Сертифицирането на клъстерите е оценка за тяхната ефективност

Сертифицирането на клъстерите е оценка за тяхната ефективност


Съдържание от Фондация Капитал. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Проект "Балкански клъстер" 2007CB16IPO006-2011-2-167, съфинансиран от ЕС чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България-Сърбия


Тридесет и осем процента от европейските работни места се осигуряват в рамките на клъстерна организация, а повече от 50% от клъстерните членове в Европа са малки и средни предприятия, стана ясно по време на клъстерно обучение: "Примери за успешена реализация на експортни стратегии при клъстерите" (Политики за подпомагане на клъстерите в програмен период 2014-2020. Предложения за национални политики за подкрепа на клъстерите на Асоциацията на бизнесклъстерите).


Обучението се организира по проект "Балкански клъстер" 2007CB16IPO006-2011-2-167, съфинансиран от ЕС чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България-Сърбия. Партньори по проекта са българската Фондация за развитие на предприемачеството и Клъстерна къща (Cluster House) – Ниш, Сърбия.


Много изследвания установяват, че компаниите, които са част от клъстери, постигат по-високо ниво на продуктивност и иновативност и че клъстерите предоставят благоприятна среда за развитие на стартиращи бизнеси, предоставяйки им по-големи възможности за оцеляване и развитие.


От 2015 г. има промяна в стратегията на ЕС по отношение на тези обединения, която "вдига летвата" на конкурентоспособността. Евросъюзът подкрепя междуклъстерното сътрудничество, както и създаването на хибридни клъстери, ориентирани към повече от един сектор на икономиката или регион. Крайната цел е европейските клъстери да бъдат конкурентни на глобално ниво и заедно да излизат на трети пазари, подчертаха лекторите по време на обучението.


Европейската стратегия за растеж се основава и на реиндустриализация и насърчаване на 10 нововъзникващи индустрии (emerging industries) и нови вериги за създаване на добавена стойност. Става въпрос за индустрии, свързани с околната среда; индустрии на преживяванията (настаняване и туристически обиколки, храна и напитки, музеи и паркове, спорт и изкуства); логистични услуги; устройства в сферата на медицината; технологии за мобилност; "Advanced Packaging"; биофармацевтика; индустрии в морската икономика; креативни индустрии; дигитални индустрии, коментира Младен Младенов, изпълнителен директор на Асоциацията на бизнес клъстерите.


Европа въвежда система за оценка на ефективността на клъстерите, която не е задължителна, но без нея клъстерите са обречени да останат играчи на националните си пазари.


Въведени са три сертификата - бронзов, сребърен и златен. За да получат бронзов сертификат, клъстерите трябва да покрият 31 индикатора, свързани със структурата, мениджмънта, финансирането, предлаганите услуги, взаимодействието и комуникациите и познаваемостта на клъстера. "Бронзът" е връчен на 747 клъстера от 38 страни, сред които и шест клъстера от България: "Мехатроника и автоматизация", "Текстил", Индустриален клъстер "Електромобили", Български мебелен клъстер, "Средногорие мед", БТК, Морски клъстер "България", съобщи Младен Младенов.


По думите му одитът за сребърния сертификат минава през три етапа. Клъстерната организация преминава през повторна оценка за бронзов сертификат след година и половина -две от първата процедура. Открояват се три сфери, на база индикаторите за качество, в които тя се е подобрила. Оценката продължава с посещение на място от одитор, който потвърждава индикираните области, в които е заявен напредък. Носители на "сребърното отличие" са 16 клъстера от три държави – Дания, Германия и Унгария.


За да придобие златен сертификат ("Cluster Management Excellence Label GOLD") клъстерът трябва да постигне определено ниво, свързано със структура, управление, финансиране, стратегия, услуги и припознаване. В рамките на двудневен процес по задълбочено оценяване, извършено от двама независими експерти по клъстерен анализ, се разглеждат 31 индикатора. Носители на този сертификат са 51 клъстера от 10 държави, но нито една от Централна и Югоизточна Европа, уточни още Младенов.


Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програмата за трансгранично сътрудничество CCI No2007CB16IPO006. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на ФРП и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK