Кандидат-кметът Чавдар Трифонов залага на ИТ-сектора за откриване на 5000 работни места във Варна

Чавдар Трифонов с евродепутата Светослав Малинов и европейския комисар по Kлимат и енергетика Мигел Ариас Канете (отляво надясно).Съдържание от коалиция Реформатори и Патриоти Решението за Варна

Кандидат-кметът за Варна на коалиция "Реформатори и Патриоти – Решението за Варна" Чавдар Трифонов залага на ИТ-сектора за откриване на 5000 работни места в морския град през следващите 2 години. Според доклад на "Индъстри уоч" от края на август най-осезаемо е повишаване на заетостта у нас именно в сферата на ИТ и аутсорсинг услугите.


Средно за страната ръстът спрямо 2008 г. е 8 на сто, в София и Пловдив - съответно с 16% и 15%, докато за Варна е едва 3%, коментира Чавдар Трифонов. Това са сектори, които носят не само висока заетост, но и по-високи доходите и стандарт на живот в градовете, в които се развиват, обоснова приоритета в програмата си Трифонов, който успешно управлява собствен бизнес.


Само 5000 работни места в IT-сектора във Варна означават над 200 млн. лв. годишно в стопанския оборот на града, изчислява кандидат-кметът-икономист. Той има ясна програма за насърчаване на стартъпите, която включва учредяване на общински фонд за финансиране на стартиращи компании на конкурсен принцип, както и изграждане на високотехнологичен бизнес парк. Четири от петте университета в града в момента произвеждат кадри в областта на информационните и комуникационни технологии, които намират работа в София или в чужбина. Кандидат-кметът е убеден, че със създаването на подходящи условия те биха се завърнали във Варна.


Триъгълникът на растежа във Варна обединява усилията на бизнеса, администрацията и образованието, като водеща роля в процеса има фигурата на кмета, смята Чавдар Трифонов. Освен информационните и комуникационни технологии, другите два приоритетни сектора в програмата му са туризмът и морският бизнес заради природните и човешки ресурси, с които разполага общината.
Развитието им не трябва да бъде самоцелно и хаотично, а с цел постигане на т.нар. умен икономически растеж, базиран на иновациите, енергийната ефективност, както и запазване и възстановяване на природните ресурси на региона, коментира Чавдар Трифонов. За финансирането им той смята да се съсредоточи не само върху оперативните програми, но и върху европейските "Хоризонт 2020" и Планът Юнкер.


Варна е незабележима на картата на Брюксел и Европейския съюз, като в нито един от секторите не сме известни с нещо, нито сме давани за пример, изрази съжаление кандидатът за кмет след завръщането си от тридневна визита в Брюксел през септември, където е разговарял с президента на Комитета по регионите Марко Маркула, комисаря по регионалната политика Корина Крецо, както и с европейския комисар по Климат и енергетика комисар Мигел Канете. "В системата на Комитета на регионите Североизточна България започва да свети в червено така, както Северозападна. Това означава намаляване на населението и процес на деинвестиции", коментира Чавдар Трифонов. Той е убеден, че Варна има потенциала да се справи с тези тенденции.


Процесът няма как да се обърне без подобряване на бизнес средата и съществени промени в администрацията, които да гарантират прозрачност и ефективност на работата й, смята кандидатът на "Реформатори и Патриоти". Затова определя като своя първа задача в първия ден от встъпването си в длъжност като кмет започване работа по дигитализация на Община Варна. "Реализацията на проекта трябва да бъде включена още в бюджета за 2016 г. Добрите идеи не трябва да бъдат отлагани", категоричен е Чавдар Трифонов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK