Празничният концерт "Испания - огън и страст" на 11 декември в Старозагорската опера

Празничният концерт "Испания - огън и страст" на 11 декември в Старозагорската опера


Съдържание от Държавна опера-Стара Загора. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Празничният концерт "Испания - огън и страст" от поредицата коледно-новогодишни спектакли на Държавна опера Стара Загора ще предложи на почитателите на класическата музика искрящи творби, въплъщение на страстния испански темперамент.


Програмата включва сюита Арлезианката за оркестър от Жорж Бизе /1838-1875/, емблематично произведение, мотиви от което по-късно са включени в балетната музика на операта Кармен.


Страстта може да е погубила Кармен, но образът ѝ ще живее вечно по света. Магията на испанската циганка завладява много композитори след Бизе. Един от тях е Еньо Хубай /1858-1937/- унгарски цигулар и композитор. Самият той изключителен виртуоз, успява да пресъздаде своето дълбоко чувство и любов към дивата и страстна Кармен, създавайки оригиналната инструментална фантазия – "Кармен"- за цигулка и оркестър.


В програмата на концерта на 11 декември е включено и друго премиерно заглавие – Кончерто де Аранхуес от Хоакин Родриго /1901-1999/. Този най-известен концерт за класическа китара и оркестър, направил автора си световнопопулярен, е написан в Париж, през 1939 год., и днес е признат за едно от най-значителните произведения на 20 век. Идеята за концерта е вдъхновена от лични преживявания на композитора и неговата съпруга, в градините на кралския дворец в Аранхуес. Много любов и много тъга звучат в музиката на Родриго.


Солист в този концерт е младата италианска китаристка Адалиса Кастелланета. Завършила е Музикалната консерватория в Бари /Италия/, специализирала е при Маестро Хосе Томас в Испания и в Академията в Рим.


Представяла се е на много концерти както в Италия, така и зад граница. Участвала е във фестивалите в Любляна, на Арена ди Верона, международния фестивал "Киев- летни музикални събития" и др. Била е солист на камерен оркестър Майнхайм, Националния симфоничен оркестър на Украйна, Радиооркестъра на Букурещ, Майнц – виртоузи на камерната музика, Санкт-Петербургски оркестър на Радио и Телевизия.


За изпълненията си като солист получава най-високи оценки от пресата и музикалната критика. Наричат ги "деликатно-чувствителни", "едновременно благородни и лирични", "перфектни". Тя е "инструментално-технична", "виртуозна" , "звуково-балансирана" и "експресивна".


Цигуларят Санжар Сапаев е другият солист в празничния концерт "Испания-огън и страст". Само на 23 години, той вече е носител на седем първи награди от престижни конкурси по света: Международен конкурс за Австрийска музика, İnternatıonal Music Competition ''Heirs of Orpheus'',  НМА ''Проф. Панчо Владигеров'' - Пети Академичен Цигулков Конкурс, Lions İnternational Violin Competition, İnternational Rotary Club Orchestral İnstruments ''Strings solo'' Competition, İnternatıonal Rotary Club Violin Competition. През 2007 и 2013 година печели ІІІ и ІІ награда от конкурс за цигулари "Проф. Недялка Симеонова".


Санжар, който през 2012 г. е приет в класа по цигулка на  проф. Ангел Станков в НМА "Проф. Панчо Владигеров", е един от основателите на "SAPAEV" квартет, с който печелят І награда на İnternatıonal Music Competition ''Heirs of Orpheus'' – в категория Камерна музика.


Санжар участва като концерт-майстор в Международни младежки проекти с концертна дейност в Германия, Холандия, Турция, България. Активен участник е в редица майсторски класове, между които и на проф. Минчо Минчев.


Оркестърът на Държавна опера-Стара Загора за пореден път тази година показва своя професионализъм и майсторство при изпълнение на инструментална музика. Емоционални и бравурни, творбите в концерта "Испания-огън и страст", са предпоставка за неповторимо преживяване в Операта.


Диригентът Красимир Къшев, който тази година отбелязва своя 30 творчески сезон, с нестихваща енергия и креативност прави и този концерт наистина по-различен и празничен. Две премиерни заглавия и една класика, страсти и чувства, нажежени до огън. Това е Духът на Испания, който оживява на сцената на Държавна опера-Стара Загора – само на 11 декември от 19 часа.


Билети онлайн през сайта на Операта


Билетен център: южния вход на операта
Тел.: 042 622 431, 0885 509829
Работно време: 10.30ч.–13.30ч. и от 14.30-19.00 ч.
Почивни дни: събота и неделя


 Културно-информационен център- Областна управа
бул."Цар Симеон Велики № 108
Телефон за връзка: 0887 444360
Работно време: 10.30ч.–13.30ч. и от 14.30-19.00 ч.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK