Фондация "Капитал" и Българското дружество за защита на птиците обучиха 20 доброволци

Фондация "Капитал" и Българското дружество за защита на птиците обучиха 20 доброволци

© Фондация “Капитал”Съдържание от Фондация Капитал

Фондация "Капитал" и Българското дружество за защита на птиците обучиха 20 доброволци

© Фондация “Капитал”


Фондация "Капитал" и Българското дружество за защита на птиците обучиха 20 доброволци

© Министерство на околната среда и водите


Фондация "Капитал" и Българското дружество за защита на птиците обучиха 20 доброволци за мониторинг на два вида костенурки и един вид орхидея. Двете организации, заедно с "Икономедиа", са партньори по проект "Устойчиво биоразнообразие", съфинансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2009-2014 чрез програма BG03 "Биологично разнообразие и екосистеми", договор Д-33-69/17.07.2015 г., и обучението е част от планираните дейности.


Във фокуса на презентациите бе мониторингът на шипоопашата (Eurotestudo hermanni) и шипобедрена (Testudo graeca) сухоземна костенурка и на обикновена пърчовка (Himantoglossum caprinum). Участниците в семинара бяха запознати с Регионалната система за мониторинг на биологичното разнообразие, както и с предимствата и недостатъците на работата с мобилни системи за събиране на данни. Лекторите представиха и възможностите на мобилното приложение SmartBirds Pro, след което последва практическо прилагане на разглежданите в рамките на теоретичната част на обучението компоненти.


"Целта на семинара е да се подобрят позаннията и капацитетът на участниците при събирането на информация за биоразнообразието, с което да се подпомогне дейността на Изпълнителната агенция по околна среда. Очаква се наученото по време на обучението да бъде използвано за ефективното управление и опазването на тези приоритетни видове, които са в основата на системата за мониторинг, и на техните местообитания", коментира Димитър Плачийски, експерт "Агробиоразнообразие" към Българското дружество за защита на птиците.
"Във всяка система недостигът на информация е най-големият проблем. Целта на обучението е да помогне на повече хора да събират по-качествена и повече информация в подкрепа на биоразнообразието", обобщи д-р Георги Попгеоргиев, експерт "ГИС и бази данни" към Българското дружество за защита на птиците.


Проектът "Устойчиво биоразнообразие" е на обща стойност 27 011 евро (52 828.92 лв.), от които безвъзмездната финансова помощ е 23 982 евро (46 904.71 лв.).


Освен обучение той предвижда откриване и поддържане на специална онлайн рубрика "Биоразнообразие" в популярния и авторитетен сайт www.dnevnik.bg. На нея се публикуват теми, които информират, анализират и провокират в посока утвърждаване принципите на устойчивото развитие, вкл. в законодателството и в практиката.


Проектът предвижда също изготвянето на специално издание и организирането на конкурс за популяризиране на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.


Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програма BG03 по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от фондация "Капитал" и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата – Министерство на околната среда и водите.


www.bg03.moew.government.bg


# # #


Проект "Устойчиво биоразнообразие", съфинансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2009-2014 чрез програма BG03 "Биологично разнообразие и екосистеми", договор за БФП Д-33-69/17.07.2015

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK