Как да гарантираме правата на децата, настаняване в среда, близка до семейната

Как да гарантираме правата на децата, настаняване в среда, близка до семейната

© SOS Детски селищаСъдържание от SOS Детски селища. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Семейството е най-добрата среда за развитие на детето, но има деца, които поради различни причини живеят в алтернативна грижа: в приемни семейства, в малки групови домове (центрове за настаняване от семеен тип) или преходни жилища. Тези деца са поставени в неравностойно положение, непознато за децата, живеещи в родните си семейства, и правата им често биват пренебрегвани и нарушавани.


В продължение на много години Международната организация SOS Детски селища работи, за да гарантира спазването на правата на тези деца и тяхното интегриране в предоставянето на грижа. Нашият подход е комплексен, тъй като обхваща структурите и институциите, специалистите в системата за грижа за деца и самите млади хора. Именно затова SOS Детски селища България стартира обучение на тема "Как да гарантираме правата на децата, настанени в среда, близка до семейната". Обучението ще се проведе на 11 и 12 февруари в София, 18-19 февруари във Враца, 25-26 февруари в Благоевград, и 9-10 март в Търговище.


То цели да запознае групи от специалисти, работещи с деца в грижа, с международните стандарти и принципи, свързани с правата на детето — и най-вече да свърже това с всекидневната работа и предизвикателствата, възникващи в сферата на алтернативната грижа. Курсът има за цел да предостави на участниците информация, мотивация и стратегии, които те могат да използват, за да гарантират правата на детето във всекидневната си работа. Целта е това да допринесе за по-високото качество на грижата и за култура на зачитане на правата на детето.


Обучителната програма е изготвена от Международната организация SOS Детски селища в рамките на проект, съфинансиран по програмата "Основни права и гражданство" на Европейската комисия. Проектът е реализиран посредством международни и национални партньорства между Международната организация SOS Детски селища, Съвета на Европа, Еврочайлд, SOS Детски селища България Хърватия, SOS Детски селища Естония, SOS Детски селища Франция, SOS Детски селища Унгария, SOS Детски селища Италия, SOS Детски селища Латвия и SOS Детски селища Румъния. Асоцииран партньор за България е Национална мрежа за децата.


Конкретните цели на проекта са:


1. Да се повиши капацитета на професионалистите, които работят с деца в алтернативна грижа да прилагат във всекидневната си работа подход, основан на правата на децата.


2. Да се ангажират ключови заинтересовани страни на национално и Европейско ниво, за да стане обучението минимално изискване към специалистите, които имат отговорности за децата, живеещи в алтернативна грижа.


Бенефициенти на проекта:


100 професионалисти, ангажирани в алтернативни услуги в България и 800 в Европа;


Деца и младежи в алтернативна грижа


Повече за SOS Детски селища


Като най-голямата частна международна организация за закрила и работа с деца, SOS Детски селища осигурява възможно най-качествени грижи и подхожда с уважение и обич към всяко едно дете. В продължение на четвърт век Сдружението в България осигурява семейство и здравословна среда за развитието и израстването на лишени от родителска грижа деца и такива, които са в риск да бъдат разделени от своите родители. Чрез своите интегрирани програми "SOS Детско селище" в двете локации София-Перник и В.Търново-Габрово-Трявна Организацията предлага семеен тип грижа и подкрепа на семейството.


Целият спектър от дейности и услуги на SOS Детски селища България показва активния ангажимент на Организацията към децата като най-ценния капитал на едно общество. Към момента предоставяме семеен тип грижа на 205 деца и младежи, а за 26 години Сдружението е помогнало на 477 деца да получат семейна грижа и подкрепа, както е съдействало и на над 211 младежи за получаване на образование и намиране на работа. Чрез програмите за подкрепа на семейството в момента подкрепяме 311 деца в семействата си, а до момента са били подкрепени 4 684 деца в семействата си.


Добрите резултати на децата, отгледани в тази среда, недвусмислено показват посоката за развитие в бъдеще на грижата за децата, а именно – в семейство.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK