Природата в България

Природата в България

© Светослав СпасовСъдържание от Фондация Капитал. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Напоследък често ни се задава въпросът трябва ли да опазваме българската природа и защо да го правим? В този материал ще се опитаме да дадем някои доказателства за богатството на природата в България. За да подчертаем значението на това богатство ще направим сравнение с други страни.


Преди всичко е важно да поясним какво разбираме под "богатство на природата". Това е броя от индивиди и богатството от броя на видовете и броя на индивидите от всеки вид дива природа. В това число влизат птици, бозайници и растения. През последните години все по-често се утвърждава теорията, че птиците са един от най-добрите представители на това богатство на природата.


През 2004 г., Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) започна проект за мониторинг състоянието на широкоразпространените видове птици у нас. Още през първите години от дейността на проекта се събраха ценни резултати. За обект на изследване бяха избрани 10 примерни вида, които са разпространени в цяла Европа. Резултатите показваха, че страната ни е една от най-важните в Европа за опазването на често срещаните видове птици в земеделските страни. Някои от примерите са дадени за полската чучулига (т.нар. сладкопойна чучулига), която се среща 10 пъти по-често в България, отколкото в други западни страни. Така например на 1 км2 има между 1-10 индивида в страни като Испания, Германия, Италия, Англия и други. От друга страна, в България, най-високите числености са над 100 двойки на 1 км2. Това богатство отрежда изключително голяма отговорност към страната ни за опазването му.


Преброяването на птиците в страната ни се прави всяка година в инициатива на Българското дружество за защита на птиците наречена Мониторинг на широкоразпространените видове птици около нас. Това е дейност основаваща се на участието на доброволци от цялата страна, които имат добри познания за разпознаването на птиците. В дейността може да се включи всеки участник, който обича природата и желае да се научи да разпознава птиците в естествената им среда. Резултатите от участието на всеки един човек са изключително ценни за опазването на българската природа, тъй като освен да показват състоянието му, тези резултати се ползват и като основен индикатор за оценяване успеха на Програмата за развитие на селските райони. Тази програма е основен инструмент за стопанисването на земеделските земи и положителната и роля върху биологичното разнообразие, в това число и птиците, е изключително важна за нейния успех.


Ако желаете да се включите в дейността на БДЗП за преброяване на птиците около нас, моля погледнете условията тук и попълнете формата за регистрация тук.


Този материал се публикува в рамките на проект "Птиците за хората и хората за птиците" финансиран в рамките на Програми BG02 и BG03 в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г."


Проектът е с продължителност 9 месеца до април 2016 г. и е на обща стойност 26 586 евро като предоставената безвъзмездна помощ е в размер от  23 927 евро.


Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програми BG02 и BG03 по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Българско дружество за защита на птиците и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата – Министерство на околната среда и водите.


www.bg03.moew.government.bg


Природата в България

© БДЗП

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK