Варна с 20% по-ниска раждаемост, Чавдар Трифонов иска финансова помощ за новородено

Чавдар Трифонов

© Реформатори и Патриоти – Решението за Варна

Чавдар ТрифоновСъдържание от Реформатори и Патриоти - Решението за Варна

С близо 20 на сто е намаляла раждаемостта във Варна само за първите 8 месеца на годината в сравнение с 2014 г., алармира кандидат-кметът на "Реформатори и Патриоти – Решението за Варна", Чавдар Трифонов. Няколко конкретни спешни мерки за справяне с отрицателната тенденция предлага десният кандидат още от следващата бюджетна година. Да бъде въведена общинска финансова помощ за първо, второ и трето новородено варненче в семейство на двама работещи родители, които нямат задължения към местната хазна, иска Трифонов, който е и водач на листата за общински съветници на местната коалиция. Според него е наложително да се увеличат средствата по общинската програма "Инвитро", както и да се осигурят безплатни карти за градския транспорт за майки на деца до 2 години и бременни. Радикална мярка за града в тази област е и създаването на общинска програма в помощ на работещи родители на деца до 3 години. Чавдар Трифонов ще настоява общината да отпуска помощ за наемане на възрастни хора, които да помагат при отглеждане на малчуганите. Точните параметри на помощта ще бъдат обявени след обстоен анализ на състоянието на бюджета, заяви Чавдар Трифонов, като уточни, че не иска думите му да звучат популистки или да дава голословни обещания. Той не скри притеснението си относно финансите в местната хазна, тъй като само за година общинският дълг е нараснал близо два пъти. Един от най-спорните кредити, които общината изтегли в последната година е 15 млн. лв. за реконструкция на 220 детски площадки. Същите можеше да се финансират година по-късно с евросредства от настоящия програмен период, смята кандидатът за кмет.


За обезпечаване на амбициозната си социална програма Чавдар Трифонов ще разчита и на спестени средства от преустановяването на непрозрачни и корупционни практики в община Варна. Годишно от 200-милионния си бюджет, общината губи над 30 млн. лв. от подобни нерегламентирани практики, сочи анализ на неправителствения сектор.


"Колкото и фестивали да организира Варна, няма да задържи младите в града, ако не им осигури работни места и висок стандарт на живот. Най-добрата социална политика е доходи и работни места", категоричен е Чавдар Трифонов. Той смята, че е необходимо модернизиране работата на цялата администрация, за да бъде подпомогната интерактивността на диалога с младите варненци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK