Светослав Малинов: Варна отсъства от картата на добрите европроекти в ЕС

 

© Светослав Малинов

 Съдържание от Реформатори и Патриоти - Решението за Варна

Все още очаквам големия европейски проект на Варна. Градът отсъства от картата с добри практики на ЕС, присъства само с лошите. Това заяви по време на посещението си във Варна през уикенда евродепутатът Светослав Малинов (ЕНП/РБ).


За България е важно да има добри и образцови проекти в България, защото в Брюксел има настроения, че получаваме твърде много средства от европейските фондове. Затова е нужно да докажем, че използваме правилно евросредствата, обоснова се Малинов.


Варна, която трябва да бъде ключът за развитие на Североизтока, в момента присъства на картата на Брюксел с лоши практики при усвояването на европари, коментира Малинов. Той даде конкретни примери, като извършването на ремонт на стари съоръжения на цената на нови или наливането на инвестиции във фонтан само на три километра от квартал, в който липсва водоснабдяване и канализация. Това е част от показното харчене на пари, свързано с временна украса на града, а не с инвестиции в подобряване качеството на живот на хората, смята евродепутатът. Той посочи това, като една от причините Североизточна България да се доближава по показатели до Северозападна – един от проблемните региони в Европейския съюз.
"Очакваме големия европейски проект на Варна, с който градът да стане част от добрите практики и да бъде показан в европейските справочници. Ако има такъв ще се радвам да помогна като евродепутат да стане обществено достояние", заяви Малинов. Като добри практики евродепутатът посочи метрото в София и пътният проект за извеждане движението от центъра на Бургас. Варна няма такъв, въпреки че има всички дадености да бъде ключа на растежа в региона, коментира Светослав Малинов.


Реализирането на първия в страната проект за интелигентно улично осветление може да бъде проектът – отличник за Варна, предложи кандидатът за кмет на коалиция "Реформатори и Патриоти – Решението за Варна" Чавдар Трифонов. Единствен от кандидат-управниците в морския град Трифонов заговори и за "умно" сметосъбиране и "умен" транспорт, които да улеснят живота на хората. Приоритет в предизборната платформа на десния кандидат е създаването на два големи общински фонда – за подкрепа на стартиращи високотехнологични компании, които да работят по темата за "умния град", а другият - за подкрепа на малкия и среден бизнес, който да формира стабилна средна класа в града. "Постигането на енергийна ефективност не само на жилищните, но и на публични сгради, е част от приоритетите проектите, които искам да реализираме, за да бъде Варна отново на картата на Европа", заяви Трифонов.


Новите качества и въображение на един нов кмет може да преобърнат икономиката на региона, виждал съм как реално това се случва на други места в България, посочи Светослав Малинов, като даде за пример Бургас. Той пристигна във Варна, за да подкрепи кандидата на Реформатори и патриоти – Чавдар Трифонов, след множеството атаки през последните дни чрез медиите от страна на ГЕРБ и Делян Пеевски. "Радвам се, че Чавдар се задържа в политиката, защото проблемът на хора като него не е, че няма да се справят, а че често си тръгват при несправедливо отношение към тях от страна на партиите и медиите", коментира Малинов. Според него много е важно хората, които знаят откъде са тръгнали, да не се отказват. По думите на евродепутата, стандартите за правене на избори у нас са се влошили след влизането ни в ЕС. Целият смисъл на лошите практики, които се прилагат по време на избори, е хората да бъдат отказани и демотивирани да гласуват, смята Малинов. "Нищо не е предрешено и аз съм доказателство за това. Знаят го и тези, които в момента обясняват, че всичко било решено. Не могат да купят толкова много, ако всички честни хора застанат зад честния кандидат", коментира Светослав Малинов.


"Ще се борим по правилния начин, а не с ченгеджийски приоми. Ще отидем при хората и ще им кажем, че опонентите ни няма да успеят да спечелят изборите с платения корпоративен вот", заяви кандидат-кметът на Реформатори и патриоти Чавдар Трифонов.


-----------------------------------------------------------------------------------------------
Купуването и продаването на гласове е престъпление.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK