Талантите на Фондация "Стоян Камбарев" влязоха в Двореца

Талантите на Фондация "Стоян Камбарев" влязоха в Двореца

© Фондация Стоян КамбаревСъдържание от Фондация Стоян Камбарев

По време на Церемонията за връчване на Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев" тази година, меценатът и колекционер Николай Неделчев обеща, че ще откупи и ще включи автопортрети на всичките пет млади художника, номинирани за голямата награда през годините, в предстоящия му голям арт проект. Той вече е факт и ценителите на изобразителното изкуство могат да се насладят на впечатляващата изложба "Образ и Подобие" - 77 непоказвани до сега автопортрети от колекцията на Николай Неделчев в Националната Галерия- Двореца до 4-ти октомври.


Калина Мавродиева бе носител на специалната награда на Фондацията през миналата година. Тя се представи в проекта с много нежна и силна творба, издържана в категорично разпознаваемия й стил, който я отличава като един от най-обещаващите млади художници от нейното поколение.
Велизар Димчев, завърнал се от Лондон след 2 години, е пресъздал себе си в стилистиката на любимите си деформирани портрети, станали негова запазена марка и хиперболизира своя пръв бял косъм.


През 2013 година той бе едно от големите открития на Фондацията. Един от най- интересните и вече утвърдени млади български сценографи Огняна Серафимова, показа чудесна живопис и изобрази себе си с огнено-горяща коса в обичайната си творческа среда- театъра. Тя бе и първият носител на специалната награда на УниКредит Булбанк през 2012 година.


Любопитна творба и на авангардния Калоян Илиев – Кокимото, номиниран за наградата през 2011 година, също е включена в изложбата. А таз годишното откритие на Фондацията- Андрей Хамбарски участва в изложбата "Образ и Подбие" със свой оригинален телен автопортрет, с който допълни многообразието от изразни средства и стилове в колекцията.


"Много съм горда и щастлива с изключително интересните автопортрети на младите художници, открития на Фондацията. Те са толкова различни и точно в това е богатството им. Всеки от тях носи концентрирана силна енергия и разкрива собствения им вътрешен свят."- сподели Председателят на УС на Фондацията Деси Тенекеджиева.
Включването на творбите на всички номинирани за Наградата за изкуство художници през годините в изложбата "Образи Подобие", за пореден път доказа, че основната мисия на Фондация "Стоян Камбарев" е подкрепа на младите творци, не само кампанийно , а чрез осъществяването на конкретни техни творчески проекти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK