Асоциацията на бизнес клъстерите настоява за диференциран подход при финансиране на клъстери

Асоциацията на бизнес клъстерите настоява за диференциран подход при финансиране на клъстери


Съдържание от Фондация Капитал. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Проект "Балкански клъстер" 2007CB16IPO006-2011-2-167, съфинансиран от ЕС чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България-Сърбия


Около 260 фирми и сдружения в страната са с наименование "Клъстер", като 17 от тях са неактивни (закрити), показват актуалните данни в юридическото пространство. Клъстерите с работеща администрация са 99 - почти всички финансирани по оперативна програма "Конкурентоспособност", а заетите в тях са около 550, стана ясно по време на клъстерно обучение: «Примери за успешена реализация на експортни стратегии при клъстерите» (Политики за подпомагане на клъстерите в програмен период 2014-2020. Предложения за национални политики за подкрепа на клъстерите на Асоциацията на бизнесклъстерите).


Обучението се организира по проект "Балкански клъстер» 2007CB16IPO006-2011-2-167, съфинансиран от ЕС чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България-Сърбия. Партньори по проекта са българската Фондация за развитие на предприемачеството и Клъстерна къща (Cluster House) – Ниш, Сърбия.


"Необходимо е да има ясно дефиниране на понятието "клъстер". Наложително е въвеждане на система за акредитация на клъстерите в България, която да позволява оценяването на структури, определящи се като клъстери", заяви д-р инж. Венцислав Славков, председател на управителния съвет на Асоциацията на бизнес клъстерите (АБК)и на управителния съвет на клъстер "Мехатроника и автоматизация". По думите му оценката трябва да се извършва в съответствие с европейските практики от неправителствени организации и експерти и да се утвърждава от държавен орган. "Тази оценка трябва да послужи за диференциран подход при финансирането на клъстерите в зависимост от степента на тяхното развитие", обобщи Венцислав Славков.


Асоциацията на бизнес клъстерите настоява в условията на конкурсите за финансиране да има ясно разграничаване на клъстери, които условно могат да се приравнят към търговски дружества, и на тези, които не могат - например регистрираните по Закона за задълженията и договорите или Закона за юридическите лица с нестопанска цел.


"Досегашният опит показва необходимостта от привличането на експерти от АБК при разработването на правилата и регламента за новите процедури за подпомагане на клъстерите по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" в програмния период 2014-2020", коментира д-р инж. Венцислав Славков. Според него е необходимо в екипа на оперативната програма да има експерти с професионален опит в бизнеса и индустрията, които познават спецификите на фирмите в сферата на услугите и на производствените предприятия.


"С цел развиване на бизнес клъстерите като иновационни центрове e необходимо научноизследователската и развойна дейност в клъстерите да е допустима дейност по проектите, финансирани от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Трябва да се намали до минимум възлагането на дейности към фирми подизпълнители (аутсорсинг) с цел изграждане и развитие на административен капацитет на клъстерите", обобщава д-р инж. Венцислав Славков.


Партньорите


Фондацията за развитие на предприемачеството - София
Екипът на Фондацията за развитие на предприемачеството работи по програми и проекти за развитие и оценка на клъстери от 1997 г. (по линия на програма ФАР, INTERREG) и участва в европейски мрежи за социални и икономически проучвания. Експертите на фондацията имат богат опит в: стратегически анализ, формулиране и оценка на политики, свързани с малки и средни предприятия, регионално и местно развитие, развитие на селските райони; формулиране, управление, изпълнение и оценка на европейски програми и проекти в България и балканските страни.


Асоциацията на бизнес клъстeрите (АБК)


АБК е създадена от седем клъстера през 2009 г. във Варна. Един от инициаторите за създаването й е клъстер "Мехатроника и автоматизация". В момента АБК наброява 16 реално действащи клъстера, регионално разположени в София, Пловдив, Варна и Русе. Асоциацията е регистрирана по Закона за юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза и сред целите й е да съдейства за самоорганизирането на реалните бизнес клъстери, както и да създава мрежови структури между бизнеса, науката и неправителствената сфера за повишаване конкурентоспособността на българската икономика.

Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програмата за трансгранично сътрудничество CCI No2007CB16IPO006. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на ФРП и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK