След месец в обезлюдяващи се села в Родопите, млади хора развиват идеи за връщането на животa там

След месец в обезлюдяващи се села в Родопите, млади хора развиват идеи за връщането на животa там

© "Фабрика за идеи"Съдържание от Фабрика за идеи

Четири седмици след началото на Резиденция Баба - една инициатива на "Фабрика за идеи", осемнадесет български младежи, от различни краища на България могат да се похвалят с нови знания и умения, придобити от контакта им с възрастните хора на място, а местните хора - с десетки инициативи на местно ниво, които вляха свежа кръв в общностите във всяко едно от селата: Джурково, Дряново, Манастир и Югово – всички в района на град Лъки.


В дългосрочен план, целта на взаимодействието между младежите и местните по време на престоя в Родопите е разработването на иновативна идея за продукт или услуга, които да привлекат интерес към селата и да решават негови икономически, социални, екологични или други проблеми.


Кулминация от едномесечния престой в селата са четирите събития в Манастир, Дряново, Югово и Джурково, които младежите организират съвместно с местните жители и канят всички приятели на Родопите да се включат в празненствата, които ще започнат от 13-ти август – в село Югово, ще продължат на 14-ти в село Дрянво и ще завършат на 15-ти август със традиционните събори на село Манастир и село Джурково.


За месеца, който прекараха в местни домакинства осемнадесетте градски младежи се включиха или инициираха дейности от почистване и обновяване на храмове, кметства, общностни пространства и екопътеки до включване в ежедневните дейности на домакинствата като готвенето на традиционни родопски манджи, гонене и прибиране на загубени овце, косене, доене, предене на вълна, правене на сирене и ръчен кашкавал, събиране на билки и много други.


Младежите се докоснаха и до традиционни, но изчезващи техники като тъкане, плетене на традиционни за региона накити и множество обреди и обичаи. Сред рецептите, които изпробваха и научиха са родопските клинове, ушмар, колаци на сач, тенурки "с масло мазани и със шекер росени" и типичния родоспки качамак.


Междувременно участниците в Резиденция баба събраха и огромно количество истории, песни, легенди и знания за обреди и традиции. Богатият материал ще бъде използван в бъдещата им работа за популяризирането на нематериалната култура в родопските села и всичко онова, което губим като традиционна култура в следствие на тенденцията за обезлюдяване на българското село.


Резиденция Баба не завършва с края на самите резиденции в четирите села, а тепърва започва процесът по изкристализирането на идеите – продуктите и услугите, които младите хора предлагат за съживяване на селата и възможните малки и иновативни решения на огромния проблем с обезлюдяването им.


Оттук - нататък изследователската работа на младежите ще започне все повече да се преплита с развитието на идеите им. Те са в постоянен контакт с менторите на проекта и през есента ще чуем финалните идеи за проекти, привличащи ресурси и нов живот в селата в рамките на Инкубатор за Баба-иновации. Финалните идеи ще бъдат предсатвени в рамките на Форума за социална промяна в източна Европа – Empatheast


Програма на четирите събития, с които завършва първият етап на Резиденция Баба:


село Югово - 13 август, 9:00 ч.


Събитие – общ поход до част от параклисите, оградили селото, който ще завърши с посещение до църквата "Св.Троица" (в 12 ч. по план), последван от почерпка с родопски вкусотии, направени от юговци. В следобедната част ще се включи и юговско гайдарче (от Югово, ама сега живее в Лъки) –Димитър.


Програма


9.00 ч. – Среща пред магазина в с. Югово и I част от похода до параклисите


11.00 ч. – Среща пред магазина и II част от похода


12.00 ч. – Край на похода с посещение на църквата "Св. Троица"


13.00 ч. – Отново пред магазина с автентчина музика и разговори с местните хора


село Дряново - 14 август, от 9:00 ч.


09:00 – Екопътека "Лисък"


13.00 – Изложба с архивни снимки, изровени от архивите от живота в селото между 30-те и 40-те години.


Младежите канят гостите и приятелите на село Дряново да се включат в поставянето на туристическа маркировка на екопътеката от селото до местността "Лисък". Гостите ще трябва да са готови да боядисват, учат и да се включат в поставянето на табелата, която означава маршрута, който освен, че открива панорамна гледка към селото и е бил важен за социалния живот на жителите му.


След приключването на дейността по обновяването на екопътеката, младежите канят всички от 13.00 в сградата на старото училище, където ще открием заедно изложба с черно-бели фотографии от 30-те и 40-те години на 20-ти век, отразяващи бита на местните, събирана от местните хора и архива на селото и организирана и реализирана от дряновските участници в "резиденция Баба". Там гостите ще могат да разгледат и етнографска изложба, дарение от жените, живеещи в селото, както и да се запознаят с хората от селото в неформална обстановка и сред автентичен фолклор.


В село Манастир и Джурково младежите ще се включат в подготовката за традиционните събори за Голяма Богородица, които ще се състоят на 15.08


село Манастир - 15 август, от 11.00 ч.


с. Манастир е най-високото село на Балканите. Основано е през 1890г., когато българи от с. Давидково, тогава все още в турска територия, преминават границата и се установяват в местност, в която намират останки от Манастирище.


На 15 август 2015 /събота/ в с. Манастир от 11.00 на мемориален комплекс "Света Богородица" ще се проведе традиционна среща – събор на поколенията манастирци. За доброто настроение на присъстващите ще свирят и пеят прочутите Любомир Петев - солист на БНР и ансамбъл "Българе" и Стефан Янев - майстор на родопската каба гайда. Курбанът от 4 агнета ще бъде проготвен от местните майстори Йордан Ангелов и Красимир Дичев.


Резидентите активно участват в подготовката и осъществяването на празника. Те, заедно с децата на селото, ще открият събитието и са подготволи голяма изненада за селото, която обаче можете да разберете само ако присъствате на празника на Успение на Пресвета Богородица.


село Джурково, 15 август, от 15.30 ч.


- Оркестър Пампорово и Танцов ансамбъл "Орфеево цвете"


През цялото време: За празника, Резидентите възстановяват традицията за месене на обреден хляб като изчистват местната фурна след години занемаряване, омесят заедно с местен майстор хляба и го раздадат по стара традиция. Хлябът ще бъде омесен със стария квас, запазен в селото след десетилетия забравена традиция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK