готов да се откажа. Малки пасажи, до колкото си спомнях преди години за мен бяха пътечки, а днес непреодолими препятствия, които обаче в името на предизвикателството трябваше да се преодолеят. Но в същото време хем малки, хем долу мраморните плочи подсказваха на какво са възможни тези малки пасажи на "Минѝчката Вратца", както й казват врачани.


"Диляне, да бяхме приели да правим хранилки за животни. Преглъща се, приятелю", поне десет пъти казах това. Това, което обаче ме крепеше е отговорът на Марков - "Долу ни чака студена бира. Колкото по-бързо се справим, толкова по-бързо ще си кажем "Наздраве"!

Силните спомени се раждат от големите предизвикателства

© Amstel


Истината е, че от върха на скалния масив се открива убийствена гледка – от "Бевърли хилс" на Северозапада – село Згориград до "Вестителя" над Враца и захлупващата погледа Централна стена. Река Лева, която е съучастник в едно от най-драматичните събития тук (потопът от Шейсетте години), сега кротко се вие отдолу и дава всичко от себе си да смрази полагащата ни се награда – бира.


Какво е добре прекарано време ли? Когато се прибереш вкъщи нетърпеливо да настояват "Хайде, разказвай!" А после, след време, да го припомнят и на теб, и на приятели


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK