Dextrophobia подкрепя иновативна инициатива за популяризиране на млади български артисти чрез арт подложки за чаши в заведенията

Съдържание от Crossroads Bulgaria

Първата българска пъзел–стая Dextrophobia подкрепя иновативната инициатива за популяризиране на млади артисти и доближаване на изкуството до хората TableGallery. Организацията се опитва да направи по-познаваемо творчеството на нови български художници по изключително нестандартен начин – чрез подложки за чаши, превърнати в произведения на изкуството.


Те от своя страна се разпространяват в множество заведения у нас и всеки желаещ клиент може да си ги запази като подарък. Идеята е по този начин повече хора да се докоснат до творчеството на млади артисти в една неангажираща обстановка. Dextrophobia ще спонсорира новата кампания на TableGallery, която стартира на 7 август.


"Младите хора у нас все повече се интересуват от изкуство и търсят нови културни форми, които да им паснат на начина на живот. Традиционните културни институции са важни, но не са достатъчни и се усеща нуждата от нови форми на популяризиране на изкуството, нови места, прояви и комуникационни канали.TableGallery е точно такава инициатива от ново поколение, която има потенциала да направи добрите млади автори по-разпознаваеми и то – по един нетрадиционен начин, позиционирайки ги на места, където хората отиват да се забавляват. Затова за нас беше съвсем естествено да подкрепим организацията и се надявам скоро и други компании да последват примера ни" - заяви Александър Грозданов, един от основателите на Dextrophobia.


TableGallery е създадена от трима души, запалени по изкуството. Те са взаимствали идеята от аналогични инициативи в Холандия. Самите подложки включват дадено произведение от едната страна, а от другата има информация за художника и за спонсора.


Към момента партньори на инициативата са около 30 столични заведения, а настоящата кампания ще бъде в 11 от тях. Всеки техен посетител може да се наслади на малките "галерии" и да си ги вземе като подарък. В тазмесечната кампания на TableGallery участват творбите на Мона Караиванова, Анна Цочева, Пепа Лалич и Христо Донев.


"Създадохме TableGallery с убеждението, че в България има много талантливи млади хора, за които си заслужава да чуем. Много от тях правят наистина красиви неща, но по една или друга причина остават в страни от общественото внимание.


Убедени сме, че с TableGallery можем да спомогнем за популяризирането им, създавайки едно сътрудничество, от което печелят всички – както авторите, така и заведенията, техните клиенти и не на последно място фирми като Dextrophobia, които подкрепят инициативата. Всеки художник и всяко заведение са добре дошли да се включат в бъдещите ни кампании" - сподели Йорданка Мавродиева, основател на TableGallery.


Повече информация за авторите:


Симона Караиванова


"Казват ми Мона, на 24 години съм и съм студент по графичен дизайн. Обожавам кактуси и котки, всичко планинско и водни боички. Ръцете ми са постоянно в движение и не могат да стоят на едно място, за това чантето ми е пълно с кончета, игли, тетрадки и моливи, с цел да ги занимавам. Аз съм баба под прикритие, с купища прежди из скриновете ми. Аз съм ловец на вехтории, на които давам нов живот :D"


Анна Цочева


"Завършила съм Художествената Академия в София като реставратор, но в момента преследвам истинската си страст - рисуването и най-вече комиксите. Обичам да се променям, да експериментирам. Затова и работата ми е много разнообразна - един ден правя линогравюри, след това дигитални рисунки. Харесвам и ръчно изработените неща, затова комбинирам страстта си към рисуването с изработване на тефтери и други дреболийки. Рисувам комикси постоянно и водя курсове за рисуване на манга, където срещам най-ентусиазираните и весели хора, с които да споделя интересите и знанията си."


Пепа Лалич


"Казвам се Пепа Лалич, на 24 години, родена в Белград, отраснала в Чирпан, в последните пет години се размотавам из София. От малка обичам да рисувам. Бюрото ми винаги е било пълно с тетрадки, скицници и хвърчащи листи, запълнени с различни чудати създания, които излизат директно от въображението ми и се настаняват удобно върху хартията. Преди около година започнах да рисувам на компютър и да ги споделям в страницата, която направих за тях - Papsy &the Monsters. Много от приятелите ми ми казаха,че биха носили тениска с някое от моите чудовища и един ден съвсем като на шега си купих текстилни боички, купих няколко тениски и започнах."


Христо Донев


"Аз съм млад, мотивиран и вдъхновен от живота човек, предприемач, изпълнител, авантюрист и пътешественик. Обичам да изразявам себе си по най-различни начини - чрез музика, дизайн, писане, рисуване. Винаги влагам цялата си мотивация и любов в желанието си да създам нещо красиво. Търся нови неща и начини за подобряване на живота на мен и на хората около мен, но и винаги намирам време, за да оценя това, което имам. Обичам природата и вярвам, че няма значение дали сме в гората или в града, ние сме заобиколени от красота и любов."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK