Новият Закон за счетоводството ще е тема на национална конференция

Съдържание от РААБЕ България. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Счетоводители, одитори и данъчни консултанти ще имат възможност да се запознаят с предизвикателствата, които крие новият Закон за счетоводството, по време на национална конференция под наслов - "Новият закон за счетоводството – правила и предизвикателства. Поглед към 2016 г.".


Събитието е първото по рода си и ще се проведе на 21 и 22 октомври 2015 г. в хотел Рамада, София. Лектори по време на конференцията ще са представители на работната група, изготвила закона, представители на НАП, данъчни съдии и едни от най-добрите данъчни консултанти и одитори в страната. Сред тях ще са Наталия Чернева - Министерство на финансите, член на работната група по приемане на закона, Христо Досев - д.е.с., регистриран одитор, Бисер Райнов - сертифициран вътрешен одитор, доц. Али Вейсел - д.е.с., регистриран одитор, доц. Людмила Мермерска - данъчен консултант, Росен Иванов - Директор на дирекция "Данъчно-осигурителна методология", съдия Николай Ангелов. Конференцията е организирана в съвместно партньорство между РААБЕ България, част от немската издателската група Клет, и фирма СИЕЛА-Норма.


Основен акцент по време на конференцията ще бъдат новите моменти в Закона за счетоводството, който се очаква да влезе в сила от 01 януари 2016 г. Специално внимание ще бъде отделено на новата приложима счетоводна база за финансово отчитане, изискванията за съставяне на първичните счетоводни документи и статии, отчетите и процеса на отчитане, задължителния независим финансов одит и публичност на отчетите и докладите. По време на втория ден от конференцията ще бъдат представени и предстоящите промени в ЗКПО, ДОПК, ЗДДС и ЗДФФЛ, които също се очаква да влязат в сила от началото на следващата година.


Новият Закон за счетоводството е българският отговор на изискванията на Директива 2013/34/ЕС на Европейския парламент на Съвета от 26 юни 2013 година относно годишните финансови отчети, консолидираните финансови отчети и свързаните доклади на някои видове предприятия и за изменение на Директива 2006/43/ЕО на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Директиви 78/660/ЕИО и 83/349/ЕИО на Съвета. Общественото обсъждане на проекта приключи още в началото на юли месец.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK