Първото IMAX® кино и легендарният Юнашки салон откриват вратии във Варна

Първото IMAX® кино и легендарният Юнашки салон откриват вратии във Варна

© Сосиете Женерал ЕкспресбанкСъдържание от Сосиете Женерал Експресбанк

Проектите са реализирани с финансова подкрепа от Регионалния Фонд за Градско Развитие и Сосиете Женерал Експресбанк


Първото IMAX® кино в Grand Mall Варна и легендарният Юнашки салон откриват врати в морската столица. Официалният старт на киносалона ще бъде даден с премиерата на филмовия хит "Междузвездни войни: Силата се пробужда". Реновираният Юнашки салон е въведен в експлоатация, церемонията по откриването му ще се състои другата седмица.


"Щастливи сме, че успяхме да изградим два толкова емблематични за Варна проекта – първото IMAX® кино в града и ремонта на Юнашки салон още тази година. Уверен съм, че те ще предоставят повече възможности за забавление, спортен и културен живот на местната общност, кaквато е и целта на инициативата JESSICA на Европейския Фонд за Регионално Развитие – да спомага за реализирането на градски проекти с висока обществена значимост. Варна е градът с най-много завършени проекти по инициативата до момента, което дава възможност на гражданите и бизнеса заслужено да се възползват от инвестираните от Фонда средства", сподели Мартин Заимов, Директор на Регионалния Фонд за Градско Развитие.


Първото IMAX® кино във Варна представлява самостоятелен кинотеатър с 423 места и огромен IMAX® екран. Киносалонът притежава IMAX® прожекционна система с кристално чисти образи, която в комбинация с мощната озвучителна система, създава модерна кино среда за зрителите.


IMAX® залата във Варна е единствената в България оборудвана с най-новата IMAX® 12-канална озвучителна система – Immersive sound. Всеки филмов хит , представен в IMAX®, е дигитално ремастериран за формата, с цел подобряване на картината и звука чрез патентована IMAX DMR® (Digital Re- mastering) технология. Благодарение на този процес зрителите се наслаждават на хитовите заглавия, както никога досега.


Регионален Фонд за Градско Развитие и Сосиете Женерал са предоставили инвестиционен кредит по инициативата JESSICA на Кино Арена с цел изграждане на първото IMAX® кино в Grand Mall Варна както и за цялостно реновиране и изграждане на Dolby Atmos озвучаване в две от кинозалите Арена в Mall Varna. Общата сума на инвестиционния кредит е в размер на 1 500 000 евро, от които финансирането от Фонда възлиза на 899 423 лева, а кредитът от Сосиете Женерал е в размер на 1 073 025 евро. По-голямата част от средствата са вложени в новата IMAX® зала.


Другият завършен проект във Варна, финансиран по линия на инициативата JESSICA, е историческата сграда Юнашки салон. Изцяло ремонтираната спортна зала е подходяща за разнородни спортове и културни дейности. Залата може да се използва както за тренировъчна дейност, така и за провеждане на турнири от професионални и аматьорски спортни клубове.


Предвижда се спортната зала да бъде отдавана под наем и за провеждането на корпоративни, културни събития, концерти и друг вид мероприятия, тъй като разполага с висококачествено аудио и видео оборудване и 70 седящи места. За отдиха на своите посетители Юнашкият салон разполага с кафе-клуб с обща площ 50 кв.м, а голяма част от останалата площ ще бъде използвана за офиси на представители на Общинската администрация. Преди официалното откриване на Юнашки салон интерес към неговите съоръжения проявяват два спортни клуба за бойни спортове, както и танцови клуба за организиране на празненства.


Общата сума на инвестиционния кредит, с който е ремонтирана сградата, е в размер на 920 325 евро, като съфинансирането от Сосиете Женерал Експресбанк е на стойност 613 550 евро, а средствата предоставени от Фонда са в размер на 600 000 лева.


За Инициативата JESSICA


JESSICA е инициатива на Европейския Фонд за Регионално Развитие за подкрепа на устойчиви инвестиции в градска инфраструктура, наследство, образователни, спортни и културни обекти,повторно разработване на запустели терени и др. Регионалният фонд за градско развитие управлява средствата по инициатива JESSICA предназначени за шестте големи града след София – Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен.


Някои от най-значимите проекти по програма JESSICA до този момент са рехабилитацията на Централния градски пазар в Стара Загора; изграждане на открит паркинг на бул. Приморски в гр. Варна ; изграждането на нови производствени мощности в Индустриална зона Русе.


Също така, създаването на постоянна изложбена зала за годишното изложение "Флора" в Бургас; обособяването на нов, логистичен център на част от територията на бившия държавен птицекомбинат в Стара Загора; изграждане на мултиплекс с 4 кино зали и реновиране на съществуваща кино зала в Плевен; изграждането на нова плетачна фабрика в Плевен, изграждането на нов високо енергийно-ефективен завод за хлебни продукти в Пловдив и много други.


За Сосиете Женерал Експресбанк


Групата Сосиете Женерал Експресбанк е една от десетте най-големи финансови институции  в България. В нея влизат банката Сосиете Женерал Експресбанк и нейните дъщерни и асоциирани дружества Сожелиз България, Сосиете Женерал Факторинг, животозастрахователната компания Сожелайф България и компанията за оперативен лизинг и пълно сервизно обслужване АЛД Аутомотив. Заедно със своите 1 600 служители Сосиете Женерал Експресбанк се стреми  да предлага на клиентите си достъпни, гъвкави, качествени, иновативни продукти и услуги при изгодни ценови условия.


Банката е носител на множество награди, сред които първо място от престижното финансово издание Euromoney по пазарен дял от валутни сделки с корпоративни клиенти и финансови институции. Банката получава престижното отличие на Еuromoney FX Survey за трети път в рамките на 4 години. В продължение на две поредни години Сосиете Женерал Експресбанк е №1 в България в годишната класация на Euromoney за най-добри институции в областта на управлението на парични потоци (Euromoney’s Cash Management Non-Financial Survey).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK