19,2 млн. лв. инвестиция в нова производствена база и 25 години производствена дейност на Фесто в България

19,2 млн. лв. инвестиция в нова производствена база и 25 години производствена дейност на Фесто в България

© Фесто ПроизводствоСъдържание от Фесто Производствo. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Днес в София, в присъствието на президента на Р България г-н Росен Плевнелиев, на посланика на Р Германия г-н Детлеф Лингеман, представители на администрацията и бизнеса на двете държави, собственици на концерна в Германия, партньори и приятели, Фесто отбелязва 25 години от началото на производствената си дейност в България и откриването на нова производствена база.


Инвестицията е на стойност 19,2 млн. лева и на практика прави възможно удвояването на производствения капацитет на компанията в България, разширяване на продуктовата гама и откриване на много нови работни места.


Създадено през 2000 година, днес "Фесто Производство" е сред петте най-успешни дъщерни компании на немския гигант Фесто АГ & Ко. – световен лидер в областта на техниката за автоматизация и дидактика.


Германският концерн


През 1925 г. Готлиб Щол основава фирма Фесто като семейно предприятие за разработка, производство и продажба на машини за дървообработка.


През 1955 г. Фесто е едно от първите предприятия, които се фокусират в производство на пневматични компоненти за автоматизация.


Към днешна дата Фесто АГ & Ко. има собствени дружества в 61 държави, 250 филиала по целия свят, сервиз в 176 страни. Концернът обслужва активно 300 000 клиенти по цял свят. Иновативните решения, които разработва, се материализират в над 100 нови продуктови фамилии годишно и над 2600 патента. И зад всичко това стоят почти 18 000 сътрудници, работещи за компанията в различни точки на земното кълбо.


Когато цифрите говорят


И ако за 2001 г. оборотът на дружеството е 12,5 милиона лева, а сътрудниците – 155, то за 2014 г. оборотът вече е почти 86 милиона лева, а сътрудниците са над 600, с удвоена производствена и логистична база от близо 20 000 м2. Освен на производството, устойчивото и успешно позициониране на дружеството е резултат и на сериозното развойно звено, в което механични и електронни дизайнери работят в тясно сътрудничество с колегите си от Фесто Германия.


Собствената изпитвателна лаборатория разполага с модерна апаратура за провеждане на около 40 вида стандартни и специализирани изпитания. И … един ден може би ще стане част от създаването на революционните бионични модели, които към момента се разработват от Фесто в Германия и биват отличени с престижни технологични награди.


Биониката в полза на производството


Природата е най-великият конструктор. И вярвайки в това, немският концерн Фесто създава иновативни бионични асистенти (Bionic Assistants), които комбинират широка гама от технологии и компоненти, системи за контрол и управление, развойна софтуерна среда за приложения и продукти, адаптирайки биологични принципи от природата в технологични модели за оптимизация на производството, с фокус върху енергийната ефективност и безопасност на труда.


Със създаването и развитието на бионичната платформа, Фесто реализира стратегическите си цели за непрекъсната оптимизация на производствените процеси, управление на движения чрез визуално и гласово разпознаване, развитие на самообучаващи се решения. Автоматизираната последователност от движения постига впечатляваща енергийна ефективност и производителност и осигурява на индустриите изцяло нови решения на реални практически проблеми.


Типично по немски – кратко и ясно


"В периода 2015-2018 година са планирани допълнителни инвестиции в машини и съоръжения за нови изделия и за автоматизация на производството на стойност 25 млн. лева и следващо разширяване на производствената и логистичната база", заявява Георги Атанасов, управител на "Фесто Производство".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK