днеSOS Детски селища България и Пощенска кутия за приказки казват "ДА" на щастливото детство

днеSOS Детски селища България и Пощенска кутия за приказки казват "ДА" на щастливото детство

© SOS Детски селища БългарияСъдържание от SOS Детски селища България. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

01/07/2015 – На 30 юни в Sofia Live Club се проведе специалното издание на популярната Пощенска кутия за приказки с Гери Турийска. Събитието е част от инициативите, свързани с отбелязването на 25-годишнината на SOS Детски селища България през 2015г. Близо 1000 любители на късия разказ се насладиха на емоциите, пресъздадени от редица известни личности.


Актрисите Силвия Лулчева  и Елена Петрова-, радио-водещите Ива Дойчинова и Драгомир Симеонов, водещата на "Малки истории" по БНТ  Ирен Леви, вокалистът на "Остава" Свилен Ноев и самата Гери Турийска разказваха цяла вечер приказки с щастлив край. Силвия Лулчева и Драгомир Симеонов представиха своите лична представа за щастливо детство, а бившата SOS възпитаничка – Щерияна Петрова, пресъздаде своите весели и безгрижни детски спомени.


"Историята на SOS Детски селища България е един разказ за деца, за тяхното щастливо израстване, както и за желанието ни да направим този свят по-добър и гостоприемен за тях. Чрез "Пощенска кутия за приказки" с Гери Турийска искаме да обърнем внимание на това, че всяко дете се нуждае най-вече от щастливо и безгрижно детство.", каза г-н Пламен Стоянов, Национален изпълнителен директор на SOS Детски селища България. "Заедно с нашите приятели и дарители, ние ще продължим всеки ден да казваме ДА на щастливото детство", допълни той.


В продължение на четвърт век SOS Детски селища България осигурява семейство и здравословна среда за развитието и израстването на лишени от родителска грижа деца и такива, които са в риск да загубят закрилата на своите родители. Чрез своите интегрирани програми "SOS Детско селище" в двете локации София-Радомир-Дрен и В.Търново-Габрово-Трявна Организацията предлага семеен тип грижа и подкрепа на семейството.


Програмата "Подкрепа на семейството" е насочена към деца, които са в риск да загубят грижата на родителите си, осигурявайки им здравна, образователна, психосоциална подкрепа и по-добри условия на живот. Програмата помага и на родителите да развият своя капацитет за закрила и грижа за техните деца. Това е възможно благодарение на Центровете ни за обществена подкрепа в София, Радомир, Велико Търново и Габрово, където всеки месец помагаме на 380 деца и 190 семейства.


Децата, лишени от родителска грижа, се радват на любовта и закрилата на SOS приемните семейства в двете детски селища в град Трявна и село Дрен. Понастоящем дейността на Организацията включва и четири SOS младежки домове в София и Велико Търново и Малък семеен дом "Надежда" във Велико Търново, които функционират като центрове за настаняване от семеен тип.


От началото на март 2015 г. Сдружението предоставя социалната услуга и в гр. Габрово. SOS Детски селища България оказва помощ и на младежите при напускането на семейния тип грижа след навършване на пълнолетие и завършване на средно образование чрез програмата "Начало на самостоятелен живот", благодарение на която те получават подкрепа за  продължаване на обучението си във ВУЗ и за започване на работа.


Целият спектър от дейности и услуги на SOS Детски селища България показва активния ангажимент на организацията към децата като най-ценния капитал на едно общество. За 25 години Сдружението е помогнало на 461 деца да получат семейна грижа и подкрепа, както е съдействало и на над 200 младежи за получаване на образование и намиране на работа. Чрез програмите за подкрепа на семейството до момента са били подкрепени 4 667 деца в семействата си.


Добрите резултати на децата, отгледани в тази среда, недвусмислено показват посоката за развитие в бъдеще на грижата за децата, а именно – в семейство.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK