Най-голямата грешка, която правят младите със спестяванията си

 

© Karoll

 Съдържание от Karoll. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Не е нужно да сте експерт или да имате много пари, за да започнете да инвестирате парите си. Не е нужно и да сте прочели първо десетки книги, за да го направите.


Всеки млад спестител трябва да разбере, че той притежава един от най-ценните козове, що се отнася до това да спечели от инвестициите си - а именно времето. Колкото по-дълъг хоризонт има пред себе си, толкова е по-голям е шансът да постигне добра доходност.


Най-голямата грешка, която правят начинаещите инвеститори, е, че не успяват правилно да използват инвестиционния хоризонт, който имат пред себе си, и да увеличат състоянието си с цената на възможно най-нисък риск. Все още обикновените хора не осъзнават и колко голяма е силата на сложното олихвяване, което дори великият Айнщайн определя като едно от най-важните достижения в човешката история. Голяма част от тях нямат финансовата култура за това какво могат да правят с парите си и как да ги управляват по-ефективно.


Между инвестиционния хоризонт и риска има правопропорционална зависимост. Естествено хоризонтът идва като резултат на поставената цел от страна на инвеститора и предопределя видът на инвестицията. Когато сме избрали да инвестираме дългосрочно спестяванията си, вероятно портфейлът, който ще формираме, ще се състои от предимно по-рискови активи. В един такъв портфейл теглото на акциите значително ще надвишава това на останалите видове активи. Исторически погледнато - именно те са инструментът с най-добро представяне от различните класове активи.


Да, движението на цените при тях не следва сравнително равномерния темп на сложното олихвяване при депозитите, но изключително много го наподобява като краен резултат, когато имаме дългосрочен хоризонт пред себе си. Историческите данни показват, че за всеки 20 години на американския фондов пазар представянето на основния индекс S&P 500 винаги е носело положителна доходност на инвеститорите в САЩ (за последния такъв период тя е 8.5% средногодишно). В най-лошия случай дори тя е била достатъчно висока, за да победи средногодишния темп на инфлацията там (3%).


Всеки сам може да прецени какви са шансовете да спечели на базата на теорията на вероятностите. Проучвания показват, че пазарът прекарва 2/3 от времето си в позитивен тренд, а безспорно от съществуването на капиталовите пазари трендът е само един - нагоре.


Най-добрата и най-лошата средногодишната възвръщаемост в представянето на американските акции за различен период на инвестиране (1950-2013 г.)

© Barclays capital, FED

Най-добрата и най-лошата средногодишната възвръщаемост в представянето на американските акции за различен период на инвестиране (1950-2013 г.)


Да, има моменти, които са много по-удачни да се инвестира, и подбирането им дава по-добри изходни позиции, но като цяло за неопитните инвеститори е трудно да ги предвидят.
И все пак максимата "По-добре късно, отколкото никога" важи с пълна сила в инвестирането. Дори и да нямате готова сума предвидена за това, ако имате дългосрочен хоризонт пред себе си, не губете време, а започнете с малки вноски.


Дори за начинаещия инвеститор най-добрият начин за спестяване е да "не разполага парите си, които е решил да инвестира" на първо време т.е да автоматизира своите вноски към избрания от него инвестиционен план. Това може да бъде определен процент от месечния му доход - 10%, 15 % или 20 %, който да заделя първо за това. Правилото е просто - колкото по-късно започнем да инвестираме, толкова по-голям процент трябва да отделяме. Затова е изключително важно финансовата култура да бъде получена рано във времето и да започнем колкото е възможно по-рано да инвестираме, за да може да си осигурим дългосрочен хоризонт пред нас и така да увеличим значително шансовете да постигнем добра доходност.


За да научите повече за това как можете да спестявате в инвестиционен фонд, управляван от най-голямото управляващо дружество във Великобритания, Schroders, дори със сумата от 100 лева на месец и да се стремите към доходност от 4-7% на година в дългосрочен план, разгледайте специално създадения за тази цел продукт – Спестовен план "Устойчив растеж".

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nikola Kalchev
  Nikola Kalchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бъдете внимателни - Глобал Маркетс отново работят под името Karоll !

 2. 2 Профил на damyanov_ivan
  damyanov_ivan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Димитър Хаджов и Ангел Рабаджийски са освните измамници в новосформираното дружество Karoll, дано никой не попада в капана им.

 3. 3 Профил на Бойко Тодоров
  Бойко Тодоров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съгласен съм с вас. Колко още хора трябва да измамят? Пазете се, ако не искате и вас да опарят.

 4. 4 Профил на Данаил Миленов
  Данаил Миленов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не останаха честни хора … Бях опарен лично от г-н Хаджов. Много добре обещава и омайва клиентите си. Докато се усетиш и вече е късно... Дано бъдат разследвани и никой повече да не се чувства така излъган като мен!

 5. 5 Профил на Maria Damianova
  Maria Damianova
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Karoll са новите финансови измамници. В никакъв случай не се забърквайте с тях. Средствата с които разполагате ще се изпарят, но тогава ще е късно. Мислете навреме.

 6. 6 Профил на stasyyy1
  stasyyy1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искам да се оплача от Karoll. Лъгаха ме в продължение на няколко месеца и накрая изгибих всичко, което бях инвестирал при тях! Никога не им се доверявайте.

 7. 7 Профил на lora-andreeva90
  lora-andreeva90
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Така наречената фирма Карол има вече изградена финансова пирамида, която рано или късно води хората до фалит. Просто така са го измислили, по-добре се насочете към друга компания.

 8. 8 Профил на lora-andreeva90
  lora-andreeva90
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Така наречената фирма Карол има вече изградена финансова пирамида, която рано или късно води хората до фалит. Просто така са го измислили, по-добре се насочете към друга компания.

 9. 9 Профил на Деян Васев
  Деян Васев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Димитър Хаджов и Ангел Рабаджийски трябва да бъдат разследвани и да прекратят дейността си, стотици хора вече бяха измамени. До кога в България измамниците ще стават все по-богати, а обществото жертва на мръсни схеми?

 10. 10 Профил на Севда Кротнева
  Севда Кротнева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изобщо има ли доволен клиент на фирма Karoll? Първите няколко месеца заблуждават и те поддтикват да инвестираш все повече и след това изведнъж всичко се изпарява ... Как не се сетих да се разровя в интернет и да потърся коментари на потребители преди да се вържа на сладкодумните им приказки. Дано поне хората след мен прочетат този коментар на време.

 11. 11 Профил на Нейчо Валентинов
  Нейчо Валентинов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съгласен съм с вас. Не може да се има никакво доверие на Karoll. Смяната на името не означава,че и репутацията им ще се заличи. Вече са се доказали със стотиците си финансови измами и не мисля,че ще им се довери някой.

 12. 12 Профил на Ивелин Киров
  Ивелин Киров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Karoll са същите като Глобал Маркетс на времето. Обещават, надъхват ви да инвестирате все повече и накрая прибират всичко. Нагли мушеници!

 13. 13 Профил на Filip Antov
  Filip Antov
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Karoll са поредните измамници, които се появяват на бял свят отново. Виждам, че някой вече се е досетил от къде произлизат. А именно от Глобал Маркетс. Същите тези крадци и мошеници започват отново да ограбват наивни хора.

 14. 14 Профил на Илияна Райкова
  Илияна Райкова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както виждам много хора са били оплетени в мрежите на Глобал Маркетс. Въпреки множеството жалби и наказания на тяхно име, продължават да се опитват въртят мръсните си схеми и от нова фирма. Мисля,че този факт говори що за хора са ...

 15. 15 Профил на Весела Джамбазова
  Весела Джамбазова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В КФН са постъпили множество жалби и сигнали от клиенти и потенциални клиенти на ,,Глобал Маркетс” ООД, които се отнасят до порочни търговски практики, неуредени финансови взаимоотношения с клиенти в особено големи размери, използване на неистински документи, неизплащане на възнаграждения на служители, умишлено въвеждане в заблуждение на клиенти във връзка с техните активи и извършените с тях операции и други.

 16. 16 Профил на MagdalenaRo
  MagdalenaRo
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#15] от "Весела Джамбазова ":

  Да, аз също апелирам всички, който четат това да се пазят от измамните схеми на Karoll. Всички, които се занимавахме с тях бяхме изгълани и потърпевши, тоест не само аз а група от 4-5 мои познати и аз.

 17. 17 Профил на K Tihomir
  K Tihomir
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Hora prosto se pazete ot izmamnite shemi na Karoll. Nqma nito edin dovolen tehen klient. Sami si napravete precenka zashto e taka!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK